Brightline-1
Algemeen
Een fase II/III, gerandomiseerde, open-label, multicenter studie van BI 907828 vergeleken met doxorubicine als eerstelijnsbehandeling van patiënten met gevorderd gededifferentieerd liposarcoom
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 2/3
- Bij diagnose
-
- Liposarcoom
In dit onderzoek zal de werkzaamheid en veiligheid van BI 907828 beoordelen in vergelijking met doxorubicine als eerstelijns systemische therapie voor gevorderd of gemetastaseerd DDLPS. Het primaire doel van het onderzoek is om te bepalen of BI 907828 superieur is aan doxorubicine als eerstelijns systemische therapie voor gevorderde of gemetastaseerde DDLPS.
De onderzoeksopzet is een actief gecontroleerde, gerandomiseerde, open-label, aansluitende fase II/III parallelle ontwerp. Het onderzoek zal beginnen in het fase II-gedeelte met 3 armen waarin 2 verschillende doses BI 907828 (30 mg en 45 mg) worden vergeleken met doxorubicine. Een tussentijdse analyse voor de dosisselectie zal worden uitgevoerd in het fase II-deel, waar een van de 2 onderzoeksarmen kan worden geselecteerd om de rekrutering voort te zetten tot het einde van fase II. De rekrutering van patiënten in alle drie de armen gaat door terwijl deze tussentijdse analyse wordt uitgevoerd. De totale patiëntpopulatie is ongeveer 300 patiënten. Maximaal 180 patiënten zullen 1:1:1 worden gerandomiseerd in het fase II-gedeelte van de studie. In de fase III zullen ten minste 120 extra patiënten 1:1 worden gerandomiseerd in de geselecteerde onderzoeksarm of de controle-arm. Randomisatie Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen. zal worden gestratificeerd naar 'uitbreiding van de ziekte' (lokaal gevorderd vs. geMetastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). erde ziekte). Een tussentijdse futiliteitsanalyse van Progression Free Survival (PFS) zal worden uitgevoerd na ongeveer 56 PFS-voorvallen, wat naar verwachting zal aansluiten bij het einde van Fase II. Herschatting van het aantal te rekruteren patiënten zal aan het einde van fase II worden overwogen om voldoende voorwaardelijke statische power te ondersteunen. Rekrutering van patiënten gaat door terwijl deze analyse wordt uitgevoerd. Als de geselecteerde onderzoeksarm de futiliteitsgrens haalt, gaat het fase III-gedeelte door tot de volledige rekrutering van de patienten. Patiënten die gerandomiseerd zijn in de doxorubicine-arm, komen in aanmerking voor cross-over om BI 907828 te krijgen na bevestigde Progressive Disease (PD) middels een centrale onafhankelijke beoordeling en als aan de geschiktheidscriteria is voldaan. Zie protocolsectie 3.1
Onderzoekspopulatie
Het onderzoek omvat mannelijke of vrouwelijke patiënten van ≥ 18 jaar oud met histologisch bewezen lokaal gevorderd of geMetastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). erd gededifferentieerd liposarcoom met positieve MDM2-amplificatie. Zie protocolsectie 3.3
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1. Het verstrekken van een ondertekend en gedateerd, toestemmingsformulier (ICF) in overeenstemming met ICH-GCP en lokale wetgeving voorafgaand aan studie-specifieke procedures, afname monsters en analyses.
2. Mannelijke of vrouwelijke patiënten ≥18 jaar oud op het moment van ondertekening van de ICF. Vrouwen die zwanger kunnen worden en mannen die een kind kunnen verwekken, moeten bereid en in staat zijn om 2 medisch aanvaardbare anticonceptiemethoden te gebruiken volgens ICH M3 (R2) die bij consequent en correct gebruik resulteren in een laag percentage zwangerschappen van minder dan 1% per jaar. Het gebruik van de anticonceptiemethoden begint bij screening, tijdens deelname aan het onderzoek en tot 6 maanden en 12 dagen na de laatste dosis.
3. Histologisch bewezen lokaal gevorderde of geMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
erde, inoperabele (chirurgische morbiditeit zou opwegen tegen de mogelijke voordelen), progressieve of recidiverende DDLPS. Lokaal uitgevoerde histopathologische diagnose zal worden geaccepteerd voor deelname aan deze studie, maar zal worden bevestigd door een onafhankelijke pathologische beoordeling terwijl de patiënten in deze studie worden behandeld.
4. Er moet een schriftelijk pathologierapport beschikbaar zijn dat de diagnose van DDLPS met positieve MDM2-immunohistochemie of MDM2-amplificatie aangeeft, zoals aangetoond door fluorescentie in situ-hybridisatie of NGS.
5. In formaline gefixeerde, paraffine ingebedde tumorblokken of objectglaasjes moeten beschikbaar zijn voor retrospectieve histopathologische centrale beoordeling.
6. Aanwezigheid van ten minste één meetbare target laesie volgens RECIST-versie 1.1. Bij patiënten die slechts één target laesie hebben, moet de baselinebeeldvorming ten minste 2 weken na elke biopsie van de target laesie worden uitgevoerd.
7. Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) prestatie status (PS) van 0 of 1.
8. De patiënt moet bereid zijn bloedmonsters te doneren voor de farmacokinetiek, farmacodynamiek en tumormutatieanalyse.
9. Patiënt die bereid is een verplichte tumorbiopsie te ondergaan op het in het stroomschema gespecificeerde tijdstip, tenzij hiervoor uitgezonderd.
10. Adequate orgaanfunctie.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
1. Bekende mutatie in het TP53-gen (screening op TP53-status is niet vereist).
2. Grote operatie (groot volgens de beoordeling van de onderzoeker) uitgevoerd binnen 4 weken voorafgaand aan Randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
of gepland binnen 6 maanden na screening.
3. Voorafgaande systemische therapie voor liposarcoom in elke setting (inclusief adjuvans, neoadjuvans, onderhoud, palliatief).
4. Eerdere of gelijktijdige maligniteiten anders dan DDLPS of WDLPS, behandeld in de afgelopen 5 jaar, behalve effectief behandelde niet-melanoom huidkankers, carcinoma in situ van de cervix, ductaal carcinoom in situ of andere maligniteiten die als genezen beschouwd worden door lokale behandeling.
5. Eerdere behandeling met antracyclines in elke setting (systemische behandeling met andere antikankermiddelen is toegestaan indien deze ten minste 5 jaar vóór aanvang van de studie is voltooid, met uitzondering van hormoontherapie).
6. Patiënten die moeten, of van plan zijn door te gaan met de inname van beperkte/verboden medicijnen of een geneesmiddel waarvan wordt aangenomen dat het de veilige uitvoering van het onderzoek verstoort.
7. Momenteel meedoen aan een ander onderzoek met een apparaat of een ander medicijn, of minder dan 30 dagen sinds het beëindigen van een ander onderzoek met een apparaat of medicijn of het ontvangen van andere onderzoeksbehandelingen.
8. Patiënten die naar verwachting niet aan de protocolvereisten voldoen of het onderzoek niet volgens plan zullen voltooien (bijv. chronisch alcohol- of drugsmisbruik of een andere aandoening die, naar de mening van de onderzoeker, de patiënt tot een onbetrouwbare proefpersoon maakt).
9. Vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven of van plan zijn zwanger te worden tijdens het onderzoek; vrouwelijke patiënten die niet akkoord gaan met de onderbreking van borstvoeding vanaf het begin van de onderzoeksbehandeling tot 6 maanden en 12 dagen na de laatste dosis van de onderzoeksbehandeling.
10. Patiënten met een bekende voorgeschiedenis van infectie met het humaan immunodeficiëntievirus (HIV) (zie protocol voor meer details).
11. Patiënten met een voorgeschiedenis van HCV-infectie (zie protocol voor meer details).
12. Patiënten met chronische HBV-infectie (zie protocol voor meer details).
13. Elke voorgeschiedenis of aanwezigheid van ongecontroleerde gastro-intestinale aandoeningen die de inname en/of absorptie van het onderzoeksmiddel kunnen beïnvloeden (bijv. misselijkheid, braken, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, chronische diarree, malabsorptie) naar de mening van de onderzoeker.
14. Bekende overgevoeligheid of contra-indicatie voor de onderzoeksmiddelen of hun hulpstoffen.
15. Actieve ernstige infectie die systemische behandeling (antibacteriële, antivirale of antischimmeltherapie) vereist bij de start van de behandeling in dit onderzoek.
16. Geschiedenis of aanwezigheid van cardiovasculaire afwijkingen zoals ongecontroleerde hypertensie, congestief hartfalen NYHA-classificatie van ≥III of IV, onstabiele angina of slecht gecontroleerde aritmie die door de onderzoeker als klinisch relevant worden beschouwd. Myocardinfarct of beroerte binnen 6 maanden voorafgaand aan Randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
.
17. Eventuele andere cardiale criteria (zie protocol voor meer details).
18. Patiënten met hersenMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n (zie protocol voor meer details).
19. Actieve bloeding, significant risico op bloedingen (bijv. eerdere ernstige
gastro-intestinale bloeding, eerdere hemorragische beroerte op enig moment), of huidige bloedziekte (bijv. hemofilie, ziekte van von Willebrand).
20. Elke voorgeschiedenis van, of bijkomende aandoening die, naar de mening van de onderzoeker,
het vermogen van de patiënt om het onderzoek uit te voeren in gevaar zou brengen of de evaluatie van de veiligheid en werkzaamheid van het onderzoeksmiddel.
Belasting: Tijdens de behandelperiode tijdens cyclus 1 en 2 bezoekt de patiënt het ziekenhuis elke week. Daarna is het een of twee keer per cyclus. Afhankelijk van hoelang proefpersonen in het onderzoek blijven en in welke behandelingsgroep ze zitten, worden de volgende handelingen gedaan (zie ook de flowchart in het protocol): • Lichamelijk onderzoek • Bloeddruk en hartslag meting • ECG • Echocardiogram/ MUGA scan • CT/MRI (tumor respons evaluatie, elke 6 weken en vanaf week 36 elke 12 weken) • Bloed- en urineonderzoek (veiligheid) • Zwangerschapstest (indien van toepassing) en gebruik anticonceptiemethoden zoals beschreven in de proefpersoneninformatie • Patient Reported Outcomes (EQ-5D-5L, EORTC QLQ-C30, EORTC pijn, EORTC vermoeidheid, FACT-G item GP5, PGIC, PGIS en PRO-CTCAE) • Bloedafnames (PK, PG, en biomarkers) • Inname BI 907828 op dag 1 van elke 21-daagse cyclus (tenminste 2 uur van tevoren niet eten en na inname van het tablet tenminste 1 uur wachten met eten) • Toedienen doxorubixine op dag 1 van elke 21-daagse cyclus • Tumor biopt (archiefmateriaal mag ook tijdens screening als dit beschikbaar is (anders is een vers biopt nodig) en een vers biopt tijdens de 2e cyclus van de behandeling (tenzij dit onveilig is om te doen). • Vrouwen mogen niet zwanger worden of borstvoeding geven tijdens het Onderzoek Risico: Patiënten kunnen last krijgen van bijwerkingen. Aangezien het middel nog in de onderzoeksfase bevindt is het mogelijk dat het middel bijwerkingen geeft die nog niet bekend zijn. Ook kan de patient last krijgen van de onderzoekshandelingen, zoals de afname van de biopten, bloedafnames en scans (zie protocolsectie 1.4.2).
De behandeling zal worden toegediend tot gedocumenteerde ziekteprogressie, onaanvaardbare bijwerkingen, intrekking van de toestemming of andere redenen die stopzetting van de behandeling vereisen, of voor de doxorubicine-arm tot de maximale cumulatieve dosis van 450 mg/m2 is bereikt. Fase II: BI 907828, 30 mg: tot 60 patiënten. Een tablet op dag 1 van elke 21 dagen BI 907828, 45 mg: tot 60 patiënten. Een tablet op dag 1 van elke 21 dagen Doxorubicine: ongeveer 60 patiënten. Doxorubicine zal intraveneus worden toegediend in een dosis van 75 mg/m2 op dag 1 van elke 21 dagen, tot de maximale cumulatieve dosis van 450 mg/m2 is bereikt. Fase III: BI 907828 (op het geselecteerde dosisniveau): ongeveer 60 extra patiënten Doxorubicine: ongeveer 60 extra patiënten Patiënten die gerandomiseerd zijn in doxorubicine-arm, zullen na bevestigde ziekteprogressie door een geblindeerde centrale onafhankelijke beoordeling, mogen overstappen op behandeling met BI 907828. Zie protocolsectie 4.1
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.