ICON Study
Algemeen
Een fase 2 studie van iberdomide gecombineerd met cyclofosfamide en dexamethason in patiënten met een recidief of refractair Multipel Myeloom (MM)
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 2
- Bij diagnose
-
- Multipel myeloom
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Rijnstate Arnhem
-
Het doel van dit onderzoek is om de veiligheid en werkzaamheid van de combinatie van iberdomide, cyclofosfamide en dexamethason te onderzoeken. Het effect en de bijwerkingen van deze drie middelen apart is inmiddels bekend, maar het gebruik van de middelen samen moet nog verder worden onderzocht.
Prospectief, multicenter, fase 2 studie
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Veiligheid, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Patiënten vanaf 18 jaar en ouder met multipel myeloom, die een recidief hebben of refractair zijn op tenminste 2 tot 4 eerdere behandelingen, waaronder lenalidomide.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Inclusie criteria:
1. 18 jaar en ouder
2. Deelnemer moet gedocumenteerd MM hebben volgens de criteria en meetbare ziekte gedefinieerd als volgt: serum M proteïne > aan 5g/L (0,5g/dL) of urine M proteïne > 200 mg/24uur of serum immunoglobuline FLC > 100 mg/L (10mg/dL) en abnormaal serum immunoglobuline kappa lambda FLC ratio >100mg/L.
3. Gerecidiveerde of refractaire ziekte. Recidief is gedefinieerd als progressieve ziekte na initiële respons op eerdere behandeling, meer dan 60 dagen na staken van behandeling. Refractaire ziekte is gedefinieerd als <25% afname van het M proteïne of progressie van ziekte tijdens de behandeling of binnen 60 dagen na staken van de behandeling.
4. Patiënt heeft tenminste 2-4 eerdere antimyeloom behandelingen gehad.
(Inductietherapie, beenmergtransplantatie met of zonder onderhoudstherapie wordt beschouwd als 1 behandellijn. Eerdere behandeling met pomalidomide is toegestaan)
5. Patiënt heeft lenalidomide refractaire ziekte ontwikkelt gedurende voorafgaande behandeling met een lenalidomide bevattende therapie.
6. WHO performance status 0, 1, of 2
7. Levensverwachting van tenminste 3 maanden
8. Geschreven informed consent
9. Een vrouw die zwanger kan worden, is een vrouw die: 1) op enig moment menarche heeft bereikt
2) geen hysterectomie (verwijdering baarmoeder) of een dubbelzijdige ovariectomie (verwijdering eierstokken) heeft ondergaan of 3) niet op natuurlijke wijze post-menopauzaal (amenorrhoe na chemotherapie sluit eventuele zwangerschap niet altijd uit) gedurende minstens 24 aaneengesloten maanden (dat wil zeggen heeft een menstruatie gehad gedurende de voorafgaande 24 maanden) en moet:
- 2 negatieve zwangerschapstesten hebben (gezien door arts/onderzoeker) voor het starten van de behandeling met studiemedicatie en toestemming geven om zwangerschapstesten uit te voeren gedurende de studie en na afloop van de studie ook indien er sprake is van volledige en voortdurende onthouding.
- Of ermee instemmen om twee adequate verschillende soorten anticonceptie onafgebroken te gebruiken (zeer effectief = IUD, anticonceptie pil, vasectomie partner / effectief = condoom bij partner) vanaf 28 dagen voor start van de studie, gedurende de studie en tot 28 dagen na de laatste dosis iberdomide of 90 dagen na de laatste dosis cyclofosfamide. Of volledige en voortdurende onthouding van heteroseksueel contact (wordt op maandelijkse basis geëvalueerd)
10. Mannelijke deelnemers moeten instemmen met volledige en voortdurende onthouding of gebruik van een condoom bij seksueel contact (ook diegenen die een vasectomie hebben ondergaan) met een zwangere vrouw of een vrouw die zwanger kan worden, gedurende de gehele duur van de behandeling, tijdens behandelingsonderbreking en 28 dagen (iberdomide) of 90 dagen (cyclofosfamide) na stoppen behandeling.
11. Mannelijke patiënten mogen geen sperma doneren tijdens de studie en tot 90 dagen na de laatste dosis van de studiebehandeling.
12. Alle patiënten moeten er mee instemmen geen bloed te doneren tijdens de studie tot en met 28 dagen na de laatste dosis van de studiebehandeling.
13. Alle mannelijke en vrouwelijke patiënten moeten de instructies opvolgen zoals omschreven in het preventie van zwangerschap programma (appendix H).
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
1. Patiënten die eerder een behandeling hebben gehad met continue lage dosis cyclofosfamide alleen of in combinatie met andere anti-MM middelen. (Cyclofosfamide één keer per week zoals bij bortezomib-cyclofosfamide-dexamethason is wel toegestaan).
2. Eerdere behandeling met Iberdomide
3. Non-secretoir Multipel Myeloom
4. Systemische AL amyloidose of plasmacelleukemie (>2.0x109/L circulerende plasma cellen in de differentiatie) of Waldenstrom macroglobulinemie.
5. Patiënt is bekend met meningeale laesies van het multipel myeloom.
6. Inadequate beenmerg reserve gedefinieerd als trombocyten <75 x 109/L of absolute neutrofielen aantal <1.0 x 109/L
7. Gecorrigeerd calcium >13.5 mg/dL (>3.4 mmol/L)
8. Bekende overgevoeligheid of ernstige allergische dan wel anafylactische reacties voor componenten van thalidomide, lenalidomide, pomalidomide, dexamethason of cyclofosfamide.
9. Patiënten die 14 dagen voor start van de studiebehandeling (IberCd) plasmaferese, een (grote) operatie of radiotherapie (anders dan als lokale therapie voor een bot laesie) hebben ondergaan of systemische myeloom therapie hebben gehad.
10. Patiënten die behandeld zijn met een studiebehandeling (i.e. een middel dat niet commercieel beschikbaar is) in de afgelopen 28 dagen of 5 keer de half waarde tijd van de behandeling voor start van huidige studiebehandeling (IberCd).
11. Patiënten die immunosuppressieve medicatie gebruiken of hebben gebruikt in de afgelopen 14 dagen voor de eerste dosis van de studiebehandeling. De volgende uitzonderingen worden gemaakt:
-Intra nasale steroïden, inhalatie steroïden, plaatselijke steroïden of lokale steroïde injecties
-Systemische corticosteroïden tot max 10 mg prednison per dag of een equivalent hiervan
-Steroïden als premedicatie voor overgevoeligheidsreacties (bijvoorbeeld voor een CT scan)
12. Patiënten die sterke CYP3A4/5 inhibitors of inducers hebben gebruikt zoals grapefruitsap, Sint Jans Kruid of andere producten in de afgelopen 2 weken voor de eerste dosis én tijdens de studie.
13. Creatinine klaring <30 ml/min of dialyse behoefte
14. Aanwezigheid van klinisch significante hart aandoening (NHYA klasse III of IV hartfalen, myocardinfarct in de afgelopen 6 maanden voor start studie, instabiele AP, instabiele aritmieën of pericard ziekten).
15. Significante leverfunctie stoornis (totaal bilirubine > 3 keer de normaalwaarde of transaminases > 3 keer de normaalwaarde, tenzij gerelateerd aan myeloom.
16. Elke gelijktijdige optredende ernstige en/of oncontroleerbare medische toestand (bijvoorbeeld diabetes, longziekten, infecties of hypertensie) die waarschijnlijk gaat interfereren met studieprocedures of resultaten, of die volgens de onderzoeker gevaar gaat opleveren bij deelname aan deze studie.
17. Bekende seropositiviteit voor HIV, actieve of chronische hepatitis B infectie of actieve hepatitis A of C infectie.
18. Perifere neuropathie > graad 2
19. Patiënten met een gastro-intestinale ziekte mogelijk leidend tot een verminderde opname van iberdomide.
20. Een maligniteit in de voorgeschiedenis in de afgelopen 3 jaar (met uitzondering van plaveiselcel- en basaalcelcarcinoom van de huid of carcinoma in situ van de cervix of borst en T1a of T1b prostaatcarcinoom dan wel een behandeld prostaat carcinoom) of een maligniteit die volgens de lokale onderzoeker en ook de hoofdonderzoeker wordt beschouwd als genezen met minimaal risico op recidief binnen 3 jaar.
21. Patiënten waarvan bekend is, of waarvan de verwachting is dat ze niet in staat zijn te voldoen aan de studie eisen (bijvoorbeeld alcoholisme, drugsverslaving of psychiatrische afwijkingen) of de patiënt is en een zodanige toestand, dat naar mening van de onderzoeker deelname niet in het belang van de patiënt is of die de protocol specifieke evaluatie beperkt, verhindert of beïnvloedt.
22. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of vrouwen die zwanger willen worden gedurende deelname aan de studie.
23. Patiënten die tromboseprofylaxe (conform protocol) niet kunnen of willen gebruiken.
24. Allogene stamceltransplantatie (< 1 jaar voor studie registratie) en geen gebruik van immunosuppressieve medicatie tot 1 maand voor registratie.
Het voordeel van deze studie is dat alle medicatie oraal kan worden ingenomen. De patiënt moet niet frequenter naar het ziekenhuis komen voor toediening van IV medicatie. Wel wordt de patiënt voor iedere cyclus op de polikliniek gezien door een verpleegkundig specialist/arts. De bijwerkingen zijn uitgebreid beschreven in de patiënten informatie folder.
Iedere patiënt krijgt dezelfde drie middelen (Iberdomide, Cyclofosfamide en Dexamethason). De behandeling bestaat uit meerdere kuren van 28 dagen (4 weken).
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Rijnstate Arnhem
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.