DIALECT
Algemeen
De invloed van verschillende diëten op de farmacokinetiek van alectinib bij NSCLC-patiënten (de DIALECT sudie).
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Niet-kleincellige longkanker
Het eerste doel van deze studie is om te onderzoeken welk effect voeding heeft op de absorptie van alectinib. En of yoghurt een gezond alternatief is voor een normaal (continentaal) ontbijt voor patiënten met (extreme) gewichtstoename. Het tweede doel van dit onderzoek is om te onderzoeken of inname tijdens de lunch gunstig kan zijn voor de Cmin, aangezien er wordt aangenomen dat de lunch meer vet bevat.
Deze studie is een interventie, open-label, gerandomiseerde, cross-over studie met drie perioden bij patiënten met NSCLC die worden behandeld met alectinib. Om de invloed van diëten met verschillende vetgehaltes op de farmacokinetiek van alectinib te onderzoeken, worden patiënten gerandomiseerd naar een opeenvolgende studieperiode van drie weken. Aangezien deze studie een cross-over studie is, zal elke patiënt worden onderworpen aan twee interventie-armen en een controle-arm gedurende een week. Na inclusie worden de patiënten gerandomiseerd naar behandelarm ABC of CBA. In elke fase zal de behandeling met alectinib tweemaal daags gedurende een periode van 7 dagen op vaste tijdstippen worden genomen. - In fase A (controlefase) wordt alectinib 's morgens rond 8 uur ingenomen met een continentaal ontbijt, dat ~13 gram vet bevat, en 's avonds rond 18 uur met normaal avondeten. Deze fase start op dezelfde dag van de laatste meting van fase B (in CBA) of de eerste dag van het onderzoek (in ABC). Optioneel wordt in fase A de patiënt gevraagd om voor farmacokinetische modellering gedurende 10 uur opgenomen te worden in het Erasmus Medisch Centrum. Dit wordt optioneel aangeboden. Deze farmacokinetische bloedafname zal worden uitgevoerd op de 7e dag van fase A. Patiënten krijgen hetzelfde continentale ontbijt als de andere dagen van fase A. Als een farmacokinetische bloedafname van 10 uur wordt uitgevoerd in fase A, zal Cmin op dag 7 (in ABC) of dag 21 (in CBA). - In fase B wordt de vetarme (gezonde) interventie, magere yoghurt, onderzocht. Alectinib wordt 's morgens rond 8 uur ingenomen met 200 gram magere yoghurt, die 3 gram vet bevat, als ontbijt (en een glas water) en 's avonds rond 18 uur bij een normaal diner. Deze fase start op dezelfde dag van de laatste meting van fase A (in ABC) of C (CBA). - In fase C wordt gekeken naar een ander tijdstip van inname, met lunch. Alectinib wordt om 12.00 uur ingenomen met een zelfgekozen (normale) lunch en 's avonds rond 18.00 uur met een normaal diner. Deze fase start op dezelfde dag van de laatste meting van fase B (in ABC) of de eerste dag van het onderzoek (in CBA). Voor het avondeten geldt in elke fase geen beperking in de eerste 5 dagen (4 dagen in fase A wanneer patiënten worden opgenomen voor 10 uur bloedafname). Patiënten zullen echter worden geïnstrueerd om in elke fase hetzelfde diner (in uitgebreid en type) twee dagen voorafgaand aan de farmacokinetische bloedafname te nemen. Op dag 8, 15 en 22 zal bloed worden afgenomen om een Cmin af te nemen voorafgaand aan een nieuwe inname van alectinib.
Onderzoekspopulatie
Volwassen NSCLC-patiënten die in het Erasmus MC worden behandeld met alectinib (Alecensa) die voldoen aan de in- en Exclusiecriteria Exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. komen in aanmerking voor dit onderzoek.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
• Leeftijd: ≥18 jaar;
• In staat om de schriftelijke informatie te begrijpen en bereid om Geïnformeerde toestemming
Vrijwillige toestemming, met kennis van alle relevante informatie, om deel te nemen aan een wetenschappelijk of klinisch onderzoek. Voordat een onderzoek mag worden uitgevoerd, moeten deelnemers worden geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek zoals de doelen, methoden, verwachte voordelen en mogelijke risico's. Deelnemers moeten ook weten dat ze zich op elk moment uit het onderzoek kunnen terugtrekken zonder negatieve gevolgen voor hun lopende zorg of behandeling.
te geven;
• Gediagnosticeerd met geMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
erd niet-kleincellig longcarcinoom en behandeld met alectinib (Alecensa);
• Gebruik van alectinib gedurende ten minste 14 dagen, om steady-state te garanderen, en zal naar verwachting doorgaan met de behandeling tot in ieder geval het einde van de onderzoeksperiode;
• Bereid om dieetbeperkingen te volgen.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
• Kan geen bloed af laten nemen voor studiedoeleinden;
• Onwillig om zich te onthouden van ander eten of drinken dan de voorgeschreven voedselbeperkingen 1 uur voor en 2 uur na inname van alectinib op de dag van de bloedafname(s);
• Patiënten met bekende verminderde geneesmiddelabsorptie (bijv. na gastrectomie en achloorhydrie);
• Allergisch voor bestandsdelen in yoghurt.
Het risico op bloedafname is verwaarloosbaar. Bovendien wordt het risico op veranderende alectinib-concentraties in deze korte periode ook als verwaarloosbaar beschouwd. De belasting voor patiënten is ook beperkt omdat er alleen een Cmin wordt genomen en de PK-sampling van 10 uur optioneel is.
- In fase B: 200 gram yoghurt als ontbijt wat gelijktijdig met de alectinib wordt ingenomen. - In fase C: alectinib wordt met een zelfgekozen lunch ingenomen.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.