ALISON
Algemeen
Een open label, fase 1-studie om de veiligheid, haalbaarheid en immunogeniciteit van een allogeen, op cellen gebaseerd vaccin (DCP-001) te evalueren in patiënten met hooggradig sereus eierstokkanker na primaire behandeling
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 1
- Bij diagnose
-
- Ovariumkanker
Het primaire doel van deze fase I studie is om uit te zoeken of de DCP-001 vaccinatie een systemische immuun respons kan opwekken in eierstokkanker patiënten.
Het gaat om een open label fase I studie waarin een niet geregistreerd vaccin wordt getest. Patiënten zullen worden gevaccineerd nadat zij de primaire behandeling hebben afgerond. In dit onderzoek worden er 6 vaccinaties toegediend. De eerste vaccinatie wordt ongeveer 6 weken na het voltooien van de laatste chemotherapiekuur toegediend. Met een interval van 2 weken zullen de vaccinaties 2,3 en 4 toegediend worden. De laatste 2 vaccinaties worden na 2 maanden rust toegediend met een interval van een maand. Voor het primaire Eindpunt Het eindpunt van een klinisch onderzoek is een vooraf gedefinieerde gebeurtenis, bijvoorbeeld het optreden van een ziekte of een symptoom, of een specifieke laboratoriumuitslag. Zodra iemand het eindpunt bereikt, wordt hij/zij doorgaans uitgesloten van verder onderzoek in de studie. Eindpunten kunnen hard (objectief) of zacht (subjectief) zijn. In sommige gevallen kunnen ze worden vervangen door surrogaateindpunten. De eindpunten die in een onderzoek worden gebruikt, moeten worden gedefinieerd en gedocumenteerd als onderdeel van het onderzoeksprotocol. 'systemische immuunrespons' zullen PBMCs en serum d.m.v. bloedafnames en/of een leukaferese voor, tijdens en na de vaccinaties worden verzameld. Voor de secundaire Eindpunt Het eindpunt van een klinisch onderzoek is een vooraf gedefinieerde gebeurtenis, bijvoorbeeld het optreden van een ziekte of een symptoom, of een specifieke laboratoriumuitslag. Zodra iemand het eindpunt bereikt, wordt hij/zij doorgaans uitgesloten van verder onderzoek in de studie. Eindpunten kunnen hard (objectief) of zacht (subjectief) zijn. In sommige gevallen kunnen ze worden vervangen door surrogaateindpunten. De eindpunten die in een onderzoek worden gebruikt, moeten worden gedefinieerd en gedocumenteerd als onderdeel van het onderzoeksprotocol. en vinden volgende metingen plaats: - Veiligheid en toepasbaarheid: Het bijhouden van ''Adverse Events'' - Recidief vrije en algehele overleving: Patienten worden tot 2 jaar na de eerste vaccinatie vervolgd middels de standaard zorg om ziekte vrije en algehele overleving te bepalen. Voor de exploratieve Eindpunt Het eindpunt van een klinisch onderzoek is een vooraf gedefinieerde gebeurtenis, bijvoorbeeld het optreden van een ziekte of een symptoom, of een specifieke laboratoriumuitslag. Zodra iemand het eindpunt bereikt, wordt hij/zij doorgaans uitgesloten van verder onderzoek in de studie. Eindpunten kunnen hard (objectief) of zacht (subjectief) zijn. In sommige gevallen kunnen ze worden vervangen door surrogaateindpunten. De eindpunten die in een onderzoek worden gebruikt, moeten worden gedefinieerd en gedocumenteerd als onderdeel van het onderzoeksprotocol. en vinden de volgende metingen/interventies plaats: - Bloedafnames zullen plaatsvinden voor het verzamelen en monitoren van tumor markers CA125 en ctDNA - 2 CT-scans zullen worden gemaakt (t=0 en t=24 maanden)
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Veiligheid, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Vrouwen met primair epitheel eierstokkanker die de primaire behandeling, zoals hieronder beschreven, hebben voltooid zullen worden geïncludeerd. - complete of optimale primaire debulking gevolgd door 6 kuren adjuvante chemotherapie (carboplatin/paclitaxol) - 3 kuren neo-adjuvante chemotherapie gevolgd door complete of optimale intervaldebulking en 3 kuren adjuvante chemotherapie (carboplatin/paclitaxol) Alleen patiënten die goed gereageerd hebben op de primaire behandeling, d.w.z. genormaliseerd CA125, worden geïncludeerd.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Primair gediagnosticeerde hoog gradig sereus epitheel ovarium carcinoom (FIGO 3B tot IV) Paiënten die de primaire behandeling hebben voltooid, primaire behandeling als volgt gedefinieerd:
o primaire debulking chirurgie (compleet/optimaal) gevolgd door 6 cycli adjuvante chemotherapie (carboplatin/paclitaxel)
o 3 cycli neo-adjuvante chemotherapie (additionele cycli om chirurgische uitkomst te verbeteren zijn toegestaan) gevolgd door interval debulking chirurgie (compleet/optimaal) en 3 cycli adjuvante chemotherapie (carboplatin/paclitaxel).
- Serum level CA125 < 35 U/mL
- Ouder dan 18 jaar
- Getekend schriftelijk toestemming volgens huidige standaarden
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Andere maligniteiten in de voorgeschiedenis (uitgezonderd laag-stadium tumoren die histologisch onderscheiden kunnen worden van eierstokkanker)
- Patiënten mogen geen actieve of recente (in de afgelopen 5 jaar) auto-immuun ziekte hebben (gehad) waarvoor behandeling met systemische immunosuppressiva benodigd is/was, welke een risico kunnen geven op immuungerelateerde bijwerkingen (IrAE's). Opmerking: patiënten met auto-immuungerelateerde hypothyreoïdie die in remissie zijn, of die een stabiele dosis schildkliervervangend hormoon krijgen, vitiligo of psoriasis kunnen worden geïncludeerd.
- Patiënten mogen geen ongecontroleerde infectie hebben met het humaan immunodeficiëntievirus, hepatitis B- of hepatitis C-infectie; of gediagnosticeerd zijn met een immunodeficiëntie die verband houdt met, of resulteert in chronische infectie. Milde kankergerelateerde immunodeficiëntie (zoals immunodeficiëntie behandeld met gammaglobuline en zonder chronische of terugkerende infectie) is toegestaan.
o Patiënten met een bekende gestabiliseerde HIV infectie (niet-detecteerbare viral load en CD4-telling boven 350, hetzij spontaan, hetzij stabiel op antivirale therapie) zijn toegestaan. Voor patiënten met een gecontroleerde stabiele hiv-infectie zal monitoring worden uitgevoerd volgens lokale standaardzorg.
o Patiënten met bekende hepatitis B (HepBsAg +) die een gestabiliseerde infectie hebben (serum hepatitis B-virus DNA-PCR die onder de detectielimiet ligt EN die antivirale therapie voor hepatitis B krijgen) zijn toegestaan. Patiënten met gestabiliseerde infecties moeten periodiek worden gecontroleerd op HBV-DNA volgens lokale standaardzorg. Patiënten moeten de antivirale therapie blijven gebruiken gedurende ten minste 6 maanden na de laatste dosis van de studiebehandeling.
o Patiënten waarvan bekend is dat ze hepatitis C-virusantilichaam-positief zijn (HCV Ab +) die een gestabiliseerde infectie hebben (niet-detecteerbaar HCV-RNA door PCR, hetzij spontaan, hetzij als reactie op een succesvolle eerdere kuur van anti-HCV-therapie) zijn toegestaan.
- Afwijkingen in lever- of nierfunctie die als klinisch relevant worden beoordeeld door de onderzoeker
- Abnormale bloedwaarden (o.a. neutropenie) als gevolg van de chemotherapie welke als klinisch relevant worden beschouwd door de onderzoeker
o Indien dit het geval is zullen de metingen binnen 1-2 weken worden herhaald. Indien deze genormaliseerd zijn mag patiënt alsnog in de studie worden geïncludeerd. Indien deze niet genormaliseerd zijn wordt patiënt ge-excludeerd.
- Het gebruik van continue systemische corticosteroïden als therapie (b.v. prednison > 7,5 mg/dag)
- Deelname aan een wetenschappelijke studie met een "investigational drug" 30 dagen voorafgaand aan deze studie.
- Elke andere conditie waarbij de onderzoeker meent dat het interfereert met het uitvoeren van deze studie.
Patiënten worden geïnformeerd dat het op dit moment onbekend is of de toegediende vaccinatie een positieve invloed heeft op de behandeluitkomst. Het uiteindelijke doel is dat patiënten door de vaccinatie een systemische en lokale immuun reactie tegen de tumor ontwikkelen, waardoor ze een betere overlevingskans hebben of een lagere kans op een recidief. De lasten van deze studie zijn gemiddeld, wij denken dat deze te verantwoorden zijn door het mogelijke voordeel van deze studie. 6 intradermale vaccinatie zullen worden toegediend, aanvullend zullen bloedafnames worden verricht voor immuno monitoring. De visites zullen zoveel mogelijk gecombineerd worden met de normale afspraken waarvoor de patiënt in het ziekenhuis moet zijn. uit eerder klinisch onderzoek met deze vaccinatie zijn slechts milde bijwerkingen geconstateerd, met name injectie plaats gerelateerde bijwerkingen, adenopathie en vermoeidheid. Daarom verwachten we ook in deze klinische studie weinig bijwerkingen. Veiligheid van de patiënten zal worden gemonitord gebruikmakende van de NCI CTCAE versie 5.
Intradermale toediening van de vaccinatie (6 maal)
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.