Effcare
Algemeen
De effectiviteit van interdisciplinaire medisch-specialistisch oncologische revalidatie in vergelijking met eerstelijns behandeling op kwaliteit van leven bij patiënten met complexe klachten na kanker of de behandeling
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Borstkanker
- Colorectale kanker
- Lymfoom
- Kanker van urogenitaal stelsel, vrouw
- Prostaatkanker
Primaire doel: - Het onderzoeken van de effectiviteit, op korte en lange termijn, van interdisciplinaire MSCR vergeleken met AHC op kwaliteit van leven in patiënten met complexe nadelige effecten van kanker. Secundaire doelen: - Het onderzoeken van de kosten-effectiviteit van MSCR vergeleken met AHC - Het onderzoeken van het effect van MSCR vergeleken met AHC op vermoeidheid, fysieke fitheid, psychologische klachten, activiteitenniveau, terugkeer naar werk en participatie in de samenleving. - Het onderzoeken van het opkomstpercentage in beide groepen
We zullen een multicenter prospectieve gerandomiseerde gecontroleerde studie uitvoeren met twee groepen: een MSCR groep en een AHC-groep.
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
De doelgroep van deze studie bestaat uit volwassen patiënten met complexe nadelige effecten en bijwerkingen ten gevolge van kanker of de behandeling ervan, die de primaire curatieve behandeling minder dan twaalf maanden geleden afgerond. De volgende kankersoorten worden geincludeerd: borst, prostaat, lymfoom, gynaecologische, colorectaal.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- volwassenen met een leeftijd ouder dan 18 jaar
- primaire behandeling met curatieve intentie en minder dan 12 maanden geleden beëindigd (adjuvante hormonale behandeling is toegestaan)
- soorten kanker: prostaat, borst, lymfoom, gyneacologische, colorectaal
- complexe nadelige effecten van kanker of kankerbehandeling zoals bepaald met behulp van de Lastmeter
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- ernstige ziekten die het vermogen van een patiënt om intensief te trainen kunnen belemmeren (bijvoorbeeld ernstig hartfalen: New York Heart Assaciation (NYHA) criteria klasse 3 & 4 and COPD Gold 3 & 4 )
- ernstige psychopathologie
- patiënten die primaire of palliatieve kankerbehandeling ondergaan
- onvermogen om de Nederlandse taal te begrijpen
- patiënten die meer dan 12 maanden geleden hun kankerbehandeling hebben beëindigd
Alle deelnemers vullen 9 vragenlijsten in en zullen de revalidatie-instellingen bezoeken om de 3 fysieke testen af te nemen.Het invullen van de vragenlijsten duurt ongeveer 45 minuten. Een deelnemer kan dit online en thuis doen of op papier in de revalidatie-instelling. De vragenlijsten worden 4 keer ingevuld met uitzondering van de 3 kostenvragenlijsten, die worden 5 keer ingevuld. De totale tijd om de fysieke testen uit te voeren is 1 uur bij de eerste en tweede meting. Bij 6 en 12 maanden kunnen de fysieke testen in 15 minuten verricht worden. De deelnemers voeren alleen een maximale inspanningstest uit bij de start en bij 12 weken na start. Bij afwijkingen op de maximale inspanningstest worden deelnemers doorverwezen naar een cardioloog. Het risico dat een SAE optreedt, is niet hoger dan gebruikelijk. Deelnemers aan de interventies zouden kunnen profiteren van het positieve effect van het programma zoals betere fysieke fitheid, meer emotionele balans, minder vermoeidheid en verbeterde leefstijl. Deelnemers uit de AHC-groep mogen gedurende 6 maanden niet deelnemen aan een interdisciplinair revalidatieprogramma. Deelnemers van de AHC-groep kunnen na 6 maanden worden doorverwezen voor MSCR indien ze nog aan de Inclusiecriteria Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's. van MSCR voldoen.
Deelnemers worden geloot in de MSCR revalidatie groep of in de AHC-groep. Deelnemers in de MSCR interventie volgen, onder de leiding van een revalidatiearts, een MSCR-programma gedurende 12 weken, zoals die in de richtlijn beschreven is. In deze richtlijn wordt aanbevolen om voor elke patiënt een behandelprogramma op maat te maken, rekening houdend met de kenmerken van de ziekte en de voorkeuren en persoonlijke doelen van de patiënt. Deelnemers in de AHC-groep volgen gedurende 12 weken een nazorgprogramma in hun eigen omgeving bij oncologisch geschoolde fysiotherapeuten, psychologen en diëtisten. De inzet van de behandelaars is afhankelijk van de hulpvraag van de deelnemer.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.