ACE-CL-311 (HOVON-associated)
Algemeen
Een gerandomiseerd, multi-centrum open-label, fase 3 onderzoek om de werkzaamheid en veiligheid van acalabrutinib (ACP-196) in combinatie met venetoclax met of zonder obinutuzumab te vergelijken met chemo-immunotherapie naar keuze van de onderzoeker in patiënten met niet eerder behandelde chronische lymfatische leukemie zonder del(17p) of TP53 mutatie
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 3
- Bij diagnose
-
- CLL
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Rijnstate Arnhem
-
Bepalen van de werkzaamheid van de combinatie van acalabrutinib en venetoclax zonder obinutuzumab (AV; Arm A), of met obinutuzumab (AVG; arm B) in vergelijking met chemo-immunotherapie (fludarabine/cyclophosphamide/rituximab [FCR] /bendamustine/rituximab [BR] (Arm C) door beoordeling van progressievrije overleving bij patiënten met niet eerder behandelde chronische lymfatische leukemie zonder del (17p) of tp53-mutatie.
Gerandomiseerde, fase III, open-label studie. Randomisatie Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen. 1: 1: 1 naar: - arm A: Acalabrutinib en venetoclax - arm B: Acalabrutinib, venetoclax en obinutuzumab - arm C: Chemoimmunotherapie; fludarabine/cyclophosphamide/rituximab (FCR) of bendamustine/rituximab (BR) (keuze van de onderzoeker). Ongeveer 780 patiënten zullen worden behandeld voor een bepaalde duur. De studie bestaat uit een screening (30 dagen), behandeling (randomizatie tot beeindigen studie medicatie) en een follow-up fase.
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Veiligheid, Farmacokinetiek, Organisatorisch/zorgonderzoek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Patiënten boven de 18 jaar met onbehandelde chronische lymfatische leukemie zonder del(17p) of tp53-mutatie.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Mannen en vrouwen ≥18 jaar oud.
- Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) - prestatiestatus van 0-2.
- Diagnose van CLL en actieve ziekte volgens iwCLL 2018-criteria die behandeling vereist.
- * Adequate beenmergfunctie binnen 1 week voor screening
o ANC ≥ 750 cellen / μL (0,75 x 10^9 / L); ANC ≥500 μL (0,50x10^9 / L) bij personen met
gedocumenteerde beenmergbetrokkenheid van CLL
o aantal bloedplaatjes ≥50.000 cellen / μL (50x10^9 / l); bloedplaatjestelling ≥30.000 μL (30x10^9 / L) bij personen met gedocumenteerde beenmergbetrokkenheid van CLL
- Serum AST en ALT ≤2,5 xULN
- Totaal bilirubine ≤2xULN
- Geschatte creatinineklaring ≥ 50 ml / min; ≥70 ml / min voor FCR (arm C)
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Alle eerdere CLL-specifieke therapieën.
- Het dragen van een del (17p) of TP53 mutatie.
- Transformatie van CLL naar agressief non-Hodgkin lymfoom (NHL) (bijv. Richters transformatie, prolymfocytische leukemie, of diffuus grootcellig B-lymfoom, of betrokkenheid van het centrale zenuwstelsel (CNS) door leukemie.
- Geschiedenis van bevestigde progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML).
- Grote chirurgische ingreep binnen 30 dagen vóór de eerste dosis van het onderzoeksgeneesmiddel.
- Cardiovasculaire aandoeningen zoals symptomatische aritmieën, congestief hartfalen of een hartinfarct binnen zes maanden na screening, of elke Klasse 3 of 4 hartziekte. Opmerking: proefpersonen met gecontroleerde, asymptomatische atriale fibrillatie mogen wel geincludeerd worden in de studie.
- Geschiedenis van een beroerte of intracraniële bloeding binnen 6 maanden vóór de eerste dosis van het onderzoeksgeneesmiddel.
- Vereist of ontvangt anticoagulatie met warfarine of gelijkwaardige vitamine K-antagonisten.
De patienten in arm A en B zullen vaker het ziekenhuis bezoeken dan bij standaardbehandeling. Tijdens de studiebezoeken worden extra bloedafnames, CT scans en beenmergpuncties/biopten ten opzichte van standaardzorg. Ook worden patienten gevraagd vragenlijsten en dagboekjes in te vullen. De onderzoeksmiddelen kunnen CLL verminderen, maar dit is niet zeker. De onderzoeksmiddelen kunnen bijwerkingen veroorzaken.
- Acalabrutinib (Calquence) - Venetoclax (Venclyxto) - Obinutuzumab (Gazyvaro) - Chemoimmunotherapy: fludarabine/cyclophosphamide/rituximab (FCR), bendamustine/rituximab (BR)
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Rijnstate Arnhem
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.