DAVINCY
Algemeen
DAVINCY: Verlengd gebruik (fos)aprepitant ter voorkoming van misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie in kinderen: een dubbel blind placebo gecontrolleerd crossover gerandomizeerde fase 3 studie
- Leeftijd
- Enkel kinderen
- Fase onderzoek
- Fase 3
- Bij diagnose
-
- Solide tumoren
- Zenuwstelsel
Het evalueren van het effect van langdurige profylaxe met (fos)aprepitant op het voorkomen of minder aanwezig zijn van misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie bij kinderen. (uitblijven van braken/kokhalzen/noodmedicatie na 24-72 uur na de laatste dosering chemotherapie). Het huidige 3-daagse regime wordt vergeleken met een regime van (fos)aprepitant profylaxe tijdens de volledige kuur van chemotherapie bij dezelfde patiënt in daaropvolgende vergelijkbare kuren van chemotherapie, waardoor een intra-patiënt vergelijking van anti-emetische controle ontstaat. Zie protocol sectie 2 objectives voor de secundaire doelen.
Een Dubbelblind Dubbele blindering is een methode die wordt toegepast in klinische onderzoeken om het risico van vertekening te verlagen, wat bewust of onbewust kan optreden wanneer onderzoeksdeelnemers en/of onderzoekers weten welke deelnemers welke behandeling (of placebo) krijgen. In een onderzoek met één behandelgroep en één placebogroep betekent blindering bijvoorbeeld dat de deelnemers niet weten in welke groep ze zijn ingedeeld. In een dubbelblind onderzoek weten noch het onderzoeksteam noch de deelnemers in welke groep de deelnemer is ingedeeld. Soms wordt de term 'enkelblind' gebruikt om onderzoeken te beschrijven waarin de deelnemers niet weten in welke groep ze zijn ingedeeld maar het onderzoeksteam wel. Placebo In klinische onderzoeken is een placebo een geneesmiddel zonder werkzame bestanddelen. Placebo's hebben geen bekende medische effecten. Het 'placebo-effect' is een gunstig effect of bijwerking ervaren door patiënten die een placebo innemen ondanks het feit dat het geen geneesmiddel betreft. -gecontroleerd gerandomiseerde cross-over fase 3 studie.
Onderzoekspopulatie
Kinderen tussen de 6 maanden en die meer wegen dan 6kg en tussen de 18 jaar oud welke aantoonbare maligniteit hebben waarvoor ze een gemiddelde of hoge emotogene chemotherapie krijgen
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Leeftijd moet ≥ 6 maanden en meer dan 6kg wegen tot ≤ 18 jaar zijn op het moment van toelating tot de studie.
- een gedocumenteerde maligniteit.
- Patiënten moeten gedurende minimaal 4 dagen matige of sterk emetogene chemotherapieblokken krijgen, of chemotherapie die niet eerder werd verdragen vanwege braken.
- Schema's voor chemotherapie moeten twee vergelijkbare kuren chemotherapie bevatten, die niet noodzakelijk opeenvolgende kuren hoeven te zijn.
- Geen symptomatische primaire of geMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
erde maligniteit in het CZS die misselijkheid of braken veroorzaakt.
- Patiënten krijgen tijdens de onderzoeksperiode geen geplande chemotherapieblokken die corticosteroïden bevatten als onderdeel van een antitumorbehandeling.
- Patiënten ouder dan 16 jaar met een Karnofsky-score van 60 of meer of patiënten van 16 jaar of minder met een Lansky Play-prestatiescore van 60 of meer.
- De patiënt moet een levensverwachting hebben van 3 maanden of meer.
- Patiënten mogen geen anti-emetische behandeling gebruiken binnen 48 uur vóór de behandeling (zie bijlage B).
- Patiënten mogen in de week voorafgaand aan de behandeling geen bestralingstherapie van de buik of het bekken krijgen.
- De patiënt mag geen benzodiazepinen of opioïden gebruiken die binnen 48 uur vóór de behandeling zijn gestart, behalve bij enkelvoudige doses triazolam, temazepam of midazolam.
- Voortzetting van chronische benzodiazepine- of opioïdtherapie is toegestaan, mits deze ≥ 48 uur vóór toediening van het onderzoeksgeneesmiddel werd gestart.
o Bij patiënten die chronisch warfarine, acenocoumarol, tolbutamide of fenytoïne (gemetaboliseerd door CYP2C9) gebruiken, moet de therapie nauwlettend worden gevolgd tijdens de behandeling met (fos) aprepitant en gedurende 14 dagen na elke kuur met (fos) aprepitant.
o Geen gebruik van CYP3A4-substraten / -remmers binnen 7 dagen, of geen CYP3A4-inductoren binnen 30 dagen na behandeling (zie bijlage B).
- serumcreatinine moet afhankelijk van de leeftijd ≤ 1,5 x de institutionele bovengrens van normaal (ULN) zijn.
- AST en ALT moeten ≤ 5 x institutionele ULN zijn.
- totaal bilirubine moet ≤ 1,5 x institutionele ULN zijn
- geen voorgeschiedenis van QT-verlenging
- Bij vrouwelijke patiënten die zwanger kunnen worden, moet voorafgaand aan de inschrijving een negatieve urine- of serumzwangerschapstest zijn bevestigd.
-Vrouwelijke patiënten met zuigelingen moeten ermee instemmen hun zuigelingen geen borstvoeding te geven tijdens deze studie.
-Mannelijke en vrouwelijke patiënten die zwanger kunnen worden, moeten ermee instemmen een zeer effectieve anticonceptiemethode te gebruiken die door de onderzoeker is goedgekeurd tijdens het onderzoek, volgens de CTFG-aanbevelingen.
-Patiënten hebben geen voorgeschiedenis van een eerdere allergische reactie van graad 3/4 op een van de onderzoeksgeneesmiddelen.
-Patiënten hebben geen onderliggende gastro-intestinale aandoening die de opname van de medicatie kan verstoren.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
zie D4a
Het onderwerp van deze studie is om het huidige protocol van anti-emetische profylaxe te verbeteren bij kinderen en dat zal kinderen aanspreken. Om die reden verwachten we een grote bereidheid om mee te werken aan dit project. We veronderstellen dat een verlenging van de duur van de profylaxe met aprepitant van 3 dagen tot de totale duur van de chemotherapiekuur zal leiden tot een verminderd aantal patiënten met misselijkheid en braken. Patiënten kunnen echter bijwerkingen krijgen van langere (fos)aprepitant profylaxe. Hoewel dit als zeldzaam wordt beschouwd, zullen we dit zorgvuldig in de gaten houden.
Een gerandomiseerde vergelijking van 3-dagen (fos)aprepitant standaardbehandeling gevolgd door Placebo In klinische onderzoeken is een placebo een geneesmiddel zonder werkzame bestanddelen. Placebo's hebben geen bekende medische effecten. Het 'placebo-effect' is een gunstig effect of bijwerking ervaren door patiënten die een placebo innemen ondanks het feit dat het geen geneesmiddel betreft. (behandelingsregime A) en (fos)aprepitant profylaxe tijdens de volledige kuur van chemotherapie (behandelingsregime B). Voordat de volgende kuur van een soortgelijke chemotherapie wordt gestart, zullen patiënten overstappen op het tweede behandelingsregime (A naar B en B naar A).
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.