CEBCT vs MR
Algemeen
Klinische evaluatie van borst CT met contrast te verbetering van stadiëring en follow up van behandeling in vrouwen met borstkanker
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Borstkanker man
a. Stadiëring van vrouwen met borstkanker, in het bijzonder met uitgebreid carcinoma in situ (DCIS): 1) De overeenstemming van tumoruitbreiding tussen CEBCT en histopathologie van grote preparaten 2) De non-inferioriteit van CEBCT t.o.v. CEMRI bepalen voor tumorstadiëring 3) Bepalen van de detectiefrequentie van contralaterale kankers met CEBCT bij vrouwen met borstkanker b. Evaluatie van vrouwen behandeld met primaire systemische therapie. 1) Is CEBCT nuttig voor de post-systemische, pre-chirurgische bepaling van residuele kanker met als doel resectie omvang te minimaliseren? 2) Zijn de morfologische en contrast aankleurende kenmerken van kankers op CEBCT complementair aan bestaande subtypen waardoor de respons op primaire systemische therapie voorspeld kan worden? 3) Kan CEBCT de respons op primaire systemische therapie in een vroeg stadium van de behandeling voorspellen?
Alle deelnemers zullen een bilaterale CEBCT-scan ondergaan met behulp van een speciale borst-CT scanner (Koning, VS). Deze scanner creëert volledige 3D-volumes van de borst met behulp van conebeam-reconstructie. De scanner is ontworpen als een onderzoekstafel, waarop de patiënt tijdens de procedure in buikligging ligt. Centraal in de tafel is een horizontaal CT-portaal geplaatst. Een mammografische röntgenbuis en een röntgenflatpanel-detector worden op het CT-portaal gemonteerd en cirkelen tijdens acquisitie in 10 seconden rond de borst. Voor CEBCT moeten twee acquisities worden gedaan (1 voor en 1 na contrast) en we zullen een CEBCT van beide borsten uitvoeren. Voorafgaand aan het onderzoek wordt een infuus ingebracht voor contrasttoediening tijdens de procedure. Net als bij (contrast) mammografie worden de borsten één voor één afgebeeld. De af te beelden borst wordt door de centrale tafelopening in de beeldruimte geplaatst. In het klinische protocol zullen we eerst de niet-aangedane borst in beeld brengen voorafgaand aan contrasttoediening. Vervolgens wordt de patiënt geherpositioneerd en wordt de aangedane borst afgebeeld. Daarna wordt een jodiumhoudend contrastmiddel toegediend (0,1 mmol/kg) met behulp van een injector. Rekening houdend met voldoende tijd na contrasttoediening zal de aangedane borst opnieuw worden gescand. Ten slotte wordt de niet-aangedane borst opnieuw gepositioneerd in het portaal en wordt ook een postcontrast-acquisitie van deze borst verkregen.
Onderzoekspopulatie
Volwassen vrouwen (>18 jaar oud) met borstkanker, die vóór de operatie een CEMRI van de borst hebben ondergaan en die in aanmerking komen voor primaire systemische therapie en die in staat zijn de toestemmingsverklaring te tekenen, zullen kunnen deelnemen.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Vrouwen >18 jaar oud
- Gediagnostiseerd met borstkanker
- Gepland voor een pre-operatieve contrast enhanced borst MRI tbv stadiering
- Komt in aanmerking voor primaire systeemtherapie
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Vrouwen met vermoedelijke of bevestigde zwangerschap
- Vrouwen met eerdere borstkanker
- Vrouwen die borstvoeding geven
- Vrouwen die erg kwetsbaar zijn en niet kunnen samenwerken
- Vrouwen die geen informed consent kunnen geven
- contra-indicatie voor jodiumcontrast
- contra-indicatie voorbestraling (d.z.w. genetische mutatie die predisponeert voor borstkanker)
- Mannen
CT-beeldvorming gaat gepaard met risico's die verband houden met het gebruik van straling en contrasttoediening. De risico's van dit onderzoek worden zoveel mogelijk beperkt. Bij een CT-scan wordt alleen de borst blootgesteld aan straling, waardoor de rest van de borstkas wordt gespaard voor een aanzienlijke hoeveelheid straling. Hoewel deze patiënten al talrijke mammografische beelden krijgen tijdens standaard klinische zorg, is er hoogstwaarschijnlijk geen effect vanwege het niveau van aanvullende straling door CT-beeldvorming van de borst, rekening houdend met het verloop van de behandeling van de onderzoekspopulatie (mastectomie of postoperatieve bestralingstherapie). De introductie van een beeldvormingstechnologie die de stadiëring en behandel follow-up van borstkanker zal verbeteren, waarbij het een impact zal hebben op de overlevingskans en de Kwaliteit van leven Kwaliteit van leven (Quality of Life, QoL) is een maat in de gezondheidseconomie. Het verwoordt het effect van factoren als symptomen, pijn, psychische gezondheid en welzijn op het leven van mensen. Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (Health-related quality of life, HRQoL) is een maat om uit te rekenen wat de behandeling waarschijnlijk voor gevolgen zal hebben voor het leven van patiënten. van borstkankerpatiënten. Door de beeldkwaliteit van deze modaliteit te optimaliseren, zullen we ervoor zorgen dat deze impact op de gezondheidszorg voor vrouwen wordt gemaximaliseerd. Het onderzoek zal niet direct gunstig zijn voor de proefpersonen, aangezien de CT-resultaten de eventuele behandeling van de proefpersoon niet zullen beïnvloeden.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.