HERBERT II
Algemeen
HERBERT II: externe radiotherapie gevolgd door hoge-dosis endorectale brachytherapie (HDRBT) bij oudere patiënten met rectumcarcinoom die niet geopereerd worden: een gerandomiseerde multicenter fase III studie
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 3
- Bij diagnose
-
- Colorectale kanker
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Leids Universitair Medisch Centrum
-
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
-
Het beoordelen van de toegevoegde waarde van een brachytherapie boost als aanvulling op uitwendige bestraling in de oudere en kwetsbare endeldarmkanker patiënt.
In totaal zullen er 106 patiënten worden geïncludeerd die uitwendige bestraling van het mesorectum in 13 fracties van 3 Gy zullen ontvangen. Tien weken na de uitwendige bestraling zal responsevaluatie plaatsvinden middels MRI en flexibele endoscopie. Patiënten die progressieve ziekte laten zien zullen ondersteunende zorg ontvangen en uit de studie gaan. Alle andere patiënten worden gerandomiseerd tussen geen verdere behandeling of een aanvullende brachytherapie boost, bestaande uit 3 fracties van 7 Gy, die eenmaal per week gegeven worden. De eerste fractie van de brachytherapie dient binnen een interval van 11-15 weken na de uitwendige bestraling plaats te vinden.
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Patiënten ≥70 jaar met resectabele endeldarmkanker die worden geclassificeerd als kwetsbaar volgens de gestandaardiseerde Geriatric-8 (G8; score ≤14) en Six Item Cognitive Impairment Test (6-CIT; score >7) vragenlijsten zullen worden doorverwezen naar het specialisme Geriatrie waar een uitgebreide geriatrische beoordeling plaatsvindt. Patiënten die preoperatief een hoog risico lopen, krijgen de studie aangeboden in een proces van gedeelde besluitvorming.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
• Adenocarcinoom van het rectum
• WHO performance status 0-3
• Kwetsbare patiënten die niet in aanmerking komen voor chirurgie of chirurgie weigeren
• Tumoren met een voldoende groot lumen om positionering van de flexibele applicator mogelijk te maken
• Getekend informed consent voorafgaand aan de start van protocol specifieke procedures
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
• Betrokkenheid van extramesorectale (e.g. iliacale, laterale) pelvische lymfeklieren
• Duidelijke N2 ziekte zichtbaar op MRI
• M1 status
• Extensie van de tumor in het anale kanaal
• Tumor beslaat >2/3 van de circumferentie van het lumen
• Eerdere bestraling van het bekken
• Eerdere behandeling met chemotherapie
• Eerdere chirurgische behandeling van het rectum, uitgezonderd lokale excisie meer dan 3 maanden voor de start van EBRT
• Contra-indicaties voor het endoscopisch plaatsen van gouden referentiemarkers zoals coagulopathie (protrombinetijd <50% van referentie; partiele tromboplastinetijd > 50 seconden) of gebruikt van anticoagulantia (marcoumar, sintrom of nieuwe orale anticoagulantia) die niet gestopt kunnen worden.
In studieverband zullen geïncludeerde patiënten een aantal extra onderzoeken ondergaan. Voorafgaand aan de uitwendige bestraling zal er bij alle patiënten een recto-sigmoïdoscopie plaatsvinden waarbij referentiemarkers worden geplaatst om de grenzen van de tumor te markeren. De verwachte complicatierisico’s van de endoscopie en het plaatsen van de markers zijn zeer beperkt. In eerdere studies naar transrectale of rectale plaatsing van markers wordt een zeer lage frequentie van pijn, bloedingen of infectieuze complicaties gerapporteerd. Er zijn vergelijkbare resultaten gevonden in de recente REMARK studie in het LUMC waarbij gouden referentiemarkers werden gebruikt. Het uitvoeren van de endoscopie en het plaatsen van de markers neemt ongeveer 30 minuten in beslag. In deze studie zullen patiënten 3 extra multiparametrische MRI’s ondergaan. De herhaalde MRI’s veroorzaken een verwaarloosbaar extra risico voor de patiënt. Patiënten in de interventiegroep zullen endoluminale brachytherapie ondergaan. De brachytherapie wordt toegediend met een flexibele applicator (Intracavitary Mold Applicator, Elekta, Veenendaal, Nederland) met een diameter van 2 centimeter, bestaande uit een centraal kanaal en 8 perifere katheters. Patiënten in deze studie zullen in zowel de controle- als de interventiegroep vragenlijsten invullen om ervaringen met beide behandelingen te kunnen vergelijken en de bereidheid om inwendige bestraling te ondergaan te kunnen vastleggen. De verwachte complicaties van de endoluminale brachytherapie zijn beperkt. In de HERBERT studie werd er echter 35% late toxiciteit graad 3 gedemonstreerd na het afronden van de behandeling. We verwachten daarentegen een toegenomen tumor controle in patiënten die brachytherapie ondergaan.
Controlegroep EBRT (13x3 Gy) alleen versus interventiegroep EBRT + HDR-BT (13x3 Gy gevolgd door 3x7 Gy).
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Leids Universitair Medisch Centrum
-
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
-
Haaglanden Medisch Centrum
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.