18F-FDG PET-MRI bij melanoom
Algemeen
De toegevoegde waarde van 18F-FDG PET- MRI bij patiënten met melanoom
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Melanoom
Primaire doel - Onderzoek naar de impact van dosisverlaging van 18F-FDG op de beeldkwaliteit van PET-MRI bij patiënten met melanoom. Secundaire doelstellingen - Bepalen van de maximale verlaging van de stralingsdosis voor 18F-FDG PET-MRI in vergelijking met contrastversterkte CT en 18F-FDG PET-CT. - Om de diagnostische prestatie van PET-MRI te bepalen met een verlaagde dosis van 18F-FDG bij patiënten met gevorderd melanoom - Om de diagnostische prestaties van PET-MRI te vergelijken met een verlaagde dosis van 18F-FDG met 18F-FDGPET-CT, CT met contrastverbetering en TB MRI.
Dit is een prospectieve, exploratieve studie bij patiënten met melanoom.
Onderzoekspopulatie
Patiënten met melanoom die worden verwezen voor routine 18F-FDG PET-CT zullen worden geincludeerd. In dit onderzoek zullen minimaal 30 patiënten worden geïncludeerd. Voor de optimalisatie van het huidige beeldvormingsprotocol wordt opname van 30 patiënten met aantoonbare ziekte voldoende geacht. De opname zal doorgaan totdat 30 patiënten met een detecteerbare ziekte op PET-MRI zijn geïncludeerd. PET-MRI gegevens van patiënten zonder detecteerbare ziekte zullen worden gebruikt voor: 1) de analyse van diagnostische prestaties, 2) de optimalisatie van de PET-MRI-sequenties. .
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Histopathologisch bewezen melanoom waarvoor 18F-FDG PET-CT geïndiceerd is. Patiënten in follow-up of onder behandeling kunnen bijvoorbeeld worden opgenomen.
- Verwijzing voor 18F-FDG PET-CT bij Erasmus MC
- Ondertekende Geïnformeerde toestemming
Vrijwillige toestemming, met kennis van alle relevante informatie, om deel te nemen aan een wetenschappelijk of klinisch onderzoek. Voordat een onderzoek mag worden uitgevoerd, moeten deelnemers worden geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek zoals de doelen, methoden, verwachte voordelen en mogelijke risico's. Deelnemers moeten ook weten dat ze zich op elk moment uit het onderzoek kunnen terugtrekken zonder negatieve gevolgen voor hun lopende zorg of behandeling.
- Leeftijd ≥ 18 jaar
- Bereid om aanvullende PET-MRI te ondergaan
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Contra-indicaties om MRI te ondergaan:
o Pacemaker, mechanische hartklep, bloedvatprothese, stent of spiraal
o Metaal in ogen (splinters, van operaties), oren (gehoorapparaat) of op het lichaam waar het niet kan worden verwijderd (insulinepomp, piercings etc.)
o Tandprothese met magneetsysteem
o Claustrofobie
- Zwangerschap of borstvoeding
-Allergie gadoliniumhoudend contrast
Patiënten met melanoom die worden verwezen voor routine 18F-FDG PET / CT zal worden gevraagd om op dezelfde dag een aanvullende PET-/ MRI te ondergaan met toediening van gadoliniumcontrastmiddel. Na injectie van 18F-FDG en beeldacquisitie met PET / CT, ondergaan patiënten PET-MRI. Voor PET-MRI zal er geen extra stralingsblootstelling zijn, aangezien 18F-FDG eenmaal zal worden toegediend (voorafgaand aan PET-CT). Gadolinium-contrastmiddel wordt gedoseerd volgens lokale richtlijnen (één bolus van 7,5 cc gadobutrol 1,0 mmol / ml (Gadovist)). Bij een aanvullende PET-MRI-scan moeten de patiënten ongeveer 60 minuten stil in de PET-MRI-scanner liggen, wat ongemak voor de patiënten kan veroorzaken. Gadolinium kan aan contrastmiddel gerelateerde reactie (s) veroorzaken. Ons instituut heeft echter een up-to-date protocol opgesteld over hoe om te gaan met contrastmiddelgerelateerde reactie (s). Gezien het potentiële voordeel van deze studie voor toekomstige follow-up van patiënten met melanoom, wordt de aanvullende beeldvorming met PET-MRI gerechtvaardigd geacht.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.