ALPHA (ALXN2040-PNH-301)
Algemeen
Een fase 3-onderzoek naar danicopan (ALXN2040) als aanvullende therapie bij gebruik van een C5-remmer (eculizumab of ravulizumab) bij patiënten met paroxismale nachtelijke hemoglobinurie met klinisch evidente extravasculaire hemolyse (EVH)
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 3
- Bij diagnose
-
- Paroxismale nachtelijke hemoglobinurie (PNH)
Het evalueren van de werkzaamheid van danicopan vergeleken met een placebo als aanvullende therapie bij gebruik van een C5-remmer na 12 weken.
Dit is een gerandomiseerd, Dubbelblind Dubbele blindering is een methode die wordt toegepast in klinische onderzoeken om het risico van vertekening te verlagen, wat bewust of onbewust kan optreden wanneer onderzoeksdeelnemers en/of onderzoekers weten welke deelnemers welke behandeling (of placebo) krijgen. In een onderzoek met één behandelgroep en één placebogroep betekent blindering bijvoorbeeld dat de deelnemers niet weten in welke groep ze zijn ingedeeld. In een dubbelblind onderzoek weten noch het onderzoeksteam noch de deelnemers in welke groep de deelnemer is ingedeeld. Soms wordt de term 'enkelblind' gebruikt om onderzoeken te beschrijven waarin de deelnemers niet weten in welke groep ze zijn ingedeeld maar het onderzoeksteam wel. , Placebo In klinische onderzoeken is een placebo een geneesmiddel zonder werkzame bestanddelen. Placebo's hebben geen bekende medische effecten. Het 'placebo-effect' is een gunstig effect of bijwerking ervaren door patiënten die een placebo innemen ondanks het feit dat het geen geneesmiddel betreft. gecontroleerd, multidosis- fase 3-onderzoek in meerdere regio's bij patiënten met PNH met klinisch evidente EVH die een C5-remmer (eculizumab of ravulizumab) gebruiken.
Onderzoekspopulatie
84 deelnemers, ≥ 18 jaar, met PNH met klinisch evidente EVH die een C5-remmer (eculizumab of ravulizumab) gebruiken en die ten minste 1 transfusie hebben gekregen in de 6 maanden voorafgaand aan deelname aan het onderzoek.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
• Diagnose PNH.
• Klinisch evidente EVH, gedefinieerd door:
- Anemie (Hgb ≤ 9,5 gram/deciliter) met absoluut aantal reticulocyten ≥ 120 x 10^9/liter.
- Ten minste 1 erytrocytenconcentraat- of volbloedtransfusie binnen 6 maanden voorafgaand aan het begin van het onderzoek.
• Gebruik van een C5-remmer gedurende ten minste 6 maanden voorafgaand aan dag 1.
• Trombocytentelling ≥ 30.000/microliter (μl).
• Absolute neutrofielentellingen ≥ 750/μl.
• Documentatie van en/of bereidheid om indien nodig vaccinaties en profylactische antibiotica te ontvangen.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
• Voorgeschiedenis van omvangrijke orgaantransplantatie of bloedstamceltransplantatie (HSCT).
• Bekende aplastische anemie of een andere beenmergaandoening waarvoor HSCT of een andere therapie met antithymocytenglobuline en/of immuunonderdrukkende middelen nodig is.
• Bekende of vermoede complementdeficiëntie.
• Laboratoriumafwijkingen bij de keuring, waaronder:
- Alanine-aminotransferase > 2 x ULN.
- Directe bilirubine > 2 x ULN (tenzij als gevolg van EVH of gedocumenteerd syndroom van Gilbert).
• Huidig bewijs van biliaire cholestase.
• Geschatte glomerulaire filtratiesnelheid < 30 milliliter/minuut/1,73 m² en/of gebruik van dialyse.
• Bewijs van infectie met humaan immunodeficiëntievirus, hepatitis B of actieve hepatits C bij screening.
De deelname aan dit onderzoek duurt maximaal 18 maanden en bestaat uit een onderzoeksperiode van 24 weken gevolgd door een langetermijnverlenging van 52 weken. Deelname omvat 35 bezoeken (20 aan het onderzoekscentrum, 15 mogelijk thuis door een thuiszorgservice). Behalve de hierboven beschreven interventie houdt deelname aan dit onderzoek ook bloedafnamen in tijdens meerdere bezoeken. Deelnemers krijgen te maken met: vragen over hun medische voorgeschiedenis, co-medicatie, vaccinatiegeschiedenis en bijwerkingen; urinemonstername; zwangerschapstests; meting van vitale functies; lichamelijk onderzoek; ECG's en vragenlijsten over door de patiënt gerapporteerde resultaten en Kwaliteit van leven Kwaliteit van leven (Quality of Life, QoL) is een maat in de gezondheidseconomie. Het verwoordt het effect van factoren als symptomen, pijn, psychische gezondheid en welzijn op het leven van mensen. Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (Health-related quality of life, HRQoL) is een maat om uit te rekenen wat de behandeling waarschijnlijk voor gevolgen zal hebben voor het leven van patiënten. . Deelnemers worden geacht het onderzoeksmiddel te gebruiken volgens de uitleg, niet deel te nemen aan andere medische onderzoeken, zich aan de afspraken voor bezoeken te houden, dagelijks thuis hun temperatuur te meten en indien nodig onmiddellijk medische hulp in te roepen, niet op openbare plaatsen over het onderzoek te praten tijdens de looptijd van het onderzoek, te allen tijde een patiëntenkaart bij zich te dragen, geen bloed/sperma/eicellen te doneren en geschikte anticonceptiemethoden te gebruiken. De meest voorkomende bijwerkingen bij gezonde vrijwilligers (traden op bij 5 of meer personen) waren: hoofdpijn, misselijkheid (het gevoel te moeten braken), keerirritatie, verstopte neus, infectie van de bovenste luchtwegen, te warm gevoel, indigestie, blauwe plekken, diarree, maagontsteking, ongemak of pijn in de buik, spierpijn, verhoogd gehalte creatinefosfokinase in het bloed (een marker van spierletsel), keelpijn, duizeligheid en flauwheid. PNH is een ernstige, levensbedreigende ziekte. Patiënten hebben behoeften waaraan niet wordt voldaan door goedgekeurde C5-remmers en waaraan mogelijk wel kan worden voldaan door een effectieve orale FD-remmer.
Behandelingsperiode 1 – De patiënt krijgt driemaal daags gedurende 12 weken oraal een Placebo In klinische onderzoeken is een placebo een geneesmiddel zonder werkzame bestanddelen. Placebo's hebben geen bekende medische effecten. Het 'placebo-effect' is een gunstig effect of bijwerking ervaren door patiënten die een placebo innemen ondanks het feit dat het geen geneesmiddel betreft. of ALXN2040 (kans van 1:2). Behandelingsperiode 2 – De patiënt krijgt driemaal daags gedurende 12 weken oraal ALXN2040. Langdurige verlenging – De patiënt krijgt driemaal daags gedurende 52 weken oraal ALXN2040.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.