CANCER-ID UMCG CTC
Algemeen
Het verkrijgen van circulerende tumor cellen uit bloed, door middel van leukopherese, om tumor heterogeniteit bij long kanker te bestuderen
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Niet-kleincellige longkanker
primaire doel: het aantal CTC's en het percentage van patienten waarin we CTC's kunnen isoleren per patienten groep. secundaire doel: voorspellen van de response op de therapie middels de verandering in CTC's tussen de eerste en tweede afarese welke respectievelijk voor en na de behandeling plaatsvinden.
2.1. Studie opzet: Tweemaal zal geprobeerd worden middeld diagnostische leukopharese (DLA) CTC's te verkrijgen. Eenmaal voor en eenmaal na de therapie. Deze procedures zullen plaatsvinden gedurende polibezoeken om de belasting op de patient te minimaliseren. Doordat grotere volumes worden verwerkt door de DLA, verwachten we dat dit betere resultaten oplevert dan een perifere bloedafname van 7.5mL zoals eerder geprobeerd is. De CTC's zullen vervolgens worden gebruikt om voor moleculaire beoordelingen om de therapie effectiviteit mee te voorspellen. 2.2. Study groups: er zijn vier studiegroepen: patienten met geadvanceerde NSCLC met mutaties, patienten met geadvanceerde NSCLC zonder mutaties, patienten met stadium III NSLS en patienten met resectabele NSCLC. Alle patienten zullen zo spoedig mogelijk na de diagnose en 3 weken na behandeling worden gemeten. Als geen CTC's kunnen worden gevonden bij de eerste 3 patiënten in 1 groep dan zal de afarese tijd worden verlengd zodat vijf liter bloed kan worden gefilterd. Wanneer dit niet voldoende is bij de volgende 3 patienten dan zullen er niet meer patienten in die groep worden geïncludeerd. Wanneer bij de eerste afname geen CTC's worden gevonden, dan zal er geen tweede afarese plaatsvinden. 2.3. Statistics: We verwachten ongeveer 20 patienten nodig te hebben in elke groep met twee metingen per patient. We zijn bij de powerberekening uitgegaan van een prevalentie van 80% bij baseline en 26% na therapie (effect size 0.67) met een power van 80% en een alfa van 0.05. De CTC's zullen worden gecorreleerd aan survival en aan ziektestadia. Verder zal gekeken worden of het verschil in CTC's in de eerste en tweede meting voorspellend kunnen zijn voor het effect van de behandeling (gemeten aan tumor grootte en survival).
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Etiologie
- Soort onderzoek
- Observationeel onderzoek In de epidemiologie en statistiek trekt een observationeel onderzoek conclusies over het mogelijke effect van een behandeling bij de deelnemers, waarbij de indeling van de deelnemers in een behandelgroep versus een controlegroep buiten de controle van de onderzoeker valt. In sommige gevallen zijn observationele onderzoeken echter de geschiktste opzet – bijvoorbeeld als de aandoening die wordt onderzocht, zeldzaam is. Daarbij zijn niet-interventionele observationele onderzoeken soms de enige ethische benadering. Als bijvoorbeeld het effect van een risicofactor in het milieu als asbest wordt onderzocht, zou het onethisch zijn deelnemers opzettelijk bloot te stellen aan die risicofactor. In een niet-interventioneel observationeel onderzoek worden geen aanvullende diagnostische of controleprocedures toegepast op de patiënten, en worden er epidemiologische methoden gebruikt voor de analyse van verzamelde gegevens (zoals volgens artikel 2(c) van 2001/20/EG).
Onderzoekspopulatie
Inclusiecriteria Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's. : histologische bewezen pulmonaire maligniteit van alle stadia, een functioneringsstatus van 0-2 en die een informed consent hebben getekend. Anticoagulantia zijn toegestaan mits er geen recente hemorrhagische events zijn geweest. Exclusie: slechte perifere vaten waardoor geen leukopharese kan worden verricht, hemorragische events (recent CVA, grote bloeding, ulcus duodeni), hartfalen (LVEF <40%) of het gebruik van groeifactoren. De behandelend arts zal de patiënten die geïncludeerd kunnen worden identificeren en de informatie verschaffen. Deze kunnen vervolgens aangeven of zij deel willen nemen of niet. De artsen, research nurses en onderzoeker zijn beschikbaar voor meer informatie. Ook de onafhankelijke arts kan worden benaderd.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Patiënten met een histologische bewezen longmaligniteit (elk stadium)
"performance status 0-2"
Patiënten mogen anticoagulantia gebruiken, mits zij geen recente bloedingen hebben doorgemaakt en dit melden bij de verrichter van het onderzoek en de afarese
Deelnemers moeten een informed consent hebben ingevuld.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Patiënten met slechte perifere vaten waardoor leukopharese onmogelijk is
Ernstige bloedingen: recente CVA, ulcus duodeni, ernstige bloeding
Hartfalen met LVEF <40%
Patiënt mag geen groeifactors tot zich nemen.
Gedurende het onderzoek zal er een matige belasting plaatsvinden. De patiënt zal intotaal ongeveer 140 minuten spenderen aan de afarese (2× 70 minuten). Hoewel de afarese zelf weinig risico en belasting geeft, is er een matig risico op een complicatie welke een belasting kan geven. Bijvoorbeeld een bloeding of een infectie van de naaldlokatie. Hierdoor zou de belasting op matig worden ingeschat. Mogelijke complicaties zijn ofwel gerelateerd aan de naald (blauwe plek, bloeding of mogelijk infectie van de insteeklocatie) of in reactie op de anticoagulantie zoals een allergische reactie of in de elektrolyt huishouding (voornamelijk magnesium en calcium). De verpleegkundigen die de interventie verrichten zijn gespecialiseerd en er is altijd een arts aanwezig die supervisie houd, zowel van het onderzoek als van Sanguin en de hematologie. De ervaring is dat de interventie goed verdragen word door patiënten. Ernstige complicaties komen zelden voor en er word regelmatig gecontroleerd op klachten die duiden op elektrolyt stoornissen (tintelingen) die dan gecompenseerd kunnen worden. Zowel voor als na vertrek word het bloed van de patiënt gecontroleerd.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.