CUPISCO (MX39795)
Algemeen
EEN FASE II, GERANDOMISEERD, ACTIEF GECONTROLLEERD, MULTI CENTRUM ONDERZOEK WAARIN DE EFFECTIVITEIT EN VEILIGHEID VAN DOELGERICHTE THERAPIE OF KANKER IMMUNOTHERAPIE GELEID DOOR GENOMISCHE PROFILERING WORDT VERGELEKEN MET PLATINUM-GEBASEERDE CHEMOTHERAPIE IN PATIENTEN MET KANKER VAN ONBEKENDE PRIMAIRE SITE DIE DRIE KUREN VAN PLATINUM DOUBLET CHEMOTHERAPIE HEBBEN ONTVANGEN WORDT VERGELEKEN.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 2
- Bij diagnose
-
- Primaire Tumor Onbekend (PTO)
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
VieCuri Medisch Centrum
-
Erasmus MC
-
Onderzoek MX39795 zal de werkzaamheid en veiligheid van moleculair geleide therapie vergelijken met standaard platina-bevattende chemotherapie bij patiënten met een slecht geprognostiseerde kanker van onbekende primaire site (CUP; niet-specifieke subset) die controle van de ziekte (CR, PR of SD) hebben bereikt na 3 cycli van eerstelijns platina gebaseerde inductie chemotherapie. Moleculair geleide therapie zal 8 gerichte kankertherapieregimes en 2 immunotherapiebehandelingen voor kanker omvatten, en zullen worden gekozen op basis van het uitgebreide genomische profiel van elke patiënt Voor specifieke informatie over de doelen zie tabel 4 van het protocol
Studie MX39795 is een fase II, gerandomiseerde, open-label, actief-gecontroleerde, multi-center studie. Deze studie bestaat uit een screeningsperiode, een inductie periode inclusief een einde inductie visite, een pre-behandeling verwerking, een behandelperiode, een einde behandeling visite welke 30 (±7) dagen na de laatste behandeling of op het moment dat nieuwe antikankerbehandeling geïnitieerd wordt (welke eerder voorkomt) plaats vindt, en een follow-up periode. De eerste dag van behandeling tijdens de inductie periode zal dag 1 (baseline) van de studie zijn. Voor een schematisch overzicht van de onderzoeksopzet zie figuur 2 van het protocol
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Veiligheid, Farmacokinetiek, Preventie
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
De populatie die in deze studie wordt geïncludeerd, komt overeen met patiënten met een CUP van epitheliale oorsprong met een slechte prognose, voor wie een waarschijnlijk weefsel van oorsprong niet kan worden geponeerd. Om in aanmerking te komen, moeten patiënten een histologische diagnose hebben die compatibel is met CUP (niet specifieke deelverzameling), met een beschikbaar rapport, zoals bepaald door de studie site’s lokale laboratorium op een even oud weefselmonster.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
• Leeftijd >=18
• Histologisch bevestigde inoperabele CUP
• Tenminste één meetbare laesie volgens RECIST versie 1.1
• Beschikbaarheid van een tumor Formaline-gefixeerd in paraffine ingebed (FFPE) -blok <= 4 maanden oud tijdens screening die naar verwachting voldoet en bruikbaar is (qua hoeveelheid en kwaliteit) voor het genereren van een Foundation medicine® weefselbiopsie assay uitgebreid genomisch profiel in een centraal referentie pathologisch laboratorium
• Beschikbaarheid van een lokaal testrapport die CUP bevestigt. Wanneer een testrapport die de diagnose CUP bevestigd niet beschikbaar is dan moet er een FFPE-blok worden ingediend dat voldoende is om een centrale bevestiging van de CUP-diagnose mogelijk te maken.
• Geen eerdere systemische therapie voor de behandeling van CUP
• Eerdere lokale intratumorale therapie kan worden geaccepteerd. Indien dit voorafgaande lokale intratumorale therapie betreft, moet ten minste één van de meetbare laesie (s) geen baat hebben gehad bij lokale intratumorale therapie
• ECOG-prestatiestatus van 0 of 1
• Levensverwachting >=12 weken
• In aanmerking komen voor een op platina gebaseerde chemotherapie
• Adequate hematologische en eindorgaan functie
• Gebruik van geschikte anticonceptie methodes
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
-Plaveiselcel CUP
- Patiënten met histologie- en immunohistologieprofielen (per 2015 ESMO-richtlijnen) die geen adenocarcinoom of slecht gedifferentieerd carcinoom / adenocarcinoom zijn
- Patiënt met een immunohistochemieprofiel dat een definitieve klinische indicatie geeft van primaire kanker met een specifieke behandeling
- Patiënten die kunnen worden toegewezen aan een specifieke subgroep van CUP waarvoor een specifieke behandeling wordt aanbevolen door de ESMO Clinical Practice Guidelines for CUP 2015 of met een klinisch en IHC-profiel dat indicatief is voor een specifieke primaire tumor, worden ook uitgesloten. Dit zijn:
–Slecht gedifferentieerd carcinoom met middellijnverdeling
- Vrouwen met papillair adenocarcinoom van de peritoneale holte
- Vrouwen met adenocarcinoom waarbij alleen de axillaire klieren zijn betrokken
- Plaveiselcelcarcinoom van de cervicale lymfeklieren
- Slecht gedifferentieerde neuro-endocriene tumoren
- Mannen met blastocytaire botMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n en verhoogde PSA
- Patiënten met een enkele, kleine, potentieel verwijderbare tumor
- Colonkanker-type CUP
- CK7-positieve, CK20-negatieve en TTF-1-positieve tumoren in een context die wijst op longadenocarcinoom of schildklierkanker, IHC-profiel duidelijk indicatief voor borstkanker OF een IHC-profiel indicatief voor borstkanker en ofwel een voorgeschiedenis van borstkanker of lymfeklieren in de drainage borstgebieden, histologie van hooggradig ernstig carcinoom en verhoogde CA125-tumormarker en / of een massa in het gynaecologische kanaal of een tumormassa of lymfeknoop in de buikholte, IHC-profiel dat wijst op niercelcarcinoom en nierlaesies, met een Bosnische classificatie hoger dan IIF, IHC-profiel compatibel met cholangiocarcinoom of pancreatobiliair en 1 of 2 leverlaesies zonder extrahepatische ziekte of met alleen longMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n en / of lymfeklieren in de drainagegebieden van de lever.
-Bekende aanwezigheid van hersen- of ruggemergMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n (waaronder Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n die alleen bestraald zijn), zoals bepaald door CT of magnetische resonantie beeldvorming (MRI) evaluatie tijdens screening
- Geschiedenis of bekende aanwezigheid van leptomeningeale ziekte
De algemene belasting voor de patiënt bestaat o.a. uit bloedafnames (elke cyclus), mogelijk afname van een tumorbiopt, en de toediening van chemokuur en specifieke onderzoeksmiddelen (elke cyclus, afhankelijk van de stadium van het het onderzoek waarin de patiënt zich bevindt) waar verschillende mogelijke bijwerkingen mee gepaard gaan.
Patiënten worden behandeld met 3 kuren chemotherapie in de inductie fase. In de behandelingsfase worden de patiënten behandeld met chemotherapie of één van de gerichte therapieën afhankelijk van de resultaten van de inductie fase, Randomisatie Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen. en genomische profilering.
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
VieCuri Medisch Centrum
-
Erasmus MC
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.