CheckMate 8HW (CA209-8HW)
Algemeen
Een fase 3b, gerandomiseerd onderzoek van Nivolumab alleen, Nivolumab in combinatie met Ipilimumab, of een onderzoekers gekozen chemotherapie bij deelnemers met hoog microsatelliet instabiele of mismatch repair deficiente gemetastaseerd darmdanker.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 3
- Bij diagnose
-
- Colorectale kanker
Om de PFS (Progression Free Survival, progressievrije overleving) te vergelijken van deelnemers met centraal bevestigde dMMR/MSI-H (deficiënt-mismatch-repair/microsatellietinstabiliteit-hoog) uitgezaaide darmkanker gerandomiseerd naar de combinatietherapiegroep nivolumab plus ipilimumab of de monotherapiegroep nivolumab. 1) Om de door BICR (Blinded Independent Central Review, blinde onafhankelijke centrale revisie) vastgestelde PFS te vergelijken van deelnemers met centraal bevestigde dMMR/MSI-H mCRC gerandomiseerd naar de combinatietherapiegroep nivolumab plus ipilimumab of de chemotherapiegroep. 2) Om de door BICR en de onderzoeker vastgestelde ORR (Objective Response Rate, objectief responspercentage) en de DCR (Disease Control Rate, ziektecontrolepercentage) te vergelijken van deelnemers met centraal bevestigde dMMR/MSI-H mCRC en gerandomiseerd naar de combinatiegroep nivolumab plus ipilimumab of de chemotherapiegroep nivolumab. 3) Om de OS (Overal Survival, algehele overleving) te vergelijken van deelnemers met centraal bevestigde dMMR/MSI-H mCRC gerandomiseerd naar de combinatietherapiegroep nivolumab plus ipilimumab of de monotherapiegroep nivolumab. 4) Om de door BICR en de onderzoeker vastgestelde ORR en DCR te vergelijken van deelnemers met centraal bevestigde dMMR/MSI-H mCRC en gerandomiseerd naar de combinatiegroep nivolumab plus ipilimumab of de chemotherapiegroep. 5) Om door de onderzoeker vastgestelde PFS te vergelijken van deelnemers met centraal bevestigde dMMR/MSI-H mCRC gerandomiseerd naar de combinatietherapiegroep nivolumab plus ipilimumab of de monotherapiegroep nivolumab. 6) Om de werkzaamheid van de behandeling te kenschetsen, gemeten aan de hand van door BICR vastgestelde PFS en ORR en aan de hand van OS op basis van de plaatselijke en centrale dMMR/MSI-H-status bij alle gerandomiseerde deelnemers per behandelgroep.
Dit is een fase 3b, gerandomiseerd, open-label onderzoek met 3 groepen naar monotherapie nivolumab (groep A), combinatietherapie nivolumab plus ipilimumab (groep B) of chemotherapie naar keuze van de onderzoeker (groep C) voor de behandeling van deelnemers met terugkerende of metastatische dMMR/MSIH CRC. Voor het onderzoek zullen deelnemers over alle therapievormen verspreid worden ingeschreven. Randomisatie Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen. in groep C wordt echter beperkt tot deelnemers die niet meer dan 1 eerdere reeks systemische behandelingen hebben ontvangen (0 of 1). De onderzoekspecifieke definitie van therapie (het aantal eerdere systemische behandelingen voor metastatische ziekte) wordt in bijlage 10 van het protocol gegeven. Deelnemers ontvangen behandeling tot progressie, toxiciteit, beëindiging om overige redenen of het bereiken van de maximale behandelingsduur. Deelnemers aan het onderzoek van alle drie groepen voor wie de onderzoeksbehandeling wordt beëindigd, gaan over naar de follow-upfase (eerste follow-up behandeling) en volgen de beoordelingsschema's die in tabel 2-5 van het protocol zijn opgenomen. Aan groep C toegewezen deelnemers die volgens RECIST 1.1 door blinde onafhankelijke centrale revisie gedocumenteerde PD (Progression of Disease, ziekteprogressie) ervaren, krijgen de optie om over te stappen op therapie met nivolumab plus ipilimumab (crossover-cohort) mits zij ten minste één follow-upbezoek 1 afleggen binnen de follow-upfase en voldoen aan alle overige overstapcriteria die zijn opgenomen in deel 6.2.1 van het protocol. Deelnemers aan de crossover-cohort ontvangen behandeling tot progressie, toxiciteit, beëindiging om overige redenen of het bereiken van de maximale behandelingsduur. Na het beëindigen van de onderzoeksbehandeling gaan zij ook over naar de follow-upfase (tweede follow-up behandeling) en volgen zij de beoordelingsschema's die in tabel 2-5 van het protocol zijn opgenomen.
- Onderzoeksgebied
- therapie, veiligheid, werkzaamheid, farmacokinetiek, farmacodynamiek, farmacogenomics
- Soort onderzoek
- interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Mannelijke en vrouwelijke patiënten die ouder zijn dan 18 jaar. Proefpersonen moeten histologisch bevestigde terugkerende of metastatische CRC hebben, ongeacht voorgeschiedenis van behandeling met chemotherapie en/of doelen niet vatbaar voor chirurgie. Proefpersonen moeten ook een bekende tumorstatus MSI-H of dMMR hebben volgens plaatselijke praktijknormen.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Histologisch bevestigde terugkerende metastatische CRC ongeacht geschiedenis van voorgaande behandelingen met chemotherapie en/of doelen niet ontvankelijk voor chirurgie.
- Bekende tumorstatus MSI-H of dMMR volgens plaatselijke praktijknormen.
- Alle deelnemers moeten door middel van CT of MRI volgens criteria van RECIST 1.1 meetbare ziekte hebben. Zie bijlage 7 van protocol.
- Toereikende tumorweefsels beschikbaar. Tumorweefselmonsters, ofwel een FFPE-weefselblok of onbevlekte weefselsecties (minimaal 30 positief geladen slides) van primaire of metastatische locatie, moeten worden overlegd aan het centraal laboratorium. Centraal laboratorium moet voorafgaand aan randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
de ontvangst van evalueerbaar tumorweefsel bevestigen bij IRT. Tumorweefselmonster moet voldoen aan een van de onderstaande criteria:
- Afgenomen binnen 3 maanden na inschrijving zonder interveni?rende systemische antikankerbehandeling tussen moment van afname en randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
EN moet hetzelfde weefselmonster zijn als is gebruikt voor plaatselijke MMR/MSI-test; OF
- Als bovenstaande niet beschikbaar is, kan gearchiveerd weefsel worden geaccepteerd als hetzelfde weefsel is gebruikt voor MMR/MSI-test.
- Biopsie moet door middel van excisie, incisie of core-naald zijn uitgevoerd. Aspiratie met fijne naald wordt niet geaccepteerd. Biopsies van botlaesies die geen zachtweefselcomponent hebben en monsters van gedecalcificeerd bot worden evenmin geaccepteerd.
- ECOG-prestatiestatus ≤ 1
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Eerdere behandeling met een anti-PD-1-, anti-PD-L1-, anti-PD-L2-, anti-CTLA-4-antistof of overige antistof of overig geneesmiddel dat zich specifiek richt op co-stimulatie van T-cellen of immuuncheckpointbanen, waaronder eerdere behandeling met antitumorvaccins of overige immunostimulerende antitumormiddelen.
- Deelnemers met een actieve, bekende of vermoede auto-immuunziekte.
- Voorgeschiedenis van interstitiële longziekte of pneumonitis.
- Voorgeschiedenis van positief resultaat van HIV-test bekend of AIDS bekend.
- Deelnemers met een aandoening die binnen 14 dagen na randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
systemisch moet worden behandeld met corticosteroïden (dagelijks > 10 mg equivalent aan prednison) of andere immunosuppressiva. Dagelijkse doses inhalatie- of topische stero?den en vervangende bijnierschorshormonen > 10 mg gelijkwaardig aan prednison zijn toegestaan in afwezigheid van actieve auto-immuunziekte.
- Een ernstige of niet-beheerde medische stoornis die, naar oordeel van de onderzoeker, het risico in verband met deelname aan het onderzoek of toediening van het onderzoeksgeneesmiddel kan vergroten, kan beperken in hoeverre de patiënt behandeling volgens protocol kan ontvangen, of de interpretatie van de onderzoeksresultaten kan verstoren.
Aanvullende exclusiecriteria
Exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert.
voor deelnemers die geen eerdere systemische behandeling hebben ontvangen of die één eerdere reeks systemische behandelingen hebben ontvangen.
- Ernstige eerdere chirurgie, open biopsie of significant traumatisch letsel binnen 28 dagen voorafgaand aan randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
. Wondgerelateerde bijwerkingen moeten minstens 28 dagen voorafgaand aan randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
zijn verholpen.
- Klinisch significante cardiovasculaire ziekte. Reeds aanwezige hypertensie moet tot < 140/90 mmHg worden beperkt.
- Klinisch significante bloedingsdiathese of coagulopathie.
- Myocardisch infarct, arteri?le trombose of cerebrovasculair accident binnen 6 maanden voorafgaand aan inschrijving.
- Voorgeschiedenis van gastro-intestinale perforatie of abces binnen 6 maanden voorafgaand aan randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
.
- Het voortduren van toxiciteit in verband met eerstelijns chemotherapie graad > 1 (CTCAE v5.0) (behalve alopecia en vermoeidheid, die graad 2 kunnen zijn)
In het kader van het onderzoek wordt van de patiënten verwacht dat ze meerdere bezoeken aan de kliniek afleggen, waar de volgende procedures worden verricht: lichamelijk onderzoek, meting van de vitale functies, bloedonderzoeken voor beoordeling van de veiligheid, zwangerschapstesten (voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd) en controle op (ernstige) bijwerkingen. Ontlastingsmonsters worden afgenomen bij de screening en eenmalig tijdens de behandeling. De patiënten wordt gevraagd om vragenlijsten (EQ-5D-3L, EORTC QLQ-C30 en QLQ-CR29) in te vullen over hun kwaliteit van leven Kwaliteit van leven (Quality of Life, QoL) is een maat in de gezondheidseconomie. Het verwoordt het effect van factoren als symptomen, pijn, psychische gezondheid en welzijn op het leven van mensen. Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (Health-related quality of life, HRQoL) is een maat om uit te rekenen wat de behandeling waarschijnlijk voor gevolgen zal hebben voor het leven van patiënten. . Bij bepaalde bezoeken wordt voor onderzoeksdoeleinden (FK, immunogeniciteit en biomarkeronderzoeken) ook bloed afgenomen. Als er geen gearchiveerd tumorweefsel beschikbaar is of als het monster te lang geleden is afgenomen (≥ 3 maanden), dienen patiënten een biopsie te ondergaan om deel te kunnen nemen. Er wordt na het voltooien van neo-adjuvanttherapie chirurgie toegepast op patiënten. Er wordt ook een biopsie van het tumor uitgevoerd bij ziekteprogressie. Patiënten krijgen bij de screening een radiografisch onderzoek van hun tumoren met behulp van CT of MRI en MRI van de hersenen, indien daar klinische indicatie voor bestaat. Volgende beoordelingen van beeldvorming worden uitgevoerd om de 6 weken gedurende de eerste 24 weken en vervolgens om de 8 weken tot terugkeer of progressie van ziekte (bevestigd door middel van blinde onafhankelijke centrale revisie). De bezoekfrequentie en het aantal uitgevoerde procedures tijdens dit onderzoek worden gewoonlijk beschouwd als de zorgstandaard overtreffend. De procedures worden uitgevoerd door opgeleide medische professionals en er wordt alles aan gedaan om de risico’s voor of het ongemak van de patiënt te beperken. De behandeling van kanker heeft vaak bijwerkingen, waaronder enkele die levensbedreigend zijn. Er wordt voor dit onderzoek geen commissie voor gegevenscontrole gebruikt. Een motivatie hiervoor is geleverd door BMS en in deze aanvraag opgenomen. BMS bewaakt de veiligheid op rigoureuze wijze om de veiligheid van de patiënten te waarborgen door de veiligheidsgegevens regelmatig en systematisch door te nemen; de gemelde veiligheidsvoorvallen worden nauwlettend opgevolgd; centra en onderzoekers krijgen een training voor de implementatie van de behandelingsstrategie met betrekking tot toxiciteit van nivolumab. Nieuwe op het immuunsysteem gerichte therapieën (immunotherapieën) zoals nivolumab kunnen mogelijk klinisch voordeel en verbetering van de uitkomst bieden voor patiënten met deze ziekte. Net als voor alle experimentele geneesmiddelen en klinische onderzoeken zijn er echter bekende en onbekende risico’s. De met het onderzoeksmiddel en procedure samenhangende risico’s worden uitgebreid beschreven in het patiëntinformatieblad om te verzekeren dat de patiënten volledig op de hoogte zijn voordat ze instemmen met deelname aan het onderzoek.
De patiënten worden willekeurig toegewezen aan een van de drie behandelgroepen: Groep A (monotherapie nivolumab): Nivolumab 240 mg om de 2 weken toegediend (Q2W) tot 6 doses (2 cycli), gevolgd door nivolumab 480 mg elke 4 weken toegediend (Q4W) tot ziekteprogressie, onacceptabele toxiciteit, terugtrekking van instemming of het bereiken van de maximale behandelingsduur. Groep B (nivolumab plus ipilimumab): Nivolumab 240 mg plus ipilimumab 1 mg/kg beide om de 3 weken toegediend (Q3W) tot 4 doses (2 cycli), gevolgd door nivolumab 480 mg elke 4 weken toegediend (Q4W) tot ziekteprogressie, onacceptabele toxiciteit, terugtrekking van instemming of het bereiken van de maximale behandelingsduur. Groep C (chemotherapie naar keus van onderzoeker): Een van 6 chemotherapieregimes naar keuze van de onderzoeker (FOLFOX; FOLFOX + bevacizumab; FOLFOX + cetuximab; FOLFIRI; FOLFIRI + bevacizumab; FOLFIRI + cetuximab) elke 2 weken toegediend (Q2W) tot ziekteprogressie, onacceptabele toxiciteit, terugtrekking van instemming of het bereiken van de maximale behandelingsduur. De details van de behandeling van groep C staan hieronder vermeld: FOLFOX – oxaliplatine 85 mg/m2, leucovorine 400 mg/m2, fluorouracil 400 mg/m2 bolus gevolgd door fluorouracil 2400 mg/m2 in continu infuus toegediend gedurende 46 uur IV op dag 1, dag 15 en dag 29 tijdens cyclus 1 en 2. Vanaf cyclus 3 worden de geneesmiddelen toegediend op dag 1 en dag 15 van elke cyclus. FOLFOX + bevacizumab – toediening van bevacizumab 5 mg/kg wordt gevolgd door oxaliplatine 85 mg/m2, leucovorine 400 mg/m2, fluorouracilbolus 400 mg/m2 en fluorouracil 2400 mg/m2 in continu infuus toegediend gedurende 46 uur IV op dag 1, dag 15 en dag 29 gedurende de eerste 2 cycli en daarna op dag 1 en dag 15 voor alle opvolgende cycli. FOLFOX + cetuximab – toediening van cetuximab 500 mg/m2 wordt gevolgd door oxaliplatine 85 mg/m2, leucovorine 400 mg/m2, fluorouracilbolus 400 mg/m2 en fluorouracil 2400 mg/m2 in continu infuus toegediend gedurende 46 uur IV op dag 1, dag 15 en dag 29 gedurende de eerste 2 cycli en daarna op dag 1 en dag 15 voor alle opvolgende cycli. FOLFIRI – irinotecan 180 mg/m2, leucovorine 400 mg/m2, fluorouracilbolus 400 mg/m2 en fluorouracil 2400 mg/m2 in continu infuus toegediend gedurende 46 uur IV op dag 1, dag 15 en dag 29 gedurende de eerste 2 cycli. Vanaf cyclus 3 worden de geneesmiddelen toegediend op dag 1 en dag 15 van elke cyclus. FOLFIRI + bevacizumab – toediening van bevacizumab 5 mg/kg wordt gevolgd door irinotecan 180 mg/m2, leucovorine 400 mg/m2, fluorouracilbolus 400 mg/m2 en fluorouracil 2400 mg/m2 in continu infuus toegediend gedurende 46 uur IV op dag 1, dag 15 en dag 29 gedurende de eerste 2 cycli en daarna op dag 1 en dag 15 voor alle opvolgende cycli. FOLFIRI + cetuximab – toediening van cetuximab 500 mg/m2 wordt gevolgd door irinotecan 180 mg/m2, leucovorine 400 mg/m2, fluorouracilbolus 400 mg/m2 en fluorouracil 2400 mg/m2 in continu infuus toegediend gedurende 46 uur IV op dag 1, dag 15 en dag 29 gedurende de eerste 2 cycli en daarna op dag 1 en dag 15 voor alle opvolgende cycli.