CONDOR
Algemeen
Wat gebeurt er met immuuntherapie als longkanker behandeld wordt met een combinatie van chemotherapie en bestraling?
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet beschikbaar
- Bij diagnose
-
- Niet-kleincellige longkanker
Primaire doelen: • Om vroege (1 week na het starten van cCRT) en late veranderingen (na het beëindigen van cCRT) te bestuderen in durvalumab (MEDI4736) opname in tumor en metastatische lymfeklieren tijdens cCRT • Om vroege en late veranderingen in de opname van durvalumab (MEDI4736) in immuungerelateerde organen (d.w.z. niet-kwaadaardige lymfeklieren en milt) te bestuderen tijdens cCRT Secundaire doel(en): • Bestuderen van correlaties tussen zowel de baseline-tumor als de lymfeklier PD-L1-expressie (op basis van immunohistochemie) en veranderingen in de opname van 89Zr-durvalumab (89Zr-MEDI4736). • Bestuderen van de (ir)reversibele opname van 89Zr-durvalumab (89Zr-MEDI4736) in normale organen en tumorlaesies aan de hand van Patlak analyse.
Proof-of-concept (imaging) onderzoek, single-arm. Behandelprocedure: Alle patiënten zullen gelijktijdig chemotherapie en radiotherapie ondergaan conform de Nederlandse richtlijnen. Patiënten met een niet-squameuze tumor worden behandeld met platina / pemetrexed en plaveiselvormige tumoren met platina / etoposide. Thoracale radiotherapie zal gelijktijdig met de 1e van 2 chemotherapiecycli worden toegediend in overeenstemming met de richtlijnen van de EORTC (De Ruysscher et al 2017), en de gebruikte dosis-fractioneringsschema's zullen zijn zoals beschreven in de richtlijnen van de ESMO (Eberhardt et al. 2015). Voor patiënten met oligometastatische ziekte is lokale consolidatiebestraling toegestaan na de tweede 89Zr-durva-PET-procedure.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Veiligheid, Preventie, Organisatorisch/zorgonderzoek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Tien patiënten met stadium III NSCLC of oligometastatische stadium IV NSCLC die gepland zijn om thoracale cCRT te ondergaan
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
• Histologische of cytologisch bevestigde diagnose van NSCLC stadium III waarvoor gepland staat concurrent chemoradiotherapie. Patiënten met oligometastatisch stadium IV, bestaande uit een thoracaal stadium III en maximaal 2 Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n op afstand die behandelbaar zijn met radicale lokale consolidatieve therapie komen ook in aanmerking.
• In staat om informed consent toestemming te geven, waaronder naleving van de vereisten en beperkingen die zijn vermeld in het Geïnformeerde toestemming
Vrijwillige toestemming, met kennis van alle relevante informatie, om deel te nemen aan een wetenschappelijk of klinisch onderzoek. Voordat een onderzoek mag worden uitgevoerd, moeten deelnemers worden geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek zoals de doelen, methoden, verwachte voordelen en mogelijke risico's. Deelnemers moeten ook weten dat ze zich op elk moment uit het onderzoek kunnen terugtrekken zonder negatieve gevolgen voor hun lopende zorg of behandeling.
sformulier (ICF) en in dit protocol.
• Schriftelijke Geïnformeerde toestemming
Vrijwillige toestemming, met kennis van alle relevante informatie, om deel te nemen aan een wetenschappelijk of klinisch onderzoek. Voordat een onderzoek mag worden uitgevoerd, moeten deelnemers worden geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek zoals de doelen, methoden, verwachte voordelen en mogelijke risico's. Deelnemers moeten ook weten dat ze zich op elk moment uit het onderzoek kunnen terugtrekken zonder negatieve gevolgen voor hun lopende zorg of behandeling.
van de proefpersoon voorafgaand aan het uitvoeren van protocolgerelateerde procedures, inclusief screening-evaluaties.
• Leeftijd> 18 jaar op het moment van binnenkomst van de studie.
• Een PS van 0 of 1.
• Levensverwachting van> 3 maanden.
• Meetbare ziekte hebben op basis van RECIST 1.1.
• Moet toestemming geven voor het gebruik van PD-L1-metingen verkregen uit tumorbiopten.
• Adequate orgaan- en beenmergfunctie, zoals aanvaardbaar geacht door de behandelend arts in de context van cCRT.
• Vrouwen in de vruchtbare leeftijd moeten betrouwbare anticonceptiemethoden gebruiken vanaf het moment van screening tot 3 maanden na beëindiging van de studiebehandeling. Aanvaardbare anticonceptiemethoden omvatten totale seksuele onthouding, tubale ligatie, hormonale anticonceptiva die niet vatbaar zijn voor interacties tussen geneesmiddelen, intra-uteriene spiraaltjes en vasectomie bij de partner. Alle anticonceptiemethoden moeten worden gebruikt in combinatie met het gebruik van een condoom door hun mannelijke seksuele partners voor geslachtsgemeenschap.
• De patiënt is bereid en in staat om zich aan het protocol te houden voor de duur van het onderzoek, inclusief behandeling en geplande bezoeken en onderzoeken, inclusief follow-up
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
• Gelijktijdige een ander klinisch onderzoek, tenzij het een observationeel (niet-interventioneel) klinisch onderzoek is, of tijdens de follow-up-periode van een interventioneel onderzoek.
• Deelname aan een ander klinisch onderzoek met een onderzoeksproduct gedurende de laatste 4 weken.
• Ondergaan van de laatste dosis antikankertherapie (chemotherapie, immunotherapie, endocriene therapie, gerichte therapie, biologische therapie, tumor-embolisatie, monoklonale antilichamen) ≤ 30 dagen. Als er onvoldoende wash-out tijd is opgetreden volgens het schema of de PK-eigenschappen van een agent, is een langere uitwasperiode vereist, zoals overeengekomen door AstraZeneca / MedImmune en de onderzoeker.
• Alle onopgeloste toxiciteit NCI CTCAE graad ≥2 van eerdere antikankertherapie met uitzondering van alopecia, vitiligo en de laboratoriumwaarden gedefinieerd in de Inclusiecriteria
Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's.
.
• Patiënten met graad ≥2 neuropathie zullen geval per geval worden geëvalueerd na overleg met de onderzoeksarts.
• Patiënten met onomkeerbare toxiciteit waarvan redelijkerwijs niet wordt verwacht dat ze worden verergerd door behandeling met durvalumab, mogen alleen worden opgenomen na overleg met de onderzoeksarts.
• Grote chirurgische procedure (zoals gedefinieerd door de onderzoeker) binnen 28 dagen voorafgaand. Opmerking: Beperkte chirurgische excisie van geïsoleerde laesies om palliatieve of diagnostische redenen is acceptabel.
• Geschiedenis van allogene orgaantransplantatie.
• Actieve of eerder gedocumenteerde auto-immuun- of inflammatoire aandoeningen (waaronder inflammatoire darmaandoeningen [bijv. Colitis of de ziekte van Crohn], diverticulitis [met uitzondering van diverticulosis], systemische lupus erythematosus, Sarcoidosis syndroom of Wegener-syndroom [granulomatosis met polyangiitis, ziekte van Graves) , reumatoïde artritis, hypophysitis, uveïtis, enz.]). Dit zijn uitzonderingen op dit criterium:
a. Patiënten met vitiligo of alopecia
b. Patiënten met hypothyreoïdie (bijvoorbeeld na het Hashimoto-syndroom) stabiel bij hormoonvervanging
c. Elke chronische huidaandoening die geen systemische therapie vereist
d. Patiënten zonder actieve ziekte in het afgelopen jaar kunnen worden opgenomen, maar alleen na overleg met de studiearts
e. Patiënten met coeliakie gecontroleerd door alleen dieet.
• Actieve infectie die door de behandelend arts als onacceptabel wordt beschouwd in de context van cCRT.
• Geschiedenis van actieve primaire immunodeficiëntie.
• Huidig of eerder gebruik van immunosuppressieve medicatie binnen 14 dagen vóór de eerste dosis durvalumab. Dit zijn uitzonderingen op dit criterium:
a. Intranasale, geïnhaleerde, topische steroïden of lokale steroïde-injecties (bijv. Intra-articulaire injectie)
b. Systemische corticosteroïden bij fysiologische doses van niet meer dan 10 mg prednison per dag of het equivalent daarvan
c. Steroïden als premedicatie voor overgevoeligheidsreacties (bijv. CT-scan premedicatie).
• Co-morbiditeit, inclusief maar niet beperkt tot, voortdurende of actieve infectie, symptomatisch congestief hartfalen, ongecontroleerde hypertensie, onstabiele angina pectoris, hartritmestoornissen, interstitiële longziekte, ernstige chronische gastro-intestinale aandoeningen geassocieerd met diarree of psychiatrische ziekte / sociale situaties die de naleving van de studie-eisen zou kunnen beperken, het risico op bijwerkingen aanzienlijk verhogen of het vermogen van de patiënt om schriftelijke Geïnformeerde toestemming
Vrijwillige toestemming, met kennis van alle relevante informatie, om deel te nemen aan een wetenschappelijk of klinisch onderzoek. Voordat een onderzoek mag worden uitgevoerd, moeten deelnemers worden geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek zoals de doelen, methoden, verwachte voordelen en mogelijke risico's. Deelnemers moeten ook weten dat ze zich op elk moment uit het onderzoek kunnen terugtrekken zonder negatieve gevolgen voor hun lopende zorg of behandeling.
te geven in gevaar brengen.
• Geschiedenis van een andere primaire maligniteit behalve
a. Maligniteit behandeld met curatieve opzet en zonder bekende actieve ziekte ≥2 jaar vóór de eerste dosis IP en met een laag potentieel risico voor recidief
b. Adequaat behandelde niet-melanoom huidkanker of lentigo maligna zonder bewijs van ziekte
c. Voldoende behandeld carcinoom in situ zonder bewijs van ziekte.
• Geschiedenis van leptomeningeal carcinomatosis.
• Patiënten met vermoedelijke hersenMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n bij screening moeten een MRI (voorkeur) of CT hebben, elk met IV-contrast van de hersenen voorafgaand aan de studie. Patiënten met meer dan 2 hersenMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n worden uitgesloten. Patiënten met 1 of 2 hersenMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n die niet vatbaar zijn voor stereotactische radiotherapie worden uitgesloten.
• Ontvangst van levend verzwakt vaccin binnen 30 dagen voorafgaand aan de eerste dosis IP. Opmerking: Patiënten, indien ingeschreven, mogen geen levend vaccin krijgen tijdens IP en tot 30 dagen na de laatste dosis IP.
• Vrouwelijke patiënten die zwanger zijn of borstvoeding geven of mannelijke of vrouwelijke patiënten met reproductief potentieel die niet bereid zijn om effectieve anticonceptie te gebruiken vanaf screening tot 90 dagen na de laatste dosis durvalumab als monotherapie.
• Bekende allergie of overgevoeligheid voor een van de onderzoeksgeneesmiddelen of een van de hulpstof voor onderzoeksgeneesmiddelen.
• Voorafgaande Randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
of behandeling in een eerdere klinische studie met durvalumab, ongeacht de toewijzing van de behandelingsarm.
• Elke eerdere anti PD-1, PD-L1 en CTLA-4 therapie.
Van PET-scans met niet-therapeutische tracerdoseringen wordt geen farmacologisch effect of toxiciteit verwacht. De hoeveelheid 89Z-MEDI4736 (22.5 mg) ligt ver onder de therapeutische MEDI4736-dosis en daarom wordt geen farmacologisch effect verwacht. De totale hoeveelheid stralingsblootstelling is aanzienlijk, maar onmiddellijke effecten worden niet verwacht en risico's geassocieerd met laattijdige effecten zijn relatief klein. Patiënten hebben zelf geen directe baat van deze studie.
89Zr-durva-PET-procedure: de gebruikte PET-tracer is 89Zr-durvalumab (89Zr-MEDI4736). 89Zr-durva-PET-procedures worden uitgevoerd bij baseline (tracerinjectie 1-2 weken voor aanvang van cCRT), 1 week na start van cCRT (tracerinjectie op dag 0 van cCRT) en na beëindiging van cCRT (tracerinjectie op de laatste fractiedag van het cCRT-regime). PET-beeldvorming zal worden uitgevoerd op 168 uur na injectie van 37 MBq 89Zr-durvalumab (89Zr-MEDI4736). Optioneel: 3 patienten kunnen 2x2 aanvullende PET scans na toediening van de tracer ondergaan, te weten op dagen 2 en 5 postinjectie. bloednames: er zullen 4x7cc bloed afgenomen worden per PET-procedure (rondom de tracerinjectie en het maken van de PET-beelden); bij de ptn die meedoen met de optionele scans is dat in totaal 7x7cc per PET-procedure (in week 0 en in week 1) en 4x7cc tijdens de laatste PET-procedure biopt: optioneel is er een lymfeklierbiopsie voorzien bij patienten met een makkelijk toegankelijke lymfeklier bij wie er verhoogde opname van tracer te zien is op de PET-beelden
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.