ACTICCA-1
Algemeen
Adjuvante chemotherapie met gemcitabine en cisplatin vergeleken met standaard behandeling na curatieve resectie van een cholangiocarcinoom of spier-invasieve galblaascarcinoom (ACTICCA-1 trial)
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 3
- Bij diagnose
-
- Galwegkanker
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Amsterdam UMC Locatie AMC
-
Erasmus MC
-
Het primaire doel van deze studie is om de werkzaamheid van gemcitabine en cisplatine te vergelijken met standaard behandeling (adjuvant capecitabine) bij patiënten met BTC na volledige resectie in de vorm van ziekte vrije overleving. Secundaire doelstellingen zijn de veiligheid en de verdraagbaarheid van de behandeling, alsmede OS, de kwaliteit van leven, de evaluatie van de kwantiteit en kwaliteit van informatie die patiënten hebben opgedaan na het geven van toestemming en van de betrokkenheid van de patiënten in de besluitvorming (shared decision making). Daarnaast wordt er gekeken naar de functie van biliodigestive anastomosen.
Dit is een multicenter, prospectieve, gerandomiseerde, gecontroleerde fase III trial ontworpen om de klinische prestaties van gemcitabine met cisplatine te beoordelen versuscapecitabine bij patiënten na in opzet curatieve resectie van BTC.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Veiligheid, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
781 patienten (> 18 jaar), met een histologisch of cytologisch bevestigd adenocarcinoom van de galwegen (intrahepatische, hilaire of extrahepatische cholangiocarcinoom en de galblaas) gepland voor radicale chirurgische therapie.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1 . Verdenking op of histologisch/cytologisch bevestigd adenocarcinoom van de galwegen (intrahepatische, hilair of extrahepatisch cholangicarcinoom of spier-invasief galblaas carcinoom) gepland voor radicale chirurgische therapie
2 . Schriftelijke informed consent
3 . Geen voorafgaande chemotherapie voor galwegkanker
4 . Geen eerdere maligniteit binnen 3 jaar of gelijktijdig maligniteit , behalve: nonmelanomatous
huidkanker of adequaat behandeld in situ baarmoederhalskanker
5 . Geen ernstige of ongecontroleerde cardiovasculaire aandoening (congestief hartfalen NYHA III of IV , instabiele angina pectoris, myocardinfarct in de afgelopen 3 maanden , significante aritmie)
6 . Afwezigheid van psychiatrische stoornis die begrip van informatie van de studie gerelateerde thema's en het geven van Geïnformeerde toestemming
Vrijwillige toestemming, met kennis van alle relevante informatie, om deel te nemen aan een wetenschappelijk of klinisch onderzoek. Voordat een onderzoek mag worden uitgevoerd, moeten deelnemers worden geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek zoals de doelen, methoden, verwachte voordelen en mogelijke risico's. Deelnemers moeten ook weten dat ze zich op elk moment uit het onderzoek kunnen terugtrekken zonder negatieve gevolgen voor hun lopende zorg of behandeling.
in de weg staat
7 . Geen ernstige onderliggende medische aandoeningen (beoordeeld door de onderzoeker), die het vermogen tot deelname zou kunnen beinvloeden
8 . Vruchtbare vrouwen ( < 1 jaar na de laatste menstruatie ) en mannen bereid en in staat tot het gebruik van effectieve anticonceptie (orale anticonceptie, intra-uteriene anticonceptie, barrière- anticonceptiemethode in combinatie met zaaddodend gelei of chirurgisch steriel).
9 . Geen zwangerschap of borstvoeding
Selectiecriteria voor de behandeling fase ( vóór Randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
)
1 . Histologisch bevestigd adenocarcinoom van de galwegen ( intrahepatische , hilair of extrahepatisch cholangicarcinoma of spier-invasief galblaascarcinoom) na radicale chirurgische behandeling met macroscopisch complete resectie (gemengde tumor entiteiten ( HCC / CCA ) zijn uitgesloten).
2 . Macroscopisch complete resectie ( R0 / 1 ) binnen 6 ( -16 ) weken voor de geplande
start van chemotherapie
3 . ECOG 0-1
4 . Leeftijd > 18 jaar
5 . Adequate hematologische functie : ANC ≥ 1,5 x 109 / L , bloedplaatjes ≥ 100 x109 / L , hemoglobine ≥ 9 g / dl of ≥ 5,59 mmol / L
6 . Adequate leverfunctie zoals gemeten door serum transaminasen ( AST en ALT ) ≤ 5 x
ULN en bilirubine ≤ 3x ULN
7 . Adequate nierfunctie , dwz serumcreatinine < 1,5 x ULN , glomerulaire filtratiesnelheid
≥ 60 ml / min ( MDRD )
8 . Geen actieve ongecontroleerde infectie , behalve chronische virale hepatitis onder antivirale
therapie
9 . Geen gelijktijdige behandeling met andere experimentele drugs of andere anti - kanker
therapie , behandeling in een klinische studie binnen 30 dagen voorafgaand aan Randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
10 . Negatief serum zwangerschapstest binnen 7 dagen na het starten studie behandeling bij premenopauzale vrouwen en vrouwen < 1 jaar na het begin van de menopauze ( NB : een negatieve test dient bevestigd te worden door een urinetest indien de termijn van 7 dagen is overschreden).
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
n.v.t.
Patienten worden bij CT scans blootgesteld aan een kleine hoeveelheid straling. Zowel het bloedprikken als het infuus inbrengen kan licht pijnlijk zijn. Verder kunnen er bijwerkingen optreden ten gevolge van de behandeling: de meest frequente bijwerkingen van Gemcitabine zijn: Beenmergsupressie, ademhalingsproblemen, braken, misselijkheid, huiduitslag, alopecia, hematurie, leverfunctiestoornissen, griepachtige verschijnselen en oedeem. De meest frequente bijwerkingen van cisplatin zijn: beenmergsupressie, verhoogde kans op infectie, gehoorverlies, anorexia, misselijk, braken en diarree. Nierfunctiestoornissen en koorts.
Arm A gemcitabine (1000 mg/m2 iv) + cisplatine (25 mg/m2 iv ) elke 3 weken op dag 1 en 8, gedurende 24 weken, gevolgd door observatie Arm B capecitabine (1250 mg/m2 oraal) dag 1-14 elke 3 weken, gedurende 24 weken gevolgd door observatie Arm A & B observatie elke 3 maanden via CT of MRI gedurende twee jaar gevolgd door 6 maandelijkse abdominale echografie gedurende 3 jaar, samen met klinische evaluatie en bepaling van CA 19-9
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Amsterdam UMC Locatie AMC
-
Erasmus MC
-
Universitair Medisch Centrum Groningen
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.