Drug interaction between SMIs and DOACs
Algemeen
Exploratieve pratijk evaluatie van de mogelijke drug-drug interactie tussen antikanker small molecule inhibitors en directe orale anticogulantia in patienten met solide tumoren, en de rol van therapeutische drug monitoring hierbij
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Solide tumoren
Het primaire doel van het onderzoek is het exploratief evalueren van het effect van SMI's op de farmacokinetiek van DOAC's bij patiënten met solide tumoren die daarvoor een DOAC en een SMI gelijktijdig gebruiken. De secundaire doelen zijn: - Het bepalen van het percentage patiënten dat een DOAC dal- en topspiegel heeft binnen of buiten de verwachtte waardes. - Het bepalen van het percentage patiënten waarbij de DOAC behandeling is gewijzigd door de behandelend arts, op basis van DOAC plasma concentraties gemeten tijdens het onderzoek. - Het evalueren van steady-state SMI dalspiegels tijdens gelijktijdige behandeling met een DOAC. - Het exploratief evalueren van het effect van SMI's op de farmacokinetiek van DOAC's. - Het evalueren van de frequentie van het voorkomen van trombo-embolische complicaties en bloedingen in deze populatie. Additionele exploratieve doelen zijn: - Het exploratief onderzoeken van de haalbaarheid van een op farmacokinetiek gebaseerde dosisrichtlijn voor DOAC's wanneer deze in combinatie met potentiële interacterende comedicatie gebruikt worden. - Het exploratief onderzoeken in hoeverre de medicijninteractie tussen SMI's en DOAC's afhankelijk is van de SMI blootstelling. - Het onderzoeken van het effect van SMI's op de functionele activiteit van DOAC's op basis van in vitro trombine generatie.
In deze prospectieve, multicenter, real-life, basketstudie worden patiënten met solide tumoren geïncludeerd die hiervoor behandeling met een SMI starten of al behandeld worden met een SMI en daarnaast een DOAC (gaan) gebruiken. DOAC dal- en topspiegels zullen in steady-state gemeten worden, voor en nadat de behandeling met de SMI gestart wordt. Hiermee kan de mogelijke medicijninteractie (potential drug-drug interaction) tussen SMI's en DOAC's onderzocht worden. Daarnast zal de SMI dalspiegel in steady-state gemeten worden. Resultaten van de analyse van de DOAC plasma concentratie zullen gerapporteerd worden aan de behandelend arts waarna de reguliere behandeling doorgezet wordt. Indien de arts, op basis van de resultaten en advies van een ziekenhuisapotheker en/of vasculair geneeskundige, het noodzakelijk acht dat de DOAC behandeling aangepast wordt (bijv. dosisaanpassing of wisselen naar een andere DOAC), dan zullen de metingen opnieuw uitgevoerd worden. Alle patiënten zullen na de laatste metingen gevolgd worden om zo de veiligheid en effectiviteit van hun DOAC behandeling in kaart te brengen. Dit wordt gedaan door te kijken naar het aantal trombo-embolische complicaties en/of bloedingen.
Onderzoekspopulatie
Patiënten met een solide tumor die een behandeling starten met een relevante SMI en al een DOAC gebruiken (groep 1) en patiënten met een vaste tumor die al behandeld worden met een SMI en gaan starten met een DOAC (groep 2).
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Behandeling van een solide tumor met een SMI
18 jaar of ouder
Ontvangen of gaan starten met behandeling volgens standaard behandeling met een SMI-DOAC combinatie die mogelijk leidt tot klinisch relevante interacties door CYP3A4 en/of P-gp
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Comedicatie van medicijnen die naast de SMI en DOAC CYP3A4 of P-gp sterk remmen or stimuleren
Patiënten die zwanger zijn of borstvoeding geven
Deelnemende patiënten zal gevraagd worden om bloedmonsters af te geven voor dal- en topspiegel en trombine generatie metingen. Dit zal gedaan worden met behulp van een venapunctie en zal zo veel mogelijk worden gecombineerd met reguliere poliklinische afspraken. Patiënten zullen hun reguliere behandeling met de SMI (en eventuele ondersteunende behandelingen) continueren zoals de patiënt deze met de arts heeft afgesproken, daardoor zullen zij geen extra risico's lopen. Daarnaast zal de DOAC behandeling volgens de reguliere richtlijnen worden gevolgd. Deze behandeling wordt mogelijk geoptimaliseerd omdat er door gebruik te maken van therapeutic drug monitoring het mogelijk is om de DOAC nog beter op de individuele patiënt af te stellen. Daarom is het risico voor het meedoen aan deze studie, verwaarloosbaar. Naast de bloedafnames worden patiënten gevraagd om een medicatiedagboek bij te houden tussen de eerste en tweede dag waarop de plasmaconcentratie bepaald wordt of tot de laatste dag waarop dit gedaan wordt. Hiermee kan dan bijgehouden worden hoe therapietrouw een patiënt is. Dit is niet tijdrovend of belastend voor de patiënt.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.