[89Zr]MEDI4736 in patients with NSCLC
Algemeen
Biomarker ontwikkeling voor MEDI4736 in de behandeling van patiënten met niet-kleincellig longcarcinoom gebruikmakend van 89Zirconium gelabeld MEDI4736 - een haalbaarheidsstudie
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 4
- Bij diagnose
-
- Niet-kleincellige longkanker
Het onderzoeken van de veiligheid en de biodistributie van 89Zr-MEDI4736 en de opname daarvan in de tumor en in de weefsels die gevoelig zijn voor immuungerelateerde bijwerkingen.
Dit is een single arm open label exploratieve pilot (imaging) studie.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Veiligheid
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Tien patiënten met stadium 4 NSCLC die progressief zijn na eerstelijns (of daarna) platinum based doublet chemotherapie en geen sensitizerened EGFR mutatie of EML4-ALK translocatie bezitten.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Voor inclusie in de studie, moeten de proefpersonen aan alle volgende criteria voldoen:
• Het hebben van een histologische of cytologische diagnose van stadium IV NSCLC, wildtype EGFR en EML4-ALK fusie negatief en zij moeten minstens één lijn platinum doublet therapie hebben ontvangen.
• Geschreven informed consent voordat er is gestart aan enige protocol-gerelateerde procedures, inclusief de screenings procedure.
• Leeftijd van > 18 jaar bij studie deelname.
• Het hebben van een World Health Organisation (WHO) performance
status van 0 of 1.
• Een levensverwachting van > 3 maanden.
• Het hebben van een meetbare ziekte gebaseerd op RECIST 1.1.
• Bereid zijn tot beschikbaar stellen dan wel laten afnemen van een histologisch biopt van een tumor laesie die niet is bestraald voor de biopsie en verkregen is na de laatste lijn van systeembehandeling om de PD-L1 status te bepalen.
• Bereid zijn om tot twee nieuwe biopten te ondergaan als de eerste 89Zr-MEDI4736 PET scan shows heterogene opname laat zien.
• Adequate orgaan- en beenmergfunctie.
• Vrouwen die in potentie zwanger kunnen worden moeten gebruik maken van betrouwbare anticonceptiva van het moment van screenen tot 3 maanden na het stoppen van de behandeling van het studiemedicijn.
• De proefpersoon is bereid en in staat om het protocol te volgen gedurende de studie, dat wil zeggen dat de behandeling met de bijbehorende poli-afspraken en onderzoeken inclusief tijdens follow up.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Proefpersonen kunnen niet meedoen aan de studie als zij aan een van de volgende Exclusiecriteria
Exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert.
voldoen:
• Betrokkenheid bij de planning e/o de uitvoering van de studie (dit geldt zowel voor de werknemers bij AstraZeneca als bij de instelling(en) waar de studie loopt). Eerdere deelname in huidige studie.
• Deelname aan een andere klinische studie met een studiemedicament gedurende de laatste 4 weken.
• Eerdere behandeling met een PD1 of PD-L1 inhibitor, incl. MEDI4736.
• Voorgeschiedenis met een andere primaire maligniteit behalve: ∙
Maligniteit die behandeld is in curatieve opzet en zonder tekenen van een recidief ≥3 jaar voor de eerste gift van het studiemedicijn. Adequate behandeling voor een huidkanker (met uitzondering van
melanoom) of lentigo maligna zonder tekenen van ziekte. ∙ Adequaat behandelde carcinoma in situ zonder aanwijzingen van ziekte, zoals cervix carcinoma in situ.
• Laatste gift van een behandeling tegen kanker is minder dan ≤ 14 dagen voor de gift van MEDI4736.
• Huidig of voormalig gebruik van immunosuppressiva gedurende de 27 dagen voorafgaand aan de eerste gift van MEDI4736, met uitzondering van intranasale en inhalatie corticosteroïden of systemische corticosteroïden met fysiologische doseringen, d.w.z. niet hoger dan 10
mg/dag prednison, of een equivalent van een andere corticosteroïden.
• Enige niet verbeterde toxiciteit (CTCAE grade <2) van eerdere behandelingen gericht tegen kanker.
• Enige eerdere grade ≥3 immuun-gerelateerde adverse event (irAE) tijdens het krijgen van een ander middel van immuuntherapie, of een niet herstelde irAE >Grade 1.
• Actieve of een auto-immuunziekte in de voorgeschiedenis in de laatste twee jaar, welke behandeling in de afgelopen 3 maanden nodig heft gehad in de vorm van systemische corticosteroïden of waarvan bekend is dat deze klinisch ernstig is, of een syndroom wat de
behandeling van steroïden vereist
• Actieve of in de voorgeschiedenis inflammatoire darmziekten (zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa)
• Voorgeschiedenis van een primaire immuundeficiëntie.
• Voorgeschiedenis van een allogene orgaantransplantatie.
• Voorgeschiedenis van een overgevoeligheidsreactie op MEDI4736, een contrastmiddel of een hulpstof.
• Ongecontroleerde chronische ziekten, inclusief sluimerende of actieve infectie, symptomatisch hartfalen, ongecontroleerde hypertensie, onstabiele angina pectoris, cardiale aritmieën, actieve ulcus pepticum of gastritis, actieve hemorragische diathese inclusief proefpersonen met
een bekende acute of chronische hepatitis B, hepatitis C of HIV, of een psychiatrische ziekte/sociale situatie die studiecompliantie kan limiteren.
• Bekende voorgeschiedenis van eerdere tuberculose.
• Bekend met leptomeningeale Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
ring.
• Is gevaccineerd met een levend vaccin in de 30 dagen voorafgaand aan studiedeelname, of in de 30 dagen voor de eerste gift MEDI4736.
• Vrouwelijke proefpersonen die zwanger zijn, borstvoeding geven, of mannelijke of vrouwelijke patiënten die geen effectieve methode van anticonceptie willen gebruiken.
• Enige staat, in de opinie van de onderzoeker, die zou kunnen interfereren met de beoordeling van de studiebehandeling of de interpretatie van de patiëntveiligheid of studieresultaten.
• Symptomatische of ongecontroleerde hersenMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n welke behandeling behoeven, zoals operatie, bestraling en/of corticosteroïden in een dagelijkse dosering hoger dan een equivalent van 10 mg/dag prednison. Patiënten met asymptomatische hersenMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n mogen mee doen als deze niet groter zijn dan een maximale diameter van 2 cm.
• Proefpersonen met ongecontroleerde insulten.
Er wordt geen toxiciteit verwacht van de PET scans met tracer microdoses. De dosis van 89Z-MEDI4736 (2 mg) ligt ver onder de dosis van MEDI4736 die wordt gebruikt in klinische studies, daarom wordt er geen farmacologisch effect verwacht. De totale blootstelling aan straling is substantieel, maar hiervan worden geen effecten verwacht vanwege de beperkte levensverwachting van patiënten met stadium 4 NSCLC. De patiënten in dit onderzoek zullen geen directe voordelen ondervinden van de PET scan bevindingen, maar de resultaten van dit onderzoek zullen leiden tot meer inzicht in de behandeling van uitgezaaide longkanker met immuuntherapie. Hiervan kunnen toekomstige patiënten voordeel hebben. In deze studie is het toegestaan om maximaal twee biopten af te nemen (na de eerste en voor de tweede 89Zr-MEDI4736 PET scan) in het geval dat de eerste 89Zr-MEDI4736 PET scan heterogene opname tussen tumor laesies in individuele patiënten toont. Hoewel dit een veeleisende procedure is voor patiënten, worden tumorbiopsies in longkanker patiënten veilig bevonden met een lage en hanteerbare complicatie aantal. De biopten worden gebruikt om heterogene tracer opname te verklaren en de beeldvormingsresultaten te relateren aan de weefsel biomarkers PD-1 IHC (lokaal) en PD-L1 IHC. De overall response rate voor tweedelijns behandeling met monotherapie chemotherapie is ~10%. In een fase I trial van MEDI4736, vertoonden 14% van de 148 patienten met gevorderde NSCLC complete response (CR) of partiele respons (PR) [Rizvi N, ASCO 2015, Abstract ID 8032]. MEDI4736 lijkt daarom een veelbelovend medicijn voor de behandeling van NSCLC in de tweedelijns setting en verder. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat patienten voordelen zullen ondervinden van deze studie. Zoals vermeld in de Investigator's Brochure, is de toxiciteit hanteerbaar en is het safety profile van MEDI4736 acceptabel.
Niet van toepassing
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.