GliMEpi
Algemeen
7T metabole MRI in gliomen & epilepsie’
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Glioom
Glioom- en epileptogeen weefsel karakteriseren met 7T metabole MRI, en hun metabole beeldkenmerken valideren met histopathologische metingen.
Observationeel cohortonderzoek met twee cohorten.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek
- Soort onderzoek
- Observationeel onderzoek In de epidemiologie en statistiek trekt een observationeel onderzoek conclusies over het mogelijke effect van een behandeling bij de deelnemers, waarbij de indeling van de deelnemers in een behandelgroep versus een controlegroep buiten de controle van de onderzoeker valt. In sommige gevallen zijn observationele onderzoeken echter de geschiktste opzet – bijvoorbeeld als de aandoening die wordt onderzocht, zeldzaam is. Daarbij zijn niet-interventionele observationele onderzoeken soms de enige ethische benadering. Als bijvoorbeeld het effect van een risicofactor in het milieu als asbest wordt onderzocht, zou het onethisch zijn deelnemers opzettelijk bloot te stellen aan die risicofactor. In een niet-interventioneel observationeel onderzoek worden geen aanvullende diagnostische of controleprocedures toegepast op de patiënten, en worden er epidemiologische methoden gebruikt voor de analyse van verzamelde gegevens (zoals volgens artikel 2(c) van 2001/20/EG).
Onderzoekspopulatie
50 patiënten ≥ 16 jaar met glioom-geassocieerde epilepsie of focale epilepsie met een relevante laesie op conventionele MRI of PET en gepland voor chirurgie.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
• 16 jaar of ouder en wilsbekwaam;
• Gediagnosticeerd met glioom-geassocieerde epilepsie of focale epilepsie met een relevante laesie op conventionele MRI of PET;
• Gepland voor chirurgische behandeling;
• Geïnformeerd en Geïnformeerde toestemming
Vrijwillige toestemming, met kennis van alle relevante informatie, om deel te nemen aan een wetenschappelijk of klinisch onderzoek. Voordat een onderzoek mag worden uitgevoerd, moeten deelnemers worden geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek zoals de doelen, methoden, verwachte voordelen en mogelijke risico's. Deelnemers moeten ook weten dat ze zich op elk moment uit het onderzoek kunnen terugtrekken zonder negatieve gevolgen voor hun lopende zorg of behandeling.
gegeven.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
• De aanwezigheid van claustrofobie;
• MRI-specifieke Exclusiecriteria
Exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert.
, zoals metalen implantaten en zwangerschap;
• Weigering of onvermogen om Geïnformeerde toestemming
Vrijwillige toestemming, met kennis van alle relevante informatie, om deel te nemen aan een wetenschappelijk of klinisch onderzoek. Voordat een onderzoek mag worden uitgevoerd, moeten deelnemers worden geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek zoals de doelen, methoden, verwachte voordelen en mogelijke risico's. Deelnemers moeten ook weten dat ze zich op elk moment uit het onderzoek kunnen terugtrekken zonder negatieve gevolgen voor hun lopende zorg of behandeling.
te geven.
MRI is een invasieve beeldvormende modaliteit, waarbij gebruik wordt gemaakt van hoge magnetische velden, die naar ons beste weten niet worden geassocieerd met nadelige effecten op korte of lange termijn. Mogelijke belasting is het lawaai dat de scanner maakt en licht ongemak (duizeligheid) dat kan optreden als gevolg van perifere zenuwstimulatie. Proefpersonen met glioom-geassocieerde epilepsie zullen intraveneuze contrasttoediening krijgen, wat een minimaal invasieve procedure is met kleine risico's die niet anders zijn dan in de klinische praktijk. Het aanbrengen van het infuus kan wel pijnlijk zijn. Deelnemende patiënten zullen geen baat hebben bij de resultaten van dit onderzoek. Toekomstige patiënten kunnen er echter wel baat bij hebben, aangezien deze studie zou kunnen leiden tot een beter begrip van de fysiologie van gliomen en epilepsie, waardoor de diagnose en de evaluatie van de behandeling zouden verbeteren met daaruit voortvloeiende behandelbeslissingen. Bovendien kan het leiden tot de ontdekking van nieuwe (op moleculen gebaseerde) behandelopties.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.