Cisplatin PK and SMM in head and neck cancer
Algemeen
Cisplatinum farmacokinetiek en skeletspiermassa bij hoofd-halskankerpatiënten: wordt cisplatinum te hoog gedoseerd bij patiënten met een lage skeletspiermassa?
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Hoofd-halskanker
Cisplatinum is ook een middel dat zich alleen verdeelt in de vetvrije massa. Een lage skeletspiermassa komt veel voor bij HHPCC-patiënten, mogelijk als gevolg van ziekte en/of leefstijl. Wij denken dat dit voor een aanzienlijk deel de verklaring is voor de ernstige toxiciteit die gezien wordt bij HHPCC-patiënten. Veel HHPCC-patiënten hebben een lage spiermassa en normale of hoge vetmassa, waardoor zij mogelijk een relatief te hoge dosering cisplatinum krijgen. Wij willen deze hypothese testen door de skeletspiermassa en de cisplatinum plasmaconcentratie te meten bij HHPCC patiënten die CRT ondergaan. De hoeveelheid skeletspiermassa kan nauwkeurig gemeten worden op een diagnostische, routinematig vervaardigde computer tomografie (CT) scan. De cisplatinum plasmaconcentratie kunnen nauwkeurig bepaald worden door een aantal metingen te doen tijdens de behandeling met cisplatinum. Relevantie Met dit onderzoek hopen wij ervoor te zorgen dat de behandeling van HHPCC met CRT met cisplatinum in de toekomst nauwkeuriger kan worden ingesteld door het doseren van cisplatinum op basis van skeletspiermassa in plaats van BSA. Wij denken dat dit tot minder toxiciteit door overdosering leidt, waardoor er minder bijwerkingen zijn, minder behandeling van deze bijwerkingen noodzakelijk is, de kwaliteit van leven beter is, er minder uitval is tijdens de behandeling, en hierdoor de overleving bij HHPCC toeneemt. Daarnaast zullen de totale kosten door de verbeterde dosering dalen.
Het voorgestelde onderzoek betreft een monocenter, prospectieve observationele cohortstudie bij patiënten met HHPCC die worden behandeld met conventionele primaire of postoperatieve CRT met cisplatinum met curatieve intentie. Alle patiënten zullen een standaard CRT behandeling met cisplatinum ondergaan. Er vindt géén interventionele behandeling plaats. Bij alle patiënten zullen extra bepalingen in het bloed worden gedaan rondom de eerste kuur cisplatinum voor cisplatinum farmacokinetiek, alsmede een extra 24-uurs urine collectie voorafgaand aan start behandeling om de nierfunctie zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Voor de studie gerelateerde bloedafnames zal een extra infuus geprikt worden. Spiermassa zal bepaald worden op een routine vervaardigde CT van het hoofd-halsgebied en een routine vervaardigde CT van het abdomen. BIj patiënten die postoperatieve chemoradiotherapie ondergaan, zal één extra CT scan van het abdomen vervaardigd worden voor het meten van de spiermassa. Een drietal korte vragenlijsten wordt extra afgenomen voor, tijdens en na de behandeling. Tijdens de CRT zal tevens een lastmeter gebruikt worden (USD-HH) om de ziekte-gerelateerde lasten in kaart te brengen. Toxiciteit zal nauwkeurig bijgehouden worden. De diagnostiek, behandeling, nazorg en follow-up zal verder geheel conform standaard behandeling verlopen. In een additioneel onderzoek wordt de relatie tussen cisplatinum toxiciteit en genetische varianten in het DNA van patiënten onderzocht (optioneel farmacogenetica deelonderzoek); dit is in samenwerking met een andere studie (protocol ID PGxLungCA01; NL53736.100.15). Mogelijk geeft dit ook meer informatie om in de toekomst beter te kunnen voorspellen welke patient ernstige toxiciteit zal krijgen van de cisplatinum, en welke niet. Dit onderzoek is optioneel.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Observationeel onderzoek In de epidemiologie en statistiek trekt een observationeel onderzoek conclusies over het mogelijke effect van een behandeling bij de deelnemers, waarbij de indeling van de deelnemers in een behandelgroep versus een controlegroep buiten de controle van de onderzoeker valt. In sommige gevallen zijn observationele onderzoeken echter de geschiktste opzet – bijvoorbeeld als de aandoening die wordt onderzocht, zeldzaam is. Daarbij zijn niet-interventionele observationele onderzoeken soms de enige ethische benadering. Als bijvoorbeeld het effect van een risicofactor in het milieu als asbest wordt onderzocht, zou het onethisch zijn deelnemers opzettelijk bloot te stellen aan die risicofactor. In een niet-interventioneel observationeel onderzoek worden geen aanvullende diagnostische of controleprocedures toegepast op de patiënten, en worden er epidemiologische methoden gebruikt voor de analyse van verzamelde gegevens (zoals volgens artikel 2(c) van 2001/20/EG).
Onderzoekspopulatie
Wij streven ernaar om 50 hoofd-halskankerpatiënten die 18 jaar of ouder zijn te includeren in deze studie. Inclusiecriteria Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's. : • Gediagnosticeerd met hoofd-hals plaveiselcelcarcinoom (histologisch of cytologisch bewezen). • Behandeling met chemoradiotherapie met cisplatinum, zowel primair als postoperatief. • Leeftijd 18 jaar of ouder. • Voldoende begrip van de Nederlandse taal om informed consent te geven.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
• Gediagnosticeerd met hoofd-hals plaveiselcelcarcinoom (histologisch of cytologisch bewezen).
• Behandeling met chemoradiotherapie met cisplatinum (zowel primair als postoperatief).
• Leeftijd 18 jaar of ouder.
• Voldoende begrip van de Nederlandse taal om informed consent te geven.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
• Grote artefacten op CT beeldvorming, waardoor het identificeren van skeletspier op CT beeldvorming bemoeilijkt wordt.
• Synchrone tumor(en) buiten het hoofd-halsgebied, bijvoorbeeld een gelijktijdig niet-kleincellig longcarcinoom, waarvoor de patiënt behandeld wordt.
Het geschatte risico en belasting geassocieerd met deze studie is laag. Er zijn weinig risico's verbonden aan deelname aan deze studie. Bij het afnemen van bloed en het prikken van een infuus is er een kleine kans op een blauwe plek, bloeding of ontsteking op de plaats van de bloedafname. Er wordt gevraagd eenmalig thuis 24 uur lang urine op te vangen in een beker. Er worden een aantal korte Kwaliteit van leven Kwaliteit van leven (Quality of Life, QoL) is een maat in de gezondheidseconomie. Het verwoordt het effect van factoren als symptomen, pijn, psychische gezondheid en welzijn op het leven van mensen. Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (Health-related quality of life, HRQoL) is een maat om uit te rekenen wat de behandeling waarschijnlijk voor gevolgen zal hebben voor het leven van patiënten. vragenlijsten afgenomen voor, tijdens en na de behandeling. Er worden verder geen andere bijwerkingen of lasten van dit onderzoek verwacht. Patiënten die postoperatieve CRT zullen krijgen, zullen één extra CT scan van de buik ondergaan in het kader van dit onderzoek. Deze zal samen met de geplande CT scan van het hoofd-hals gebied vlak voor start van de radiotherapie gepland worden. Deze scan is nodig om de skeletspiermassa na operatie en voor start CRT nauwkeurig op te kunnen meten. Wanneer hier onverwachte bevindingen op te zien zijn, zullen patiënten hierover geïnformeerd worden en naar een passende medisch specialist verwezen worden.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.