FaR-RMS
Algemeen
FaR-RMS – Een overkoepelende studie voor kinderen en volwassenen met een nieuw gediagnosticeerd en recidief rhabdomyosarcoom.
- Leeftijd
- Zowel volwassenen als kinderen
- Fase onderzoek
- Fase 1/2
- Bij diagnose
-
- Rabdomyosarcomen
PRIMAIRE ONDERZOEKSDOELEN: *Fase 1 dose finding onderzoek doelen: -het bepalen van de aanbevolen fase II dosering van nieuwe systemische therapie regimes *Upfront inductie chemotherapie doelen: -het vergelijken van systemische therapie regimes voor patiënten met zeer hoog risico ziekte bij diagnose (CT1A). -het vergelijken van nieuwe systemische therapie regimes met standaard chemotherapie voor patiënten met hoog risico ziekte bij diagnose (CT1B). *Radiotherapie doelen: -vaststellen of pre-operatieve of standaard post-operatieve radiotherapie beter is voor patiënten met resectabele ziekte (RT1A). -bepalen of dosisescalatie van radiotherapie de uitkomst verbetert voor patiënten met een verhoogd risico op lokaal behandelfalen (RT1B/C). -bepalen of radiotherapie van alle door ziekte aangedane locaties, inclusief alle metastasen, de uitkomst verbetert voor patiënten met ongunstige gemetastaseerde ziekte, in vergelijking met alleen radiotherapie op de primaire tumor en aangedane regionale lymfeklieren (RT2). *Onderhoudschemotherapie doelen: -bepalen of het toevoegen van 12 aanvullende cycli vinorelbine en cyclofosfamide (VnC) aan de standaard 12 cycli onderhoudstherapie (dus 24 cycli in totaal) de uitkomst van patiënten met zeer hoog risico ziekte bij diagnose verbetert (CT2A). -bepalen of het toevoegen van 6 aanvullende cycli vinorelbine en cyclofosfamide (VnC) aan de standaard 6 cycli onderhoudstherapie (dus 12 cycli in totaal) de uitkomst van patiënten met gelokaliseerd hoog risico ziekte bij diagnose verbetert (CT2B). *Recidief RMS doelen: -vaststellen of nieuwe systemische therapie regimes de uitkomst verbeteren in patiënten met een recidief RMS (CT3). SECUNDAIRE ONDERZOEKSDOELEN: -valideren of het gebruik van de fusiestatus (PAX3/PAX7-FOXO1) in plaats van histologische diagnose de risicostratificatie verbetert. -vaststellen of beoordeling van fusiestatus noodzakelijk is in tumoren die histologisch geclassificieerd zijn als embryonal RMS (ERMS). -vaststellen of immunohistochemische (IHC) beoordeling van eiwitexpressie, van eiwitten gedreven door het fusie eiwit, een accurate surrogaat is voor de fusiestatus. -vaststellen of FDG PET-CT response beoordeling na inductie chemotherapie een prognostische biomarker is voor lokaal behandelfalen en/of overleving.
FaR-RMS is een overkoepelende studie voor patiënten met een nieuw gediagnosticeerd of recidief RMS, met meerdere armen voor meerdere stadia en drie voorname doelstellingen. Dit zijn het onderzoeken en verbeteren van: -systemisch therapie door de introductie van nieuwe geneesmiddelen in combinatie met de standaard chemotherapie in de meest vergevorderde stadia; zeer hoog risico, hoog risico en recidief. -de duur van de onderhoudstherapie -de radiotherapie, bij het verkrijgen van lokale controle in zeer HR, HR en SR patiënten én bij de behandeling van geMetastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). erde ziekte. Daarnaast evalueert deze studie: -risicostratificatie door het gebruik van PAX-FOXO1 fusiestatus in plaats van histologische typering -het gebruik van FDG PET-CT respons als een prognostische biomarker voor de uitkomst na de inductie chemotherapie. FaR-RMS is bedoeld als dynamisch onderzoeksprogramma waarin nieuwe behandelarmen worden toegevoegd gebaseerd op nieuwe data en innovaties, mits het valt binnen de vooraf gedefinieerde doelstellingen van het onderzoek. Maximaal 3 nieuwe armen worden toegevoegd aan de upfront (HR en VHR) en recidiefbehandeling. Maximaal vier nieuwe armen worden toegevoegd aan het fase 1b onderdeel.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Veiligheid, Anders, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Patiënten met een nieuw gediagnosticeerd of recidief rhabdomyosarcoom.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Verplicht voor toegang tot de studie:
1. Histologisch bevestigde diagnose RMS (met uitzondering van pleiomorf RMS)
2. Schriftelijke toestemming van de patiënt en/of de ouders/wettelijke vertegenwoordiger.
De uitgebreide Inclusiecriteria
Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's.
voor iedere specifieke Randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
of registratie worden beschreven in het protocol.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Voor toegang tot de studie:
Geen.
De uitgebreide Exclusiecriteria
Exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert.
voor iedere specifieke Randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
of registratie worden beschreven in het protocol.
Patiënten die deelnemen aan dit onderzoek krijgen een intensieve multimodale behandeling met drie of meer cytotoxische geneesmiddelen. Ze krijgen deze behandeling of een vergelijkbare behandeling ook als ze niet meedoen aan het onderzoek. Deze intensieve behandeling is noodzakelijk voor de behandeling van hun rhabdomyosarcoom. Sommige patiënten (HR, VHR, recidief) krijgen extra geneesmiddelen, toegevoegd aan het standaard chemotherapieschema. Dit is gerechtvaardigd omdat de algehele overleving in deze groepen onvoldoende is. Veiligheid en toxiciteit zullen strikt worden gemonitord. Sommige patiënten (HR en VHR) worden gerandomiseerd en krijgen 6 (HR) of 12 (VHR) extra kuren onderhoud chemotherapie na de inductie behandeling. Uitbreiding van de onderhoudstherapie zou kunnen bijdragen aan de verbetering van de overleving. Toxiciteit en belasting worden gemonitord en afgewogen tegen het voordeel van verlenging van de behandeling. Patiënten met een hoog risico op lokaal behandelfalen worden gerandomiseerd en krijgen mogelijk een hogere dosering RT op de primaire tumor. Dit is gerechtvaardigd omdat die zou kunnen bijdragen aan een beter lokaal behandelresultaat en overleving. Acute toxiciteit, late complicaties en Kwaliteit van leven Kwaliteit van leven (Quality of Life, QoL) is een maat in de gezondheidseconomie. Het verwoordt het effect van factoren als symptomen, pijn, psychische gezondheid en welzijn op het leven van mensen. Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (Health-related quality of life, HRQoL) is een maat om uit te rekenen wat de behandeling waarschijnlijk voor gevolgen zal hebben voor het leven van patiënten. (acuut en laat) worden geregistreerd en gemonitord. Deze patiënten/ouders worden gevraagd om viermaal een vragenlijst in te vullen.
Fase 1b deel: -VHR: Behandeling met IrIVA binnen dose-finding studie of later toe te voegen nieuwe extra armen (maximaal 4 nieuwe armen) Inductie chemotherapie: -VHR: Gerandomiseerde behandeling met IVADo, IrIVA en later toe te voegen extra armen (maximaal 3 nieuwe armen) -HR: Gerandomiseerde behandeling met IVA, IrIVA en later toe te voegen extra armen (maximaal 3 nieuwe armen) Onderhoudschemotherapie: -VHR: Gerandomiseerde behandeling met 12 of 24 kuren onderhoudschemotherapie -HR: Gerandomiseerde behandeling met 6 of 12 kuren onderhoudschemotherapie Radiotherapie: -Alle patiënten met lokale, resectabele tumoren: Gerandomiseerd pre-Ok of post-OK radiotherapie -Alle patiënten met lokale, resectabele tumoren, hoog Local-Failure-Risk: Gerandomiseerd 41,4 Gy of 50,4 Gy RT -Alle patiënten lokale, niet-resectabele tumoren, incomplete response, hoog Local-Failure Risk: Gerandomiseerd 50,4 Gy of 59,4 Gy RT -Alle patiënten met ‘unfavourable’ metastatische ziekte: Gerandomiseerd RT alle metastasten of uitsluitend primaire tumor + regionale klieren Recidief inductie chemotherapie: -Gerandomiseerde behandeling met VIr, VIrT en later toe te voegen extra armen (maximaal 3 nieuwe armen).
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.