APPLY-PNH (CLNP023C12302)
Algemeen
Gerandomiseerd multicenter open label onderzoek met een actief vergelijkproduct naar de werkzaamheid en veiligheid van twee keer per dag oraal toegediend LNP023 bij volwassenen met PNH en bloedarmoede ondanks een intraveneuze behandeling met een anti-C5 antilichaam.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 3
- Bij diagnose
-
- Paroxismale nachtelijke hemoglobinurie (PNH)
Het doel van deze studie is om te bepalen of LNP023 effectief en veilig is voor de behandeling van PNH. LNP023 wordt hierbij vergeleken tov de Standard of Care (SOC) anti-C5 antilichaam behandeling. De primaire doelstellingen zijn: - Het aantonen van superioriteit van LNP023 ten opzichte van de behandeling met anti-C5 antilichamen gemeten in het percentage deelnemers dat een aanhoudende stijging van het hemoglobinegehalte bereikt vanaf de basislijn van ≥ 2 g/dL in de afwezigheid van rode bloedceltransfusies. - Het aantonen van superioriteit van LNP023, in vergelijking met behandeling met anti-C5 antilichamen,gemeten in het percentage deelnemers dat een aanhoudende hemoglobinegehaltes bereikt van ≥ 12 g/dL in de afwezigheid van rode bloedcel transfusies. De belangrijkste klinische vraag die van belang is: Wat is het behandelingseffect van LNP023 200mg bid versus anti-C5 behandeling bij PNH patienten met een restanemie. De eindpunten hierbij zijn: - een verhoging van het Hb-niveau vanaf de basislijn met meer dan 2 g/dL - en een uiteindelijk HB-niveaus van meer dan 12g/dL. Deze meetpunten worden beide beoordeeld tussen dag 126 en 168. - wel of niet nodig hebben van de RBC transfusie op dag 14 en dag 168.
Deze studie is een multi-center, gerandomiseerd, open-label, parallelle studie. Die bestaat uit een screeningsperiode van maximaal 8 weken, een actieve gecontroleerde, parallelle behandelingperiode van 24 weken, waarbij patienten LNP023 of SoC ontvangen. Gevolgd door een extensieperiode van 24 weken waarin alle deelnemers de mogelijkheid krijgen om LNP023 te ontvangen.
Onderzoekspopulatie
Ongeveer eenennegentig (91) patiënten met de diagnose PNH, die worden behandeld met een stabiel regime van anti-C5 antilichamen (Standard of Care (SoC); ofwel eculizumab of ravulizumab) voor ten minste 6 maanden voorafgaand aan de Randomization, maar nog steeds met resterende anemie (d.w.z., Hb < 10 g/dL) zullen worden ingeschreven.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Vrouwelijke en mannelijke patiënten 18 jaar of ouder met de diagnose PNH met een RBC en WBC granulociet/monociet kloon grootte van ≥ 10% vastgesteld door high flow cytometry.
Stabiel gebruik van anti-C5 antilichaam (ravilizumab of eculizumab) voor tenminste 6 maanden voorafgaand aan de Randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
.
Gemiddelde HB waardes <10 g/dL.
Deelnemers dienen voorafgaand aan de behandeling gevaccineerd te zijn tegen Neisseria meningitidis.
Indien nog niet eerder ontvangen dienen de deelnemers ook gevaccineerd te worden tegen Streptococcus pneumoniae en Haemophilus influenzae.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Deelnemers met een die stabiele dosering eculizumab ontvangen, maar waarbij de doseringsinterval minder dan 11 dagen is.
- Bekend zijn of het vermoeden op een erfelijke complement afwijking.
- Geschiedenis van hematopoëtische stamceltransplantatie.
- Patiënten met laboratoriumonderzoek waaruit beenmergfalen blijkt (reticulocyten <100x109/L; bloedplaatjes <30x109/L; neutrofielen <500x106/L).
- Actieve systemische bacteriële, virale (incl. COVID-19) of schimmelinfecties binnen 14 dagen voor dag 1.
- Een geschiedenis van terugkerende invasieve infecties veroorzaakt door ingekapselde organismen, bv. meningokokken of pneumokokken.
- Belangrijke gelijktijdige comorbiditeiten, met inbegrip van maar niet beperkt tot ernstige nierziekte (bv. dialyse), vergevorderde hartziekte (bv. NYHA-klasse IV), ernstige longziekte (bv. ernstige pulmonale) hypertensie (WHO-klasse IV)) of leveraandoeningen (bv. actieve hepatitis), die naar de mening van de onderzoeker de deelname van de deelnemer aan het onderzoek uitsluiten.
Er kunnen andere protocollaire inclusie-/Uitsluitingscriteria
Uitsluitingscriteria of exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert.
van toepassing zijn.
- Een screeningsperiode van maximaal 8 weken (tenzij het nodig is deze te verlengen voor vaccinaties Echter dienen zo snel mogelijk aangevrfaagd te worden om verlenging van de screeningsperiode te voorkomen). -Een behandelperiode van 24 weken en een extensieperiode van 24 weken. Deelnemers die begonnen zijn met anti-C5 therapie mogen in de verlengingsperiode overstappen op LNP023. Patiënten die zijn begonnen met LNP023 kunnen in de verlengingsperiode doorgaan met LNP023. De verlengingsperiode is ook 24 weken en begint op de dag na afloop van het week 24 bezoek. Deelnemers die niet akkoord gaan met voortzetting van de extensieperiode hebben hun laatste studiebezoek rond 24 weken. Op basis van 20 bezoeken zal de last als volgt zijn: Lichamelijk onderzoek, ECGs, Vitale functies, bloedonderzoek, zwangerschapstesten, vragenlijsten. Vaccinatie indien van toepassing: vóór de studie en afhankelijk van eerdere vaccinaties Optioneel: farmacogenetica 1 Bijwerkingen van onderzoeksmedicatie en ongemakken onderzoeksprocedures
LNP023 200mg tweemaal daags
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.