DETECT
Algemeen
CT-venografie vergeleken met echografie voor detectie van katheter-gerelateerde trombose in kankerpatiënten met een PICC-lijn.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Solide tumoren
- Hematologie
De hoofddoelen van deze studie zijn (I) het evalueren en vergelijken van de sensitiviteit van de CT-venografie en echografie voor screening-gedetecteerde, katheter-gerelateerde trombose bij kankerpatiënten en (II) het evalueren van de intrinsieke stollingsactivatie bij kankerpatiënten voor en na PICC-plaatsing. Daarnaast evalueren we in deze studie de proportie patiënten die starten met anticoagulantia na detectie van een katheter-gerelateerde trombose, en het risico op een symptomatische of asymptomatische veneuze trombose, het risico op katheter-dysfunctie, het risico op een bloeding, en de mortaliteit in patiënten met kanker op dag 25 na het plaatsen van een PICC-lijn
Dit is een prospectief cohort onderzoek dat wordt uitgevoerd in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC), locaties AMC en VUmc (klinisch deel) en de Universiteit Maastricht (laboratoriumdeel).
Onderzoekspopulatie
In totaal zullen 285 volwassen patiënten tussen 18 en 80 jaar oud, gediagnosticeerd met een solide of hematologische kanker en geplande PICC-plaatsing voor toediening van systemische kankertherapie of andere indicaties worden geïncludeerd. Exclusiecriteria Exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. zijn: - DVT van de extremiteit binnen 6 maanden voorafgaand aan het inbrengen van de katheter - Centraal veneuze katheter ingebracht binnen 12 uur voor opname - Mechanische hartklep of pacemaker - Lopende therapeutische antistolling - Bekende zwangerschap - Creatinineklaring <30 ml/min (geschat met behulp van de CKD-EPI-formulie) - Mononier (functioneel of anatomisch) - Contrastallergie - Verwachte verwijzing naar een ander ziekenhuis binnen enkele dagen na PICC-plaatsing
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Leeftijd 18 t/m 80 jaar
- Solide of hematologische maligniteit
- Geplande PICC plaatsing voors systemische antikankertherapie of andere indicaties
- Patiënt is in staat schriftelijk toestemming te geven voor deelname
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- DVT van de extremiteit binnen 6 maanden voorafgaand aan het inbrengen van de katheter
- Centraal veneuze katheter ingebracht binnen 12 uur voor opname
- Mechanische hartklep of pacemaker
- Lopende therapeutische antistolling
- Bekende zwangerschap
- Creatinineklaring <30 ml/min (geschat met behulp van de CKD-EPI-formulie)
- Mononier (functioneel of anatomisch)
- Contrastallergie
- Verwachte verwijzing naar een ander ziekenhuis binnen enkele dagen na PICC-plaatsing
Tijdens bezoek 1 zullen patiënten worden onderzocht op tekenen van trombose en zal bloed worden afgenomen voor de laboratoriumanalyse, gevolgd door de PICC-plaatsing. Op dag 7 ± 3 zal op vrijwillige basis een extra bloedafname worden uitgevoerd bij de patiënten. Tijdens een vervolgbezoek op dag 20 ± 5 zullen patiënten worden onderzocht op tekenen van trombose of bloeding, er zal bloed worden afgenomen en een screening-echografie en CT-venografie zullen worden verricht. De belasting van de studie omvat één extra ziekenhuisbezoek, twee of drie bloedafnames, een echografie en CT-venografie, waarbij patiënten worden blootgesteld aan röntgenstraling en er een risico bestaat op contrast-geïnduceerde nefropathie of allergische reacties.
Echografie en CT-venografie ten behoeve van katheter-gerelateerde trombose screening.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.