Brown adipose tissue activity and thyroid hormone
Algemeen
Bruin vet activiteit en schildklierhormoon
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Schildklierkanker
Bepalen van de invloed van schildklierfunctie op bruin vet activiteit.
Patiënten die een schildklierresectie(=verwijdering) hebben ondergaan wegens schildklierkanker worden postoperatief tweemaal geobserveerd middels een FDG-PET-CT voor bruin vet activiteit. Na de schildklierresectie beslist de patiënt samen met zijn/haar behandelend specialist wanneer hij/zij zal starten met schildklierhormoontherapie. Een deel van de patiënten ondergaat onthouding van schildklierhormoon gedurende 4-6 weken. In het protocol en de proefpersoneinformatie is dit groep 1. Aan het eind van deze periode vindt er radioactieve ablatie plaats om overgebleven schildklierresten te vernietigen. Na deze periode wordt gestart met schildklierhormoonvervangende medicatie. In deze groep meten wij eenmaal in de periode van onthouding en eenmaal na een stabiele instelling (dit duurt ongeveer 4 maanden) met schildklierhormoonvervangende therapie. Een ander deel van de patiënten start direct na de operatie met schildklierhormoon medicatie. In het protocol en de proefpersoneinformatie is dit groep 2. Deze groep krijgt enkele weken na de schildklierverwijdering een injectie met schildklierstimulerend hormoon (TSH). In deze groep observeren wij de bruin activiteit twee dagen na de injectie met TSH en 4 maanden na de injectie, wanneer het schildklierhormoon stabiel is.
Onderzoekspopulatie
Patienten die een schildklierresectie hebben ondergaan wegens schildklierkanker in de leeftijd van 18 tot 65 jaar, zowel man als vrouw.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Mannen en postmenopauzale vrouwen, 18-65 jaar, met een stabiel activiteitspatroon, die een schildklierresectie ondergaan wegens schildklierkanker.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Psychisch instabiele proefpersonen
Mentaal geretardeerde proefpersonen
Proefpersonen met ernstige gedragsstoornissen
Zwangere proefpersonen
Gebruik beta-blokkers
Recent groot gewichtsverlies
Recent sterk veranderd activiteitspatroon
- Na het plaatsen van het infuus kan een blauwe plek of een zwelling ontstaan. - Bij de PET-CT scan wordt eerst een CT scan gemaakt. Dit is een 3D röntgenopname waarmee de hals tot en met de bovenbuik in beeld wordt gebracht. In dat gebied bevindt zich bij een deel van de mensen het bruin vet. Na de CT-scan wordt direct de PET-scan gemaakt waarop de activiteit van de licht radioactieve merkerstof wordt gemeten. Deze merkerstof, PET-scan en CT-scan samen geven een bepaalde hoeveelheid straling af. De hoeveelheid straling bij dit onderzoek is ongeveer twee keer zo groot dan de gewone jaarlijkse achtergrondstraling in Nederland en valt binnen de grenzen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de ‘International Commission on Radiological Protection’ (ICRP) heeft gesteld. Dus het risico voor gezondheidschade is klein. - De straling van de DXA scan is laag. - Er bestaat een kans dat toevalsbevindingen gedaan worden. - Met dit onderzoek is de proefpersoon in totaal ongeveer 10 uur bezig. Daarbij moet afhankelijk van de afstand de reistijd opgeteld worden.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.