DRUP
Algemeen
De DRUP studie: een Nederlands nationaal onderzoek namens het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT) naar de effectiviteit van het koppelen van tumor profielen & gerichte anti-kanker medicijnen
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 2
- Bij diagnose
-
- Solide tumoren
- Non-Hodgkin
- Primaire Tumor Onbekend (PTO)
- Multipel myeloom
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Rijnstate Arnhem
-
Leids Universitair Medisch Centrum
-
Primair: - Patiënten op basis van hun tumor profiel toegang bieden tot commercieel verkrijgbare targeted anti-kanker medicijnen - Beschrijven van effectiviteit en toxiciteit van deze medicijnen wanneer ingezet o.b.v. tumor profiel maar buiten de geregistreerde indicatie Secundair: - Biomarker analyse door (bijv., maar niet beperkt tot) next generation sequencing op een vers pre-treatment tumor biopt
Prospectieve, niet-gerandomiseerde basket- en umbrella trial met multipele parallelle cohorten. Patiënten met een gevorderde solide tumor, multipel myeloom of non-Hodgkin lymfoom met (o.b.v. een genetische- of eiwit expressie test) een potentieel ‘actionable’ moleculaire variant kunnen aangemeld worden bij de centrale Tumor Board. Deze probeert elke patiënt te matchen met het meest geschikte targeted medicijn dat binnen dit protocol beschikbaar is gesteld. Als de patiënt toestemt met behandeling, aan alle selectie criteria voldoet en een vers tumor biopt voor biomarker analyse heeft afgestaan, kan behandeling worden gestart. Na start behandeling worden patiënten gevolgd voor standaard toxiciteit en effectiviteit uitkomstmaten, waaronder tumor respons, progression free- en overall survival en duur van studiebehandeling.
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Veiligheid, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Volwassenen (>18 jaar) in redelijke conditie, met acceptabele orgaanfuncties en zonder onacceptabele comorbiditeiten) met een gevorderde solide tumor, multipel myeloom of non-Hodgkin lymfoom met (o.b.v. een genetische- of eiwit expressie test) een potentieel ‘actionable’ moleculaire variant.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Inclusiecriteria
Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's.
:
- Volwassenen (vanaf 18 jaar) met een gevorderde solide tumor, mulitpel myeloom of non-Hodgkin lymfoom die geen reguliere behandelopties hebben en bij wie een genetische- of eiwit expressie test een moleculaire variant heeft aangetoond die mogelijkerwijs behandeld kan worden met een binnen deze studie beschikbaar geregistreerd targeted anti-kanker medicijn.
- Met WHO performance status 0-2.
- Met acceptabele orgaan functies.
- Met meet- of evalueerbare ziekte volgens RECIST 1.1 (en / of GCIG, of IMWG, Lugano of RANO criteria, igv CA125 gebaseerde evaluatie igv ovariumcarcinoom, multipel myeloom, lymfoom, of glioblastoom, resp.)
- Die in staat en bereid zijn om schriftelijk Informed Consent te geven.
- En bij wie voor start behandeling veilig een vers tumor biopt afgenomen kan worden.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Exclusiecriteria
Exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert.
:
- Ernstige persisterende toxiciteit
- Gelijktijdige andere anti-kanker behandeling
- Patiënten die zwanger zijn of borstvoeding geven
- Actieve progressieve hersenMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n (glioblastoom patiënten uitgezonderd; voor specifieke selectie criteria zie studie protocol)
- Elke co-morbiditeit die studie deelname onwenselijk of onmogelijk maakt
Belasting en risico tumor biopt: dit kan door patienten als belastend worden ervaren, echter de ingreep is eenmalig (met optioneel 2e biopt) en de kans op complicaties is zeer klein. Belasting en risico behandeling: conform behandeling volgens reguliere zorg; er kunnen bijwerkingen optreden en de kans bestaat dat de behandeling niet effectief is. Dat geldt echter ook voor alle andere behandel opties die deze proefpersonen hebben. Bovendien is het bijwerkingenprofiel van de studie medicatie bekend en acceptabel, aangezien alleen geregistreerde medicijnen worden gebruikt.
Behandeling met een geregistreerd targeted anti kanker medicijn, volgens reguliere zorg. Tumor biopt.
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Rijnstate Arnhem
-
Leids Universitair Medisch Centrum
-
MCL Leeuwarden
-
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
-
Haaglanden Medisch Centrum
-
VieCuri Medisch Centrum
-
Ziekenhuis Nij Smellinghe
-
Reinier de Graaf Gasthuis
-
HagaZiekenhuis
-
Ziekenhuis Gelderse Vallei
-
Amphia Ziekenhuis
-
Amsterdam UMC Locatie AMC
-
Amsterdam UMC locatie VUmc
-
Bravis Ziekenhuis
-
Deventer Ziekenhuis
-
Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
-
Erasmus MC
-
Noordwest Ziekenhuisgroep
-
OLVG
-
Maxima Medisch Centrum
-
Meander Medisch Centrum
-
Martini Ziekenhuis
-
Universitair Medisch Centrum Groningen
-
Radboud Universitair Medisch Centrum
-
Universitair Medisch Centrum Utrecht
-
Gelre Ziekenhuis Apeldoorn
-
Isala Ziekenhuis
-
Spaarne Gasthuis Haarlem
-
st Antonius Ziekenhuis
-
Ziekenhuisgroep Twente
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.