BASKET OF BASKETS (VHIO17002)
Algemeen
Basket van Baskets: een modulair, open-label fase II-multicenteronderzoek voor het beoordelen van doelgerichte middelen in moleculair geselecteerde populaties met gevorderde solide tumoren.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 2
- Bij diagnose
-
- Solide tumoren
Het algemene doel van het onderzoek is het vinden van kankerbehandelingen op maat, gebaseerd op een analyse van de genetische eigenschappen van tumoren.
'Basket van Baskets' is een medisch-wetenschappelijk onderzoek dat bestaat uit twee delen. Deel A (I-Profiler) is het gedeelte van het onderzoek waarin het tumorweefsel wordt onderzocht op de mutaties die voorkomen de tumor. Dit gebeurt door middel van laboratoriumonderzoek waarin wordt gekeken of in de tumor een of meer mutaties aanwezig zijn die een doelwit zouden kunnen vormen voor behandeling met een specifiek onderzoeksmiddel. Deel B (I-Basket) is het therapeutische deel van het onderzoek. In deel B onderzoeken we het effect van een specifieke behandeling voor proefpersonen met dezelfde soort mutatie in hun tumoren.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Veiligheid, Anders
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Deelnemers met gevorderde solide kanker (een tumor die niet kan worden genezen en die geen vocht of cysten bevat).
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Deel A:
1. Personen moeten een histologisch of cytologisch bevestigde maligniteit hebben die metastatisch of niet-reseceerbaar is, die zijn gevorderd naar standaardtherapie, die een standaardbehandeling tegen kanker ontvangen, maar geen daaropvolgende goedgekeurde behandeling beschikbaar zou zijn na progressie, die geen standaardtherapie kunnen krijgen, of voor wie standaardtherapie niet bestaat.
2. deelnemers moeten een ECOG-prestatiestatus van 0 of 1 hebben.
3. deelnemers moeten 18 jaar of ouder zijn.
4. deelnemers moeten een meetbare ziekte hebben volgens RECIST 1.1.
5. deelnemers moeten voldoende tumorweefsel hebben voor moleculaire analyse
• deelnemers die een formalinegefixeerd, in paraffine ingebed weefsel (FFPE) aanleveren, moeten een minimale hoeveelheid weefsel van 20 tot 28 objectglaasjes bieden, afhankelijk van de tumorcelligheid van het monster. Als er niet voldoende archiefweefsel is om aan dit criterium te voldoen, moet de patiënt een tumorbiopsie ondergaan.
• deelnemers die vers ingevroren weefsel (FFT) aanleveren, moeten 4 kernbiopten of een equivalent daarvan bevatten. FFT moet bij voorkeur worden verzameld uit een tumorbiopsie; daarom moeten patiënten een ziekte hebben die vatbaar is voor biopten. Anders moet de deelnemer FFT opgeslagen hebben in een biobank of biorepository.
• Er zullen inspanningen worden gedaan om FFT te bieden in ten minste een kwart van de deelnemers. Het aantal deelnemers dat FFT zou kunnen aanleveren, zou kunnen veranderen op basis van de resultaten van de moleculaire analyse.
• Aangezien sommige van de tests worden uitgevoerd in FFPE-weefsel, zullen patiënten die FFT van een recente biopsie aanleveren, een deel van het monster laten verwerken in FFPE-weefsel volgens de laboratoriumhandleiding.
6. deelnemers moeten een adequate hematologische functie hebben: absolute granulocytentelling ≥ 1,5 x 109 / l, aantal bloedplaatjes ≥ 100 x 109 / l.
7. De deelnemer moet een adequate nier- en leverfunctie hebben: creatinineklaring ≥ 30 ml / min, serumbilirubine ≤ 1,5 x ULN; tenzij door Gilbert-syndroom, AST / ALT ≤ 5 × ULN als leverMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n aanwezig zijn of AST / ALT ≤ 3 x ULN als de deelnemer geen leverbetrokkenheid heeft.
8. Voor personen die een tumorbiopsie nodig hebben: patiënten moeten een adequate snelle tijd coagulatiefunctie hebben ≥ 60% of INR ≤ 1,5
9. Deelnemers moeten bereid zijn om deel te nemen aan een klinische proef met een gematchte therapie volgens het moleculaire profiel van zijn / haar tumor
10.Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd: afspraak om onthouding te behouden (afzien van heteroseksuele geslachtsgemeenschap) of anticonceptiemethoden te gebruiken met een uitvalpercentage van <1% per jaar (bij consequent en correct gebruik) tijdens de behandelingsperiode en gedurende ten minste 5 maanden erna de laatste dosis atezolizumab, indien opgenomen in deel B van de studie. Zie het protocol voor meer informatie.
11.Voor mannen: afspraak om onthouding te behouden (afzien van heteroseksuele gemeenschap) of gebruik van anticonceptiemaatregelen en toestemming om geen sperma te doneren, zoals gedefinieerd in het protocol
12. Vermogen om te begrijpen en de bereidheid om een geschreven informed consent-document te ondertekenen., Deel B:
Deelnamecriterium 1/2/3/4 uit deel A
5. Deelnemers moeten bereid zijn om deel te nemen aan een klinische proef met een gematchte therapie volgens het moleculaire profiel van zijn / haar tumor
6. Deelnemers moeten een adequate hematologische functie hebben: absolute granulocytentelling ≥ 1,5 × 109 / L, trombocytenaantal ≥ 100 × 109 / L
7. De deelnemer moeten een adequate nier- en leverfunctie hebben:
• Serumcreatinine ≤ 1,5 x ULN of creatinineklaring ≥ 30 ml / min op basis van de Cockcroft-Gault glomerulaire filtratiesnelheidschatting: (140 - leeftijd) x (gewicht in kg) x (0,85 indien vrouw) / 72 x (serum creatinine in mg / dL)
• Serumbilirubine ≤ 1,5 x ULN; met de volgende uitzondering: personen met de bekende ziekte van Gilbert die een serumbilirubine-niveau ≤ 3 × ULN hebben, kunnen worden geïncludeerd
• AST, ALT en alkalische fosfatase <2,5 x ULN, met de volgende uitzonderingen:
oPatiënten met gedocumenteerde leverMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n: AST en ALT <5 x ULN oPatiënten met gedocumenteerde lever- of botMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n: alkalische fosfatase <5 x ULN
8. Deelnemers die therapeutische antistolling krijgen (zoals heparine met laag molecuulgewicht of warfarine) moeten een stabiele dosis hebben
9. Voor proefpersonen die een tumorbiopsie nodig hebben: proefpersonen moeten voldoende coagulatiefunctie hebben ≥ 60% of INR ≤ 1,5
10. Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd: afspraak om onthouding te behouden (afzien van heteroseksuele geslachtsgemeenschap) of anticonceptiemethoden te gebruiken met een uitvalpercentage van <1% per jaar (bij consequent en correct gebruik) tijdens de behandelingsperiode en gedurende ten minste 5 maanden erna de laatste dosis atezolizumab.
11. Voor mannen: afspraak om onthouding te behouden (afzien van heteroseksuele geslachtsgemeenschap) of anticonceptiemethoden te gebruiken met een uitvalpercentage van <1% per jaar (bij consequent en correct gebruik) tijdens de behandelingsperiode en gedurende ten minste 5 maanden erna de laatste dosis atezolizumab en toestemming om geen sperma te doneren
12. Bekwaamheid om te begrijpen en de bereidheid om een geschreven informed consent document te ondertekenen.
13. Tumor moet de volgende wijzigingen bevatten
• Arm 1A: BRCA1- of BRCA2-mutaties
• Arm 1B: MLH1-, MSH2-, MSH6- of PMS2-mutaties
• Arm 1C: tumoren met POLE-mutatie, POLD1-mutatie.
• Arm 1D: hypergemuteerde tumoren
• Deelnemers worden in dit cohort opgenomen als hun tumoren geen mutatie bevatten die nodig is voor armen 1A, 1B, 1C of 1F en hun tumor-mutatielading aan de gespecificeerde criteria voldoet.
i. Hoge mutationele belasting (> = 16 mutatie per Megabase volgens de FoundationOne-test).
ii. Intermediaire mutatiestap (12- <16 mutaties per Megabase per Foundation One-test).
De definitie van intermediaire mutatielading kan na een tussentijdse analyse op basis van de beschikbare gegevens worden aangepast.
• Arm 1E: tumoren met andere mutaties in genen voor DNA-reparatie.
• Arm 1F: tumoren met versterkte PDL1.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Deel A:
1.Deelnemers met bekende leptomeningeale ziekte. 2. Deelnemers met bekende instabiele hersenMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n moeten uitgesloten worden van deelname aan deze klinische studie • Uitzondering: deelnemers die een operatie en / of radiotherapie hebben ondergaan en waarbij hersenMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n stabiel blijven of in grootte afnemen gedurende zes maanden na voltooiing van de therapie
3. Deelnemers met compressie van het ruggenmerg die niet definitief worden behandeld met chirurgie en / of bestraling
4. Deelnemers met ongecontroleerde intercurrente ziekte
5. Deelnemers met onvermogen om tabletten of capsules door te slikken
6. Deelnemers met bekende HIV, hepatitis B of hepatitis C-infectie
7. Deelnemers met bekende geschiedenis van malabsorptie
Deel B:
1. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Vrouwen die zwanger kunnen worden, moeten binnen 14 dagen voorafgaand aan dag een negatieve serum zwangerschapstest ondergaan
1. Deze negatieve test is geldig voor cyclus 1 dag 1. In volgende cycli zal de serumzwangerschapstest worden uitgevoerd op dag 1 van elke cyclus, met een venster van +/- 3 dagen en voorafgaand aan toediening van het geneesmiddel.
2. Elke goedgekeurde anti-kankerbehandeling binnen 3 weken voorafgaand aan de start van de onderzoeksbehandeling. Uitzondering: hormoonvervangende therapie of orale anticonceptiva; somatostatine-analogen voor de behandeling van symptomen die verband houden met neuro-endocriene tumoren, gonadotropine-vrijmakende hormoonagonisten of anti-androgenen voor prostaatkanker, palliatieve radiotherapie voor botMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n> 2 weken voorafgaand aan cyclus 1,
Dag 1.
3. Belangrijke chirurgische ingreep binnen 28 dagen voorafgaand aan Cyclus 1, Dag 1 of anticiperend op de noodzaak van een grote chirurgische ingreep tijdens het onderzoek
4. Behandeling met een onderzoeksgeneesmiddel binnen 4 weken voorafgaand aan cyclus 1, dag 1 (of binnen vijf halfwaardetijden van het onderzoeksproduct, welke van beide het langst is), met uitzondering van monoklonale antilichamen (uitwasperiode van 4 weken)
5. Deelnemers met bekende onstabiele hersenMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n. Uitzondering: behandelde hersenMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n die stabiel blijven of reageren 6 weken na het voltooien van de radiotherapie
6.Ongecontroleerde bijkomende ziekte die de naleving van de onderzoeksvereisten zou beperken
7. Deelnemers met actieve hepatitis B (HBV) of hepatitis C (HCV). Deelnemers met een eerdere HBV-infectie of een ontbonden HBV-infectie komen in aanmerking. Deelnemers die positief zijn voor HCV-antilichaam komen alleen in aanmerking als de polymerasekettingreactie negatief is voor HCV-RNA
8.Significante cardiovasculaire ziekte binnen 3 maanden voorafgaand aan cyclus 1, dag 1, onstabiele aritmieën of onstabiele angina.
Bekende linkerventrikelejectiefractie (LVEF) <40% zal worden uitgesloten.
Bekende coronaire hartziekte, congestief hartfalen dat niet aan de bovenstaande criteria voldoet, of LVEF <50% moet zich op een stabiel medisch regime bevinden dat naar de mening van de behandelend arts is geoptimaliseerd, in overleg met een cardioloog, indien van toepassing.
Ongecontroleerde effusie die terugkerende drainageprocedures vereist; proefpersonen met verblijfskatheters zijn toegestaan.
Ongecontroleerde hypercalciëmie (> 1,5 mmol / l geïoniseerd calcium of Ca> 12 mg / dL of gecorrigeerd serumcalcium> ULN) of symptomatisch hypercalciëmie waarvoor voortgezet gebruik van bisfosfonaattherapie of denosumab nodig is, 9. Een andere primaire maligniteit anders dan de ziekte die wordt bestudeerd binnen 2 jaar voorafgaand aan cyclus 1 dag 1, tenzij bij een laag risico op terugval naar oordeel van de onderzoeker wordt overwogen
10. Voorafgaande behandeling met CD137-agonisten of immuuncontrolepunt blokkade-therapieën, anti-PD1 of anti-PDL1 therapeutische antilichamen. Deelnemers die een eerdere behandeling met anti-CTLA-4 hebben gehad, kunnen worden geïncludeerd, op voorwaarde dat er minstens 5 halfwaardetijden zijn verstreken sinds de laatste dosis anti-CTLA-4 tot de eerste dosis Atezolizumab en er was geen voorgeschiedenis van ernstige immuunresponsen. gemedieerde bijwerkingen van anti-CTLA-4
11. Behandeling met systemische immunostimulerende middelen binnen 4 weken of vijf halfwaardetijden van het geneesmiddel (welke het langer is) voorafgaand aan cyclus 1, dag 1
12.Geschiedenis van ernstige allergische, anafylactische of andere overgevoeligheidsreacties op chimere of gehumaniseerde antilichamen of fusie-eiwitten, fusie-eiwitten of een excipiëns van het experimentele product.
13.Geschiedenis van actieve auto-immuunziekte in de afgelopen drie jaar (tenzij uitzonderingen)
14. Voorloper allogene beenmergtransplantatie of eerdere solide orgaantransplantatie
15.Belasting van actieve pneumonitis op CT-scan van de borstkas of geschiedenis van idiopathische pulmonaire fibrose, door geneesmiddelen veroorzaakte pneumonitis of de organisatie van pneumonie. Voorgeschiedenis van stralingspneumonitis in het stralingsveld (fibrose) is toegestaan.
16. Toediening van een levend, verzwakt vaccin binnen 4 weken voorafgaand aan cyclus 1, dag 1 of de verwachting dat een dergelijk levend verzwakt vaccin tijdens het onderzoek nodig zal zijn. Griepvaccinatie kan alleen tijdens het griepseizoen worden gegeven, maar patiënten mogen geen levend, verzwakt griepvaccin ontvangen binnen 4 weken voorafgaand aan Cycle 1, Dag 1 of op enig moment tijdens het onderzoek
17. Behandeling met systemische corticosteroïden of andere systemische immunosuppressieve medicatie binnen 2 weken voorafgaand aan C1D1, of verwachte behoefte aan systemische immunosuppressieve medicatie tijdens de proef. Uitzondering: voorzien in het protocol
18.Geschiedenis van actieve tuberculose
19.Contra-indicaties die zijn opgenomen in de productinformatie van de geneesmiddelen die in het onderzoek zijn gebruikt.
Atezolizumab is bij mensen met verschillende vormen van kanker getest en wordt over het algemeen goed verdragen. Bijwerkingen kunnen variëren licht tot zeer ernstig en kunnen variëren van persoon tot persoon. Iedereen die aan het onderzoek deelneemt, wordt nauwlettend gecontroleerd op eventuele bijwerkingen. De volgende bijwerkingen komen zeer vaak voor (bij 1 op de 10 mensen of meer): vermoeidheid, gewrichtspijn, geen energie hebben, verminderde eetlust, diarree, kortademigheid, urineweginfectie, hoest, jeuk van de huid, misselijkheid, koorts, huiduitslag, braken, pijn in spieren en botten (myalgie, pijn in het bewegingsapparaat en botpijn). In zeldzame situaties kan een activering van het immuunsysteem optreden bij toediening van atezolizumab.
Atezolizumab wordt om de 3 weken toegediend (1200 mg) via een langzaam intraveneus infuus.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.