DEPARTURE
Algemeen
Detectie van hypofyse adenoomweefsel tijdens transsfenoïdale chirurgie gebruikmakend van Bevacizumab-800CW: een monocenter haalbaarheids- en dosis vinding studie
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 1
- Bij diagnose
-
- Neuro-endocrine kanker
- Hypofysetumor
Het primaire doel van deze studie is de haalbaarheid vast te stellen van detectie van PitNET-weefsel middels intraoperatieve fluorescentie beeldvorming tijdens transsfenoïdale chirurgie met behulp van de VEGF-gerichte optische tracer bevacizumab-800CW in tumoren met een Knosp-graad van 3 of 4. Secundaire doelstellingen zijn het identificeren van de optimale tracerdosis voor beeldvorming van PitNET-weefsel tijdens transsfenoïdale chirurgie voor verdere ontwikkeling in een fase II trial, om de fluorescentie-intensiteit in vivo en ex vivo te kwantificeren met multi-diameter single-fiber reflectie, single-fiber fluorescentie (MDSFR-SFF) spectroscopie, om zowel de in vivo als ex vivo gemeten fluorescentiesignalen te correleren en te valideren met histopathologische analyse en immunohistochemische kleuring en om de (sub)cellulaire lokalisatie van bevacizumab-800CW te beoordelen middels ex vivo fluorescentiemicroscopie.
De studie is een niet-gerandomiseerde, niet-geblindeerde, prospectieve, single-center, pilot dosisvinding studie. Vijftien patiënten met een PitNET met een Knosp-graad van 3 of 4 zullen worden geïncludeerd. Na opname van de eerste drie patiënten in elke dosisgroep, zal een tussentijdse analyse worden uitgevoerd om tumor-to-background ratios (TBR) te bepalen door intraoperatieve fluorescentie in vivo metingen incl. MFDSFR / SFF spectroscopie gegevens en door ex vivo back-tafel fluorescentie beeldvorming. Na de tussentijdse analyse zijn drie scenario's mogelijk. Optimaal worden de twee meest veelbelovende groepen uitgebreid tot in totaal zes patiënten. Als slechts één dosisgroep differentiatie mogelijk maakt tussen het tumorgebied en het omringende normale weefsel, wordt alleen deze dosis uitgebreid. Als geen van de doses voldoende contract tussen tumor en normaal weefsel laat zien, wordt de studie na de tussentijdse analyse beëindigd. In het eerste scenario, uitbreiding van twee cohorten, zal een laatste analyse worden uitgevoerd om de optimale dosis te bepalen, die een balans zal vertegenwoordigen tussen de laagste dosis en een klinisch bruikbare TBR, voldoende om onderscheid te maken tussen tumor- en niet-tumorweefsel.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Veiligheid, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Alle patiënten die voldoen aan de in- en Exclusiecriteria Exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. , die een vastgestelde diagnose hebben van een PitNET met een Knosp-graad van 3 of 4 en die gepland zijn om transsfenoïdale chirurgie te ondergaan.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Leeftijd ≥ 18 jaar
- Patiënten met een vastgestelde diagnose van neuroendocriene tumor van de hypofyse cq. hypofyse adenoom met een Knosp graad van 3 of 4 die gepland worden om transsfenoïdale chirurgie te ondergaan
- WHO performance status 0-2
- geschreven informed consent
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Medische of psychiatrische condities die de mogelijkheid van de patiënt in de weg staan tot het geven van informed consent
- Zwangerschap of het geven van borstvoeding. Er moet een negatieve zwangerschapstest zijn voor vrouwen die zwanger kunnen raken (d.w.z. premenopauzale vrouwen met intacte reproductieve organen en vrouwen minder dan 2 jaar na de menopauze)
- Is bekend met overgevoeligheidsreacties voor bevacizumab of andere monoklonale antilichamen
- Inadequaat gecontroleerde hypertensie met of zonder huidige antihypertensieve medicatie
- Binnen 6 maanden voorafgaand aan inclusie: myocardinfarct, TIA, CVA, longembolie, ongecontroleerd chronisch leverfalen, instabiele angina pectoris
Tijdsinvestering Patiënten met een vastgestelde diagnose van PitNET met een Knosp-graad van 3 of 4 die zijn gepland om TSS te ondergaan, worden gevraagd om aan deze studie deel te nemen. Nadat schriftelijke Geïnformeerde toestemming Vrijwillige toestemming, met kennis van alle relevante informatie, om deel te nemen aan een wetenschappelijk of klinisch onderzoek. Voordat een onderzoek mag worden uitgevoerd, moeten deelnemers worden geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek zoals de doelen, methoden, verwachte voordelen en mogelijke risico's. Deelnemers moeten ook weten dat ze zich op elk moment uit het onderzoek kunnen terugtrekken zonder negatieve gevolgen voor hun lopende zorg of behandeling. is verkregen, heeft de patiënt één onderzoeksspecifiek bezoek voor toediening van de tracer. Naast de chirurgische ingreep zullen de aan het onderzoek gerelateerde procedures naar verwachting 15-20 minuten extra duren in vergelijking met de reguliere praktijk. Risico's De toedieningsrisico's van bevacizumab-800CW worden gerapporteerd in het IMPD (versie 5.0, november 2017, sectie 2.4, pagina 44). Er zijn geen bijwerkingen gemeld van eerdere toedieningen met bevacizumab-800CW bij 187 patiënten. De endoscopische transsfenoïdale procedure voor het verwijderen van een PitNET is een standaard chirurgische procedure met lage morbiditeit en mortaliteit. Mediane totale ziekenhuisopname is 4 tot 5 dagen. (Ernstige) bijwerkingen die zich voordoen bij proefpersonen worden geregistreerd tot 14 dagen na toediening van de tracer. Voordelen Patiënten zullen niet direct baat hebben bij dit onderzoek. Chirurgie wordt zoals gebruikelijk gepland. Interferentie met standaard klinische zorg wordt niet verwacht, aangezien de neurochirurgen hun normale zorgstandaard moeten volgen tijdens TSS. Tijdens de operatie worden er geen extra biopten genomen voor het onderzoek en worden er geen beslissingen genomen op basis van de fluorescentiebeeldvorming.
Patiënten ontvangen twee tot vier dagen vóór de operatie een enkele intraveneuze bolusinjectie van bevacizumab-800CW (4,5, 10 of 25 mg). Tijdens de operatie zijn drie beeldvormingsmomenten gedefinieerd waarin het moleculaire fluorescentie endoscopiesysteem het fluorescentiesignaal detecteert.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.