DECREAS
Algemeen
Spectrale computertomografie voor de detectie van borstkanker bij vrouwen met dicht borstklierweefsel.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Borstkanker
Het doel van dit onderzoek is het demonstreren van de haalbaarheid van DLSCT om borstkanker te detecteren bij vrouwen met dicht borstklierweefsel.
Dit is een prospectieve, single centre, cases series met 14 patiënten die een DLSCT scan zullen ondergaan.
Onderzoekspopulatie
Patiënten met locoregionaal invasief primair mammacarcinoom en mammografisch heterogeen (n = 7) of extreem dicht borstklierweefsel (n = 7) zullen worden geïncludeerd in deze studie. Dit zijn tumoren > 5 cm (= T3), tumoren met invasie in de huid of borstwand (= T4) of elke tumor met ≥ 4 axillaire lymfeklieren of ipsilaterale mammaria interna, infraclaviculaire of supraclaviculaire lymfeklier betrokkenheid (= N2-3). Deze patiënten hebben een indicatie voor een PET-CT scan om te zoeken naar afstandsMetastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). n. In deze studie zullen de proefpersonen een extra DLSCT scan ondergaan om de haalbaarheid van spectrale CT om borstkanker te detecteren bij vrouwen met dicht borstklierweefsel te demonstreren. Deze scan zal gemaakt worden na de toediening van jodiumhoudend contrastvloeistof. De proefpersonen moeten 18 jaar of ouder zijn. Daarnaast zijn een allergische reactie voor jodiumhoudend contrastvloeistof in het verleden, zwangerschap of borstvoeding, behandeling van een schildklierziekte met radioactief jodium, metformine gebruik, chronische nierziekte of acuut nierfalen exclusie criteria. In deze gevallen is de toediening van jodiumhoudend contrastvloeistof namelijk gecontraïndiceerd zonder speciale voorbereiding.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1. Vrouwen met een leeftijd van 18 jaar en ouder
2. Histopathologisch bewezen locoregionaal invasief primair mammacarcinoom:
- A. Tumoren > 5 cm (= T3) of
- B. Tumoren met invasie in de huid of borstwand (= T4) of
- C. Elke tumor met ≥ 4 axillaire lymfeklieren of ipsilaterale mammaria interna, infraclaviculaire of supraclaviculaire lymfeklier betrokkenheid (= N2-3)
3. Mammografisch heterogeen of extreem dicht borstklierweefsel: categorie C of D volgens de ACR BI-RADS lexicon
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
1. Allergische reactie voor jodiumhoudend contrastvloeistof in het verleden
2. Zwangerschap of borstvoeding
3. Behandeling van een schildklierziekte met radioactief jodium
4. Metformine gebruik
5. Nierfunctie < 45 ml/min
6. Chronische nierziekte of acuut nierfalen
Proefpersonen worden gevraagd om een DLSCT scan met jodiumhoudend contrastvloeistof te ondergaan. De DLSCT scan zal direct worden verricht na de PET-CT scan, welke wordt gemaakt in het kader van de gebruikelijke onderzoeken en behandelingen. De proefpersonen hoeven voor dit onderzoek dus niet een extra keer naar het ziekenhuis te komen. Daarnaast zal voor de toediening van het jodiumhoudend contrastvloeistof dezelfde toegang worden gebruikt als voor de toediening van 18F-FDG, zodat de proefpersonen niet een extra keer geprikt hoeven te worden. Deelname aan deze studie kent twee potentiële risico's. Om te beginnen kan de toediening van jodiumhoudend contrastvloeistof leiden tot een overgevoeligheidsreactie. Een dergelijke reactie verloopt meestal mild en is self-limiting. Indien er een ernstige overgevoeligheidsreactie optreedt, zal deze zo effectief mogelijk behandeld worden volgens de lokale richtlijn van het Rijnstate Ziekenhuis. Het tweede risico omvat de stralenbelasting. De effectieve dosis van iedere DLSCT scan zal gemiddeld 2 mSv bedragen. Dit betreft een gering risico (categorie IIb) dat gerechtvaardigd is omdat het onderzoek direct gericht is op het voorkomen of genezen van ziekte (ICRP publicatie 62).
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.