HOVON-associated TARGET study
Algemeen
‘Per patiënt op maat’ doseren van fludarabine tijdens de voorbereidende behandeling van een allogene stamceltransplantatie.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 2
- Bij diagnose
-
- ALL
- AML
- CLL
- CML
- Hodgkin-lymfoom
- Non-Hodgkin
- Myelodysplastisch syndroom (MDS)
Door ‘gepersonaliseerd doseren van FLU’ (sectie C4) wordt de kans op over expositie aan FLU verkleind, waarmee we verwachten dat de kans infectieuze complicaties kleiner wordt.
Prospectieve, mulicenter, gerandomiseerde open label, fase II studie
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Veiligheid
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Patiënten met vooraf geselecteerde types hematologische maligniteiten die in aanmerking komen voor een allo-SCT
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1. Leeftijd ≥ 18 jaar
2. AML, MDS, ALL, CML, CLL, NHL, HL, of myeloproliferatieve ziekte (MPN)
3. Indicatie voor allogene stamceltransplantatie volgens de richtlijn van behandelend ziekenhuis
4. WHO performance status ≤ 2
5. Getekende toestemmingsverklaring
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
1. Recidief van onderliggende ziekte binnen 5 maanden na een eerdere allogene SCT
2. Bilirubine en/of transaminases waarden > 2.5 x de normale waarde
3. Creatinine clearance < 40 ml/min
4. Verminderde cardiale functie, gedefinieerd als:
- Instabiele angina pectoris of een instabiele artitmie
- NYHA classificatie > II (Appendix B)
- Cardiale klachten en/of cardiale ziekte in de voorgeschiedenis EN een ejectiefractie <45%
5. Actieve, niet gecontroleerde infectie
Binnen dit protocol wordt een alternatieve manier van dosering van FLU onderzocht. Alle andere handelingen (screening, behandeling, controles) zijn identiek aan een standaard allo-SCT. Het grootste risico op complicaties en de grootste belasting voor de proefpersoon gaat gepaard met de gehele procedure van een allo-SCT, hetgeen een noodzakelijke medische interventie voor deze patiënten categorie. Mogelijke extra risico’s voor proefpersonen in de interventie arm zouden kunnen bestaan uit een verhoogd risico op afstoting van het transplantaat. Echter, we achten die kans klein om 2 redenen. Allereerst is het risico hierop in het retrospectieve cohort klein gebleken (paragraaf 9.2.2.). Daarnaast is het geïndividualiseerde FLU schema er vooral op gericht geen over expositie te verkrijgen.
Er zal een Randomisatie Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen. plaatsvinden waarbij gerandomiseerd wordt tussen standaard FLU dosering en geïndividualiseerde FLU dosering als onderdeel van de conditionering, gevolgd door een αβ TCR / CD19 gedepleteerde allo-SCT.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.