HOVON 145 AML (ETAL-4)
Algemeen
Europese Intergroup Onderzoek naar panobinostat onderhoudstherapie na HSCT voor hoog-risico AML en MDS - Een gerandomiseerde multicenter fase III studie om de effectiviteit van panobinostat onderhoudstherapie te vergelijken met standaard zorg na allogene stamcel transplantatie in patienten met hoog-risico AML of MDS (ETAL-4 / HOVON-145)
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- AML
- Myelodysplastisch syndroom (MDS)
Primaire doelstelling - De doeltreffendheid bepalen van de onderhoudstherapie met panobinostat versus standaardzorg die wordt toegediend aan patiënten met MDS of AML met hoog risico in volledige hematologische remissie na een allogene hematologische stamceltransplantatie (HSCT) Secundaire doelstellingen - De veiligheid en verdraagbaarheid van de onderhoudstherapie met panobinostat na HSCT evalueren, vergeleken met de standaardzorg - De HRQoL evalueren van patiënten die de onderhoudstherapie met panobinostat krijgen na HSCT - Het behandelingseffect bestuderen in subgroepen van patiënten, gedefinieerd volgens behandelingsbenadering (d.w.z. HOVON-benadering vs. RIC vs. MAC-conditionering), donortype (HLA-compatibel versus haplo-identiek) en moleculair afzonderlijke supgroepen van AML/MDS
Multicenter, gerandomiseerde fase III-trial
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Veiligheid, Preventie
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Patiënten van 18 tot en met 70 jaar oud, met hoog risico AML of MDS
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Volwassen patienten (18-70 jaar)
- AML (behalve acute promyelocytenleukemie met PML-RARA en AML met BCR-ABL1) volgens de WHO 2016-indeling met eigenschappen met hoog risico die worden gedefinieerd als één of meer van de volgende criteria:
- refractair voor of hervallen na minstens één cyclus van standaardchemotherapie
- > 10% beenmergblasten op dag 14-21 van de eerste inductiecyclus
- ongunstig risico volgens de genetische risicostratificatie van ELN 2017 ongeacht
het stadium
- secundair voor MDS of radio-/chemotherapie
- MRD-positief voor HSCT op basis van flowcytometrie of PCR
of
- MDS met overtollige blasten (MDS-EB) volgens de WHO 2016-indeling (bijlage ), of met hoog risico of zeer hoog risico volgens IPSS-R
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Actief acuut GvHD klasse III-IV volgens gewijzigde Glucksberg-criteria
- Actief acuut GvHD klasse II of chronische GvHD matig/ernstig volgens NIH-criteria waarvoor systemische corticosteroiden > 0,5 mg/kg lichaamsgewicht of methylprednisolonequivalent of combinatiebehandeling met immunosuppressiva nodig zijn
- Ongecontroleerde of significante hartaandoening, inclusief recent myocardinfarct, hartfalen (NYHA II-IV), onstabiele angina pectoris of klinisch significante bradycardie
- Lange-QT-syndroom
- QTcF ≥480 msec bij screening-ECG, uit te voeren binnen 14 dagen voor inschrijving
- Het gelijktijdige gebruik van geneesmiddelen waaraan een relatief risico op verlenging van het QT-interval of het induceren van Torsade de Pointes verbonden is, als die behandeling niet kan worden stopgezet of als overschakelen naar een ander geneesmiddel voor de eerste dosis van het studiegeneesmiddel niet mogelijk is.
- Overige gelijktijdige, ernstige en/of ongecontroleerde medische aandoeningen (bijv. ongecontroleerde diabetes mellitus, chronisch obstructieve of chronisch restrictieve longziekten, inclusief dyspneu in rust door om het even welke oorzaak) of voorgeschiedenis van ernstige orgaandisfunctie of ziekte aan het hart, de nieren of de lever en/of seropositieve HIV of HCV.
- Ernstige actieve infectie
- Reactivatie van CMV, die niet reageert op eerstelijns valganciclovir of ganciclovir
- Verminderde maagdarmfunctie of maagdarmaandoening die de absorptie van orale panobinostat significant kan wijzigen (bijv. colitis ulcerosa, ongecontroleerde misselijkheid, braken, diarree, malabsorptiesyndroom, obstructie of resectie van de maag en/of dunne darm).
- Zwangerschap
AlloHSCT mag dan standaardzorg zijn bij AML of MDS met hoog risico, toch is de incidentie van recidive na alloHSCT hoog. Wij hebben onlangs aangetoond dat behandeling met panobinostat na de transplantatie recidive kan voorkomen. Het risico dat gepaard gaat met de behandeling met panobinostat is het optreden van opportunistische infecties, geassocieerd met neutropenie en lymfopenie.
Patiënten krijgen panobinostat in een startdosis van 20 mg eenmaal daags, drie dagen per week, om de andere week. De studiebehandeling wordt opgestart binnen 7 dagen na Randomisatie Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen. en verder gezet gedurende maximaal een jaar na HSCT als er geen sprake is van recidive of onaanvaardbare toxiciteit.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.