HOVON 153 NIVEAU
Algemeen
Verbetering van het resultaat van behandeling bij oudere patiënten of patiënten die niet in aanmerking komen voor hoge dosis chemotherapie, met agressief non-hodgkin lymfoom in eerste relapse of progressie, door toevoeging van Nivolumab aan Gemcitabine, Oxaliplatin, en Rituximab in geval van B-cellymfoom.(NIVEAU onderzoek)
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 2/3
- Bij diagnose
-
- Non-Hodgkin
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Leids Universitair Medisch Centrum
-
MCL Leeuwarden
-
Primair doel Verbetering van 1-jaars PFS door nivolumab plus (R) -GemOx gevolgd door nivolumab-consolidatie in plaats van (R) -GemOx alleen bij patiënten met progressieve of recidiverende agressieve NHL's die niet in aanmerking komen, voor autologe of voor allogene stamceltransplantatie Secundair doel - Bepalen of de overleving kan worden verhoogd door nivolumab toe te voegen aan standaard (R) -GemOx. - Bepalen of de uitkomst kan worden verbeterd door nivolumab toe te voegen aan standaard (R) -GemOx. - Bepalen van de toxiciteit en protocol therapietrouw van standaard (R) -GemOx met of zonder nivolumab. - Evalueren van de kwaliteit van leven van patiënten met recidiverend of refractair agressief Non-Hodgkin lymfoom behandeld met (R) -GemOx met of zonder Nivolumab. - Analyseren van de uitkomst van de behandeling volgens biologische parameters.
Gerandomiseerde fase III onderzoek
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Veiligheid, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Oudere patiënten of patiënten die niet in aanmerking komen voor hooggedoseerde chemotherapie, met agressief non-Hodgkin lymfoom in eerste relapse of progressie
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- alle patiënten> 65 jaar of ouder dan 18 jaar indien HCT-CI score> 2
- Niet In aanmerking komend
In aanmerking komen met betrekking tot de ontwikkeling van geneesmiddelen verwijst doorgaans naar de eisen waaraan deelnemers moeten voldoen om te kunnen worden geselecteerd voor deelname aan een klinisch onderzoek. De eisen (criteria) omvatten vaak niet alleen elementen die deelname toestaan (inclusiecriteria) maar ook bijzonderheden die voorkomen dat iemand deelneemt (exclusiecriteria).
voor autologe of allogene stamceltransplantatie
- Diagnose van agressief Non-Hodgkin-lymfoom, gebaseerd op een excisiebiopsie van een lymfeklier of op een geschikt monster van een lymfeklier of van een extranodale laesie bij de initiële diagnose of bij recidief of progressie. De entiteiten die in het onderzoek zijn behandeld, zijn gebaseerd op de WHO 2017-classificatie.
- Performance status ECOG 0 - 2
-Patiënten mogen slechts één voorafgaand chemotherapie-regime hebben gehad, inclusief een anthracycline. Het laatste cytotoxische geneesmiddel moet ten minste vier weken voor aanvang van het onderzoek worden toegediend. Rituximab moet deel uitmaken van het eerstelijnsregime in het geval van een B-cellymfoom. Patiënten mogen eerder bestralings als onderdeel van hun eerstelijnstherapie.hebben gehad
- Mannen die seksueel actief zijn met vrouwen in de vruchtbare leeftijd (WOCBP) moeten een anticonceptiemethode gebruiken met een faal percentage van minder dan 1% per jaar
- schriftelijke informed consent van de patiënt
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Al gestart met lymfoomtherapie na eerste recidief of progressie (behalve de prephase-behandeling)
-Ernstige begeleidende stoornis of aangetaste orgaan functie (behalve als gevolg van lymfoombetrokkenheid)
-WBC <2,5 G / l, neutrofielen <2 G / l, bloedplaatjes <100 G / l (geldt niet als cytopenie wordt veroorzaakt door lymfoom)
- Verlenging van het QTc-interval> 450 ms, aangetoond in één elektrocardiogram (gedaan als triplo). Dit geldt niet voor patiënten met een blok van de rechter en / of linker bundeltak.
-Familiegeschiedenis voor het lange QT-syndroom
-Patiënten met een actieve, bekende of vermoede auto-immuunziekte
-Geen vereiste voor immunosuppressieve dosering van systemische corticosteroïden (behalve voor de behandeling van lymfoom)
- Chronische actieve hepatitis B of C
- HIV-infectie
- Patiënten met ernstige immuundeficiëntie
- Eerdere therapie met Nivolumab, Gemcitabine of Oxaliplatin
- Patiënten met een "momenteel actieve" tweede maligniteit anders dan niet-melanoma huidkanker
- CNS-betrokkenheid van lymfoom (intracerebrale, meningeale, intraspinale intradurale) of primaire CNS-lymfoom
- Persisterende neuropathie graad> 2 (NCI CTC-AE v4.03) (tenzij veroorzaakt door lymfoom)
-Zwangerschap of vrouwen die borstvoeding geven
- Vrouwen die zwanger kunnen worden (WOCBP)
- Actieve ernstige infecties die niet worden gereguleerd door orale en / of intraveneuze antibiotica of antischimmelmiddelen
- Elke medische aandoening die, naar de mening van de onderzoeker, de patient een onaanvaardbaar hoog risico op toxiciteiten oplevert
- lymfomen die niet voorkomen in de Inclusiecriteria
Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's.
, met name indolent lymfoom,
Mantelcellymfoom, Burkitt-lymfoom, volwassen T-celleukemie / lymfoom.
- Personen die de impact, de aard, de risico's en de gevolgen van het onderzoek niet kunnen begrijpen (inclusief taalbarrière)
- Personen die niet akkoord gaan met de verzending van hun pseudonieme gegevens
- Personen afhankelijk van sponsor of onderzoeker
- Personen uit zeer beschermde groepen
- Allergieën en bijwerkingen voor de componenten van de studie geneesmiddel
- Deelname aan een andere klinische proef met geneesmiddeleninterventie binnen 4 weken voorafgaand aan de start van de eerste cyclus en tijdens de studie. Deelname aan een klinische proef met eerstelijnsbehandeling van lymfomen is wel toegestaan
Prognose van patiënten met recidiverend of refractair agressief lymfoom is extreem slecht. Het belangrijkste risico voor deze patiënten komt voort uit hun kwaadaardige ziekte. Nivolumab wordt goed verdragen en heeft de verwachting om de prognose van deze patiënten te verbeteren. Immuungerelateerde voorvallen vertegenwoordigen de meest relevante bijwerkingen van het medicijn. Wanneer nivolumab wordt gecombineerd met chemotherapie met bekende immunosuppressieve eigenschappen, wordt een afname van de frequentie van immuungerelateerde voorvallen verwacht. Daarom verwachten wij dat patiënten niet aan het volledige potentieel van nivolumab-bijwerkingen worden bloot gesteld.
Patiënten worden gerandomiseerd tussen 8 kuren standaard inductiechemotherapie (gemcitabine, oxaliplatin plus rituximab in geval van B-cellymfoom) of standaard chemotherapie met nivolumab. Patiënten die gerandomiseerd zijn voor behandeling met nivolumab krijgen 9 kuren nivolumab consolidatiebehandeling na de inductiebehandeling.
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Leids Universitair Medisch Centrum
-
MCL Leeuwarden
-
Reinier de Graaf Gasthuis
-
HagaZiekenhuis
-
Amsterdam UMC Locatie AMC
-
Amsterdam UMC locatie VUmc
-
Erasmus MC
-
Medisch Spectrum Twente
-
Universitair Medisch Centrum Groningen
-
Radboud Universitair Medisch Centrum
-
Universitair Medisch Centrum Utrecht
-
Maastricht Universitair Medisch Centrum
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.