FIGHT-209
Algemeen
Een open-label fase 2-onderzoek met één behandelgroep in meerdere centra ter beoordeling van de werkzaamheid en veiligheid van pemigatinib bij deelnemers met eerder behandeld glioblastoom of andere primaire tumoren van het centrale zenuwstelsel met activerende FGFR1-3-wijzigingen (FIGHT-209)
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 2
- Bij diagnose
-
- Zenuwstelsel
- Glioblastoom multiforme
Belangrijkste doelstelling: Het bepalen van de werkzaamheid van pemigatinib bij deelnemers met terugkerende GBM of andere primaire CZS-tumoren met een activerende FGFR1-3-mutatie of fusie/herschikking. Secundaire doelstellingen: Het bepalen van de veiligheid en verdraagbaarheid van pemigatinib bij deelnemers met terugkerende GBM of andere primaire CZS-tumoren met een activerende FGFR1-3-mutatie en/of fusie/herschikking.
Dit is een open-label, monotherapieonderzoek naar pemigatinib bij deelnemers met terugkerende GBM of andere primaire CZS-tumoren met een activerende FGFR1-3-mutatie of fusie/herschikking. Dit onderzoek bestaat uit 3 cohorten. Cohorten A, B en C, en zullen respectievelijk ongeveer 82, 82 en 25 deelnemers inschrijven voor elk cohort. Deelnemers krijgen 13,5 mg pemigatinib QD toegediend volgens een schema met 2 weken met en 1 week zonder behandeling, zolang ze voordeel hebben en niet aan criteria voor terugtrekking uit het onderzoek voldoen. Deelnemers met testresultaten van het lokale laboratorium met een activerende FGFR1-, FGFR2- of FGFR3-mutatie of genfusie/herschikking komen in aanmerking voor deelname zolang de resultaten voldoen aan de cohortcriteria. Voor alle deelnemers worden bevestigende testen uitgevoerd in het door de opdrachtgever aangewezen centraal genomisch laboratorium; resultaten van het centraal genomisch laboratorium zijn echter niet vereist voorafgaand aan insluiting.
Onderzoekspopulatie
Mannelijke en vrouwelijke deelnemers van 18 jaar en ouder met terugkerend GBM of andere terugkerende primaire CZS-tumoren met een FGFR1-3-herschikking of fusie, die progressie hebben vertoond bij ten minste één standaardbehandelingslijn, zoals chemotherapie en/of bestralingstherapie.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1. In staat zijn een schriftelijk toestemmingsformulier voor het onderzoek te begrijpen en bereid zijn dit te ondertekenen.
2. Mannelijke en vrouwelijke deelnemers van 18 jaar of ouder op het moment van ondertekening van het toestemmingsformulier.
3. Histologische, cytologische of moleculaire bevestiging van recidiverend GBM of ander volwassen type diffuus glioom of circumscripte astrocytische tumoren.
a. Voor cohort A en C: Eerder histopathologisch aangetoond WHO-graad 4 IDH-wildtype GBM OF moleculaire diagnose van IDH-wildtype, diffuus astrocytisch glioom met moleculaire kenmerken van WHO-graad 4 GBM
(astrocytisch glioom vereist aanwezigheid van ofwel amplificatie van EGFR, een volledig chromosoom 7 extra en verlies van het volledige chromosoom 10, of TERT-promotormutatie) dat tijdens of na behandeling met ten minste 1 standaardbehandelingslijn terugkeerde of progressie vertoonde.
b. Voor cohort B en C: Eerder volgens de WHO-criteria histopathologisch aangetoond volwassen type diffuse gliomen anders dan GBM, met inbegrip van astrocytoom met IDH-mutatie en oligodendroglioom met IDH-mutatie en 1p/19q-codeletie, en circumscripte astrocytische tumoren, met inbegrip van pilocytaire astrocytomen, die tijdens of na ten minste 1 standaardbehandelingslijn terugkeerden of progressie vertoonden. Voor cohort C komen ook alle gliomen en glioneuronale en neuronale tumoren met een bekende of waarschijnlijke FGFR 1-3-activerende mutatie in aanmerking.
4. Radiografisch meetbare ziekte (volgens RANO). Tumorlaesies in een eerder bestraald gebied of in een gebied waarin een andere locoregionale behandeling is toegediend, worden als meetbaar beschouwd als er in de laesie duidelijk progressie is aangetoond.
5. Karnofsky-performancestatus ≥ 60.
6. Levensverwachting ≥ 12 weken.
7. Documentatie van een FGFR1-3-Genmutatie
Een genmutatie is een blijvende verandering in de cel, in het DNA. Genmutaties kunnen op twee manieren worden ingedeeld: Erfelijke mutaties (van ouder naar kind overgedragen) of somatische mutaties. Deze laatste kunnen optreden door factoren van buitenaf zoals sigarettenrook of zonlicht of kunnen optreden als er een fout optreedt als DNA zichzelf kopieert tijdens de celdeling. Deze zogenaamde verworven mutaties kunnen niet aan de volgende generatie worden doorgegeven.
of fusie/herschikking uit weefsel.
a. Cohort A: Deelnemers met eerder histopathologisch aangetoond WHO-graad 4 IDH-wildtype GBM OF moleculaire diagnose van IDH-wildtype, diffuus astrocytisch glioom met moleculaire kenmerken van WHO-graad 4 GBM (astrocytisch glioom vereist aanwezigheid van ofwel amplificatie van EGFR, een volledig chromosoom 7 extra en verlies van het volledige chromosoom 10, of TERT-promotormutatie) dat is teruggekeerd en FGFR1-3-fusies of -herschikkingen bevat (FGFR1-3 in-frame-fusies, elk soort FGFR2-herschikking of FGFR1/3-herschikking met een bekende partner). Alleen FGFR-fusies of herschikkingen met een intact kinasedomein komen in aanmerking.
b. Cohort B: Deelnemers met eerder volgens de WHO-criteria histopathologisch aangetoond volwassen type diffuse gliomen anders dan GBM, met inbegrip van astrocytoom met IDH-mutatie en oligodendroglioom met IDH-mutatie en 1p/19q-codeletie, en circumscripte astrocytische tumoren, met inbegrip van pilocytaire astrocytomen die terugkeren en FGFR1-3-fusies of -herschikkingen bevatten (FGFR1-3 in-frame-fusies, elk soort FGFR2-herschikking of FGFR1/3-herschikking met een bekende partner). Alleen FGFR-fusies of herschikkingen met een intact kinasedomein komen in aanmerking.
c. Cohort C: Deelnemers met eerder histopathologisch aangetoond WHO-graad 4 IDH-wildtype GBM of moleculaire diagnose van IDH-wildtype, diffuus astrocytisch glioom met moleculaire kenmerken van WHO-graad 4 GBM dat is teruggekeerd of volgens de WHO-criteria histopathologisch aangetoond volwassen type diffuse gliomen anders dan GBM, met inbegrip van astrocytoom met IDH-mutatie en oligodendroglioom met IDH-mutatie en 1p/19q-codeletie, en circumscripte astrocytische tumoren, met inbegrip van pilocytaire astrocytomen die terugkeren, met een bekende of waarschijnlijke activerende mutatie of FGFR1-3-mutatie.
8. Op MRI gedocumenteerde objectieve progressie na eerdere behandeling en geen behandeling beschikbaar die waarschijnlijk klinisch voordeel zal opleveren. Een interval van ten minste 12 weken na eerdere radiotherapie is vereist, tenzij er een histopathologische bevestiging is van terugkeer van de tumor of nieuwe groei te zien is op MRI buiten het bestralingsgebied.
9. Gearchiveerd tumormonster bij baseline, minder dan 24 maanden van de datum van keuring. Het monster moet bestaan uit een tumorblok of minimaal 15 ongekleurde coupes uit een biopt of resectie van de primaire tumor of Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
.
10. Bereidheid om zwangerschap te voorkomen en geen kinderen te verwekken op basis van onderstaande criteria.
a. Vruchtbare mannelijke deelnemers moeten akkoord gaan met het nemen van geschikte voorzorgsmaatregelen, vanaf de keuring tot en met 90 dagen na de laatste dosis onderzoeksmiddel, om het verwekken van een kind te voorkomen en mogen gedurende deze periode geen sperma doneren. De goedgekeurde methoden voor het voorkomen van zwangerschap moeten worden meegedeeld aan de deelnemers en er moet worden bevestigd dat zij deze begrijpen.
b. Vruchtbare vrouwelijke deelnemers moeten bij de keuring een negatieve serumzwangerschapstest en voorafgaand aan de eerste dosis op dag 1 een negatieve urinezwangerschapstest hebben. Daarnaast moeten zij akkoord gaan met het nemen van geschikte voorzorgsmaatregelen om zwangerschap te voorkomen, vanaf de keuring tot en met 30 dagen na de laatste dosis pemigatinib van het onderzoek, en mogen zij gedurende deze periode geen eicellen doneren. De goedgekeurde methoden voor het voorkomen van zwangerschap moeten worden meegedeeld aan de deelnemers en er moet worden bevestigd dat zij deze begrijpen.
c. Een vrouwelijke deelnemer die niet als vruchtbaar wordt beschouwd, komt in aanmerking voor deelname.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
1. Eerdere ontvangst van een selectieve FGFR-remmer.
2. Ontvangst van kankermedicatie of experimentele geneesmiddelen voor enige indicatie of reden in de 28 dagen voorafgaand aan de eerste dosis onderzoeksmiddel. Deelnemers moeten hersteld zijn (≤ graad 1) van AE's van eerder toegediende behandelingen.
3. Deelnemers mogen behandeling hebben ondergaan voor een onbeperkt aantal eerdere terugvallen, maar mogen niet eerder bevacizumab of andere VEGF/VEGFR-remmers hebben gehad.
4. Gelijktijdige kankerbehandeling.
5. Kandidaat voor mogelijk curatieve chirurgie.
6. Dagelijks > 4 mg dexamethason (of equivalent) ten tijde van de onderzoeksregistratie (hogere dosis steroïden voor symptoombeheersing is tijdens het onderzoek toegestaan).
7. Huidig bewijs van klinisch significante hoornvlies- of netvliesaandoening, bevestigd door oogonderzoek.
8. Diffuse leptomeningeale ziekte.
9. Bestralingstherapie, toegediend binnen 12 weken voorafgaand aan
insluiting/eerste dosis onderzoeksmiddel. Een interval van ten minste 12 weken na eerdere radiotherapie is vereist, tenzij er een histopathologische bevestiging is van terugkeer van de tumor of nieuwe groei te zien is op MRI buiten het bestralingsgebied.
10. Bekende bijkomende maligniteit die progressie vertoont of waarvoor actieve systemische behandeling nodig is. Uitzonderingen zijn onder andere basaalcelcarcinoom van de huid, plaveiselcelcarcinoom van de huid of baarmoederhalskanker in situ die is behandeld met mogelijk curatieve therapie.
Meedoen aan het onderzoek kan de volgende nadelen hebben: - Deelnemers kunnen bijwerkingen of ongewenste neveneffecten ervaren, zoals: - verhoogd fosfor in het bloed, - diarree, - haaruitval en/of dunner wordend haar, - vermoeidheid, - droge mond, roodheid en/of zweren in de mond en/of keel, - obstipatie, - smaakverandering, - misselijkheid, - verminderde eetlust, - bloedarmoede - Deelnemers kunnen last krijgen van de metingen tijdens het onderzoek. Bijvoorbeeld: bloedafname kan wat pijn doen. Of deelnemers kunnen daardoor een bloeduitstorting krijgen. - Deelname aan het onderzoek kost extra tijd. - Deelnemers dienen zich te houden aan de afspraken die horen bij het onderzoek. - De vragenlijsten kunnen confronterend zijn. - Deelnemers moeten zich houden aan de strikte regels voor het gebruik van geneesmiddelen. - Er kunnen nadelen zijn voor de partner of huisgenoot van de deelnemer.
Dit onderzoek bestaat uit 3 cohorten, cohort A, B en C, met respectievelijk ongeveer 82, 82 en 25 deelnemers per cohort. Deelnemers krijgen 13,5 mg pemigatinib QD toegediend volgens een schema met 2 weken met en 1 week zonder behandeling, zolang ze voordeel hebben en niet aan criteria voor terugtrekking uit het onderzoek voldoen
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.