CC-90010-GBM-002
Algemeen
Een fase 1b-, open label, dosisbepalend onderzoek van CC-90010 in combinatie met temozolomide met of zonder bestralingstherapie bij proefpersonen met nieuw gediagnosticeerd glioblastoom
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 1
- Bij diagnose
-
- Glioblastoom multiforme
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Leids Universitair Medisch Centrum
-
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
-
De huidige standaardbehandeling voor glioblastoom is een combinatie van chirurgie, radiotherapie (afgekort RT) en temozolomide (afgekort TMZ). Het doel van deze studie is om de veiligheid (eventuele goede of slechte effecten) van CC-90010 te testen in combinatie met de standaardbehandeling van TMZ met of zonder RT. Het doel is ook om te zien of de combinatie van CC 90010 en TMZ met of zonder RT uw ziekte kan beheersen. Andere doelen van deze studie zijn: • Onderzoeken hoe lang CC-90010 in uw lichaam blijft in combinatie met TMZ met of zonder RT. • Onderzoeken welk effect CC-90010 en TMZ met of zonder RT hebben op biomarkers in uw bloed en in uw kankerweefsel. Biomarkers zijn stoffen (zoals eiwitten) die kunnen aantonen of het onderzoeksgeneesmiddel effect heeft op uw kanker.
De CC-90010-GBM-002 studie is een multicenter, open-label, fase 1b, dosis-escalatie (deel A) en uitbreidings (deel B) studie van CC-90010 in ndGBM. De studie zal de toevoeging evalueren van CC-90010 aan de standaardbehandeling met TMZ als adjuvante therapie en in combinatie met TMZ + RT als gelijktijdige therapie. De zorgstandaard voor ndGBM omvat chirurgische resectie voor zover dat veilig haalbaar is, gevolgd door RT plus gelijktijdige TMZ hemotherapie en tot 6 maanden adjuvante TMZ (Stupp, 2005). Het dosis-escalatiegedeelte (deel A) van het onderzoek zal aanvankelijk de escalerende orale doses van onderzoeken CC-90010 in combinatie met adjuvante TMZ om de MTD en / of de RP2D van CC-90010 als adjuvante therapie te schatten. Nadat twee dosisverhogingsniveaus (of eerder zoals besloten door de SRC) zijn beoordeeld als veilig en getolereerd in de dosisverhoging van de adjuvante therapie, zal de dosisverhoging van de gelijktijdige therapie beginnen, waarbij de escalerende orale doses van CC-90010 in combinatie met gelijktijdige TMZ + RT worden onderzocht , om de MTD en / of de RP2D van CC-90010 te schatten als concomitant therapie. Een Bayesiaans logistiek regressiemodel (BLRM) dat gebruik maakt van escalatie met overdosiscontrole (EWOC) (Babb, 1998; Neuenschwander, 2008) zal helpen CC-90010 dosisescalatiebeslissingen te begeleiden bij de definitieve beslissingen van een veiligheidsbeoordelingscommissie (SRC). Het uitbreidingsdeel (deel B) zal verder de veiligheid en werkzaamheid evalueren van CC-90010 toegediend op of onder de MTD bepaald voor de adjuvante therapie en de gelijktijdige therapie in deel A, in uitbreidingscohorten van elk ongeveer 20-30 evalueerbare proefpersonen, in om de RP2D verder te definiëren. Delen A en B bestaan uit drie perioden: screening, behandeling en follow-up periodes.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Veiligheid, Farmacokinetiek, Preventie
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
De onderzoekspopulatie zal bestaan uit ndGBM (WHO graad IV) mannelijke of vrouwelijke proefpersonen van 18 jaar en ouder, die volledige of gedeeltelijke tumorresectie hebben ondergaan. Voor proefpersonen die deelnemen aan de adjuvante therapie bij zowel dosisverhoging als expansie, moeten proefpersonen bovendien 6 weken gelijktijdige therapie met TMZ + RT hebben voltooid. Ongeveer 36 evalueerbare proefpersonen in deel A en maximaal ongeveer 40-60 evalueerbare proefpersonen in deel B zullen deelnemen aan dit onderzoek.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1. Mannen en vrouwen van ≥ 18 jaar oud.
2. De proefpersoon moet het Patienten Informatie Formulier (PIF) begrijpen en vrijwillig tekenen voordat er enige studie gerelateerd onderzoeken/procedures plaatsvinden.
3. De proefpersoon wil en kan zich houden aan het studie visite schema en andere protocol vereisten.
4. De proefpersoon heeft nieuw gediagnosticeerd, histologisch bevestigde WHO Graad IV Glioblastoom en moet een complete of partiele tumorresectie hebben ondergaan.
5. De proefpersoon moet zijn hersteld van de effecten van operatie, inclusief post-operatieve infecties of complicaties.
6. Voor gelijktijdige therapie: eerdere tumor resecties tot 8 weken voorafgaand aan de eerste dosis CC-90010.
7. Voor adjuvante therapie: de proefpersoon moet onlangs de standaard of een hypofractionerende kuur met radiotherapie met TMZ chemotherapie hebben voltooid en vervolgens een MRI hebben die stabiele ziekte laat zien voorafgaand aan de eerste dosis CC-90010.
8. Voor adjuvante therapie:
a. Alle bijwerkingen die voortvloeien uit eerdere RT+TMZ chemotherapie moeten zijn opgelost in NCI CTCAE (v5.0) Graad 1 (behalve de hieronder beschreven laboratoriumparameters).
b. De proefpersoon mag geen significante toxiciteiten hebben ervaren met eerdere RT+TMZ (dwz hematologische toxiciteit Graad 4).
c. De proefpersoon moet gedurende de “gelijktijdige periode” van 42 dagen (tot 49 dagen) ten minste 80% van de geplande standaard doses RT en/of TMZ hebben gekregen.
9. De proefpersoon met gearchiveerd tumorweefsel dat geschikt is voor moleculair genetisch onderzoek moet toestemming geven voor toegang tot en onderzoek van het weefsel.
10. Proefpersonen moeten een levensverwachting van minimaal 3 maanden hebben.
11. Eastern Cooperative Oncology Group performance status (ECOG) van 0 of 1.
12. Proefpersonen moeten de labwaardes hebben zoals in het protocol beschreven tijdens screening.
13. Vrouwen die kinderen kunnen krijgen moeten:
• Ofwel doen aan echte onthouding van heteroseksueel contact (dat maandelijks moet worden beoordeeld en gedocumenteerd moet worden in de source) of instemmen met het gebruik van één zeer effectieve anticonceptiemethode plus één barrieremethode. Deze maatregelen moeten worden genomen vanaf het ondertekenen van de PIF, tijdens het onderzoek (inclusief dosis onderbrekingen), en gedurende ten minste 46 dagen na de laatste dosis CC-90010 en tenminste 180 dagen na de laatste dosis TMZ. De langste anticonceptiemethode die nodig is, moet worden gevolgd.
•Twee negatieve zwangerschapstesten hebben, bevestigd door de onderzoeker voorafgaand aan de start met CC-90010.
• Vermijden zwinger te worden gedurende 46 dagen na de laatste dosis CC-90010 en tenminste 180 dagen na de laatste dosis TMZ. De langste anticonceptiemethode die nodig is, moet worden gevolgd.
• Akkoord gaan met doorlopende zwangerschapstesten in de loop van de studie en na het einde van de studiebehandeling. Dit is zelfs van toepassing als de proefpersoon zich echt houdt aan onthouding van heteroseksueel contact.
14. Mannen moeten doe naan echte onthouden (wat maandelijks wordt beoordeeld) of akkoord gaan om een condoom te gebruiken (latex condooms worden geadviseerd) tijdens seksueel contact met een zwangere vrouw of een vrouw die kinderen kan krijgen en zal vermijden een vrouw zwanger te maken vanaf het tekenen van de PIF, tijdens deelname aan het onderzoek, gedurende dosis onderbrekingen, en voor ten minste 106 dagen na het stoppen met CC-90010 en ten minste 180 dagen na de laatste dosis TMZ, zelfs als hij succesvol gesteriliseerd is. De langste anticonceptiemethode die nodig is, moet worden gevolgd.
15. Mannen moeten ermee instemmen af te zien van het doneren van sperma terwijl ze het onderzoeksgeneesmiddel gebruiken en gedurende 106 dagen na stopzetting van CC-90010 of 180 dagen na de laatste dosis TMZ, afhankelijk van welke langer is.
16. Vrouwen moeten ermee instemmen af te zien van het doneren van eicellen terwijl ze het onderzoeksgeneesmiddel gebruiken en gedurende 46 dagen na stopzetting van CC-90010 of 180 dagen na de laatste dosis TMZ, afhankelijk van welke langer is.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
1. Voorafgaande chemotherapie of andere antitumorbehandeling voor GBM (ofwel goedgekeurd of in onderzoek) behalve voor chirurgie en voor het Adjuvante therapie cohort, verplichte gelijktijdige TMZ + RT.
2. De proefpersoon heeft aanhoudende diarree als gevolg van een malabsorptief syndroom NCI CTCAE graad ≥ 2, ondanks medische behandeling, of een andere significante gastro-intestinale aandoening die de absorptie van CC-90010 kan beinvloeden.
3. Een proefpersoon met symptomatische of ongecontroleerde zweren (maag- of twaalfvingerige darm), met name die met een voorgeschiedenis van en/of risico op perforatie en bloedingen in het maagdarm kanaal.
4. Bewijs van recente, symptomatische CNS bloeding op de baseline MRI of CT scan.
5. Een proefpersoon die toenemende doses corticosteroiden nodig heeft om symptomatisch hersenoedeem te behandelen binnen 14 dagen voorafgaand aan de eerste dosis CC-90010.
6. Bekende symptomatische acute of chronische alvleesklierontsteking.
7. Verminderde hartfunctie of klinisch significante hartziekten, zoals vermeld in het protocol.
8. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
9. Bekende HIV infectie.
10. Bekende chronische actieve hepatitis B of C virus (HBV, HCV) infectie.
• Proefpersonen die seropositief zijn vanwege HBV-vaccinatie komen in aanmerking.
• Proefpersonen die geen actieve virale infectie hebben en die voldoende profylactisch zijn tegen HBV-heractivering komen in aanmerking.
11. Proefpersonen met een vereiste voor voortdurende behandeling met therapeutische dosering van anticoagulantia, of voor voortdurende profylactische anticoagulatie. Lage dosis heparine met laag molecuulgewicht voor katheteronderhoud is toegestaan.
12. Voorgeschiedenis van gelijktijdige tweede kankers die actieve en voortdurende systematische behandelinge vereisen, behalve niet-melanoom huidkanker, volledig gerescteerde baarmoederhalscarcinoom in situ, prostaatkanker met laag risico, ofwel volledig gerescteerd of bestraald met curatieve bedoeling (met PSA van minder dan of gelijk aan 0, 1 ng/ml) of onder actieve bewaking. Andere vormen van kanker waarbij de patient mogelijk een curatieve behandeling meer dan 3 jaar voorafgaand aan deelname aan de studie heeft voltooid zijn toegestaan.
13. Bewijs van een geschiedenis van vatbaarheid voor bloedingen. Elke bloeding > CTCAE graad 2 of het ophoesten van bloed > 1 theelepel binnen 4 weken voorafgaand aan de eerste dosis CC-90010.
14. Proefpersoon met bekende eerdere episodes van niet-arteritaire ischemische optische neuropathie (NAION) moet van het onderzoek worden uitgesloten. CC-90010 moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij personen met retinitis pigmentosa.
15. De proefpersoon heeft een significante medische aandoening, laboratoriumafwijking of psychische ziekte waardoor de proefpersoon niet kan deelnemen in de studie (of compliance in gevaar komt) of waardoor de proefpersoon een onaanvaardbaar risico zou lopen als hij/zij zou deelnemen aan de studie.
16. De proefpersoon heeft een aandoening die het vermogen om gegevens uit het onderzoek te interpreteren verstoort.
17. Proefpersonen met een slechte beenmergreserve zoals beoordeeld door de onderzoeker, zoals omstandigheden die regelmatige hematopoetische onderstuening vereisen.
De last van GBM is voornamelijk in de hersenen, elke procedure is volgens de standaard zorg (opertaie, RT plus TMZ). Daarom zal de patient het meeste last ondervinden van de bijkomende onderzoeken en verwachtingen mbt de studie.
Celgene zal CC-90010 leveren als geformuleerde tabletten voor orale toediening. TMZ wordt per standaard bijsluiter voorgeschreven, ingekocht en toegediend als standaard zorg. De studiebehandeling kan worden stopgezet als er aanwijzingen zijn voor ziekteprogressie, onaanvaardbare toxiciteit of een beslissing van de patiënt / arts om zich terug te trekken.
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Leids Universitair Medisch Centrum
-
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
-
Erasmus MC
-
Universitair Medisch Centrum Utrecht
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.