iDOSE
Algemeen
Effecten van stereotactische radiotherapie op het immuunsysteem – Een explorerende studie (iDOSE).
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Niet-kleincellige longkanker
Doelstelling: Identificatie van immunologische responsen welke geïnduceerd worden door verschillende schema's van SABR in vroeg stadium-NSCLC. Expressie en activatie niveau van immuun effector subsets zullen worden beoordeeld in biopt weefsel, perifeer bloed en en liquid biopsies(plasma/serum). Hypothese: Wij verwachten dat bepaalde SABR schema's de immuun activatie status meer kunnen beïnvloeden dan andere fractionatie schema's, welke kunnen leiden tot veranderingen in de cellulaire samenstelling in de tumor en het bloed als een gevolg van lokale en/of systemische omschakeling van een meer suppressief immuunsysteem naar een meer geactiveerde immuunrespons.
Dit is een hypothese genererende studie waarin de immunologische en moleculaire effecten van SABR worden geëvalueerd in patiënten met een vroeg stadium NSCLC. Patiënten met een vroeg stadium (T1N0-T3N0/Nx) NSCLC, perifeer of centraal gelegen, en histologisch of cytologisch bevestigd, welke in aanmerking komen voor SABR, worden gevraagd te participeren in deze studie. Patiënten worden behandeld met een passend SABR schema op basis van de richtlijnen. Translationeel onderzoek ter evaluatie van de immuunrespons na SABR, zal door middel van FACS analyses, qPCR, TEP analyses, multiplex-IHC analyses en NanoString analyses worden verricht in perifeer bloed en indien beschikbaar vanuit het biopt. Een diagnostisch biopt zal worden verricht voorafgaand aan SABR op het moment van diagnose. Perifeer bloed zal worden afgenomen voor de studie op diverse tijdstippen vóór, tijdens en enkele malen na SABR. De primaire Eindpunt Het eindpunt van een klinisch onderzoek is een vooraf gedefinieerde gebeurtenis, bijvoorbeeld het optreden van een ziekte of een symptoom, of een specifieke laboratoriumuitslag. Zodra iemand het eindpunt bereikt, wordt hij/zij doorgaans uitgesloten van verder onderzoek in de studie. Eindpunten kunnen hard (objectief) of zacht (subjectief) zijn. In sommige gevallen kunnen ze worden vervangen door surrogaateindpunten. De eindpunten die in een onderzoek worden gebruikt, moeten worden gedefinieerd en gedocumenteerd als onderdeel van het onderzoeksprotocol. en van deze studie zijn de immunologische reacties in hetTME en in het perifere bloed. het Eindpunt Het eindpunt van een klinisch onderzoek is een vooraf gedefinieerde gebeurtenis, bijvoorbeeld het optreden van een ziekte of een symptoom, of een specifieke laboratoriumuitslag. Zodra iemand het eindpunt bereikt, wordt hij/zij doorgaans uitgesloten van verder onderzoek in de studie. Eindpunten kunnen hard (objectief) of zacht (subjectief) zijn. In sommige gevallen kunnen ze worden vervangen door surrogaateindpunten. De eindpunten die in een onderzoek worden gebruikt, moeten worden gedefinieerd en gedocumenteerd als onderdeel van het onderzoeksprotocol. immuunmodulatie door SABR wordt beoordeeld door bovenstaande analyses van het tumor biopt, de liquid biopsies en het perifere bloed (FACS analyse en qPCR op PBMCs).
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Anders
- Soort onderzoek
- Observationeel onderzoek In de epidemiologie en statistiek trekt een observationeel onderzoek conclusies over het mogelijke effect van een behandeling bij de deelnemers, waarbij de indeling van de deelnemers in een behandelgroep versus een controlegroep buiten de controle van de onderzoeker valt. In sommige gevallen zijn observationele onderzoeken echter de geschiktste opzet – bijvoorbeeld als de aandoening die wordt onderzocht, zeldzaam is. Daarbij zijn niet-interventionele observationele onderzoeken soms de enige ethische benadering. Als bijvoorbeeld het effect van een risicofactor in het milieu als asbest wordt onderzocht, zou het onethisch zijn deelnemers opzettelijk bloot te stellen aan die risicofactor. In een niet-interventioneel observationeel onderzoek worden geen aanvullende diagnostische of controleprocedures toegepast op de patiënten, en worden er epidemiologische methoden gebruikt voor de analyse van verzamelde gegevens (zoals volgens artikel 2(c) van 2001/20/EG).
Onderzoekspopulatie
Patiënt met een histologisch of cytologisch bevestigde diagnose van vroeg stadium niet kleincellig longkanker (T1N0-T3N0/Nx), perifeer of centraal gelegen, waarbij SABR is geadviseerd na overleg in een multi-disciplinaire tumor raad.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1. Patiënt met een histologisch of cytologisch bevestigde diagnose van vroeg stadium niet kleincellig longkanker (T1N0-T3N0/Nx), waarbij SABR is geadviseerd na overleg in een multi-disciplinaire tumor raad.
2. Bereid en in staat om een geschreven informed consent te tekenen voor de studie
3. Leeftijd van 18 jaar of ouder op de dag van het tekenen van de informed consent
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
1. Een diagnose van immuundeficiëntie of als patiënt systemische steroïden behandeling krijgt of een andere vorm van immunosuppressiva binnen 30 dagen voor het starten van SABR
2. Voorgaande chemotherapie, targeted therapy of radiotherapie binnen 30 dagen voor het starten van SABR.
3. Een bekende additionele maligniteit die progressief is of die een actieve behandeling nodig heeft. Uitzonderingen zijn: basaalcelcarcinoom van de huid, plaveiselcelcarcinoom van de huid of in situ cervixcarcinoom welke met curatieve intentie zijn behandeld.
4. Een autoimmuunziekte waarvoor systemische behandeling in de afgelopen 3 maanden of een medische geschiedenis van ernstige auto-immuunziekte, of een syndroom dat systemische steroïden of immunosuppressiva vereist . Patiënten met vitiligo of een genezen astma/atopie kunnen een uitzondering zijn. Intermitterend gebruik van bronchidilatoren of lokale behandeling met steroïde injecties zijn geen Exclusiecriteria
Exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert.
. Patiënten met hypothyreoïdie, stabiel onder hormoontherapie, of patiënten met het syndroom van Sjögren worden niet geexcludeerd uit de studie.
5. Een geschiedenis van (niet infectieuze) pneumonitis afhankelijk van steroïden, tekenen van interstitiële long ziekte of een actieve, niet-infectieuze pneumonitis.
6. Een actieve infectie welke systemische behandeling vereist
7. Een geschiedenis van of huidige conditie of behandeling of laboratorium waarde welke de resultaten van de studie mogelijk kunnen beïnvloeden, of de participatie van de patiënt in de studie kunnen beïnvloeden, of als de onderzoekers menen dat het voor patiënt niet wenselijk is om mee te doen in de studie.
8. Bekend met HIV (HIV 1/2 antibodies) of een bekende actieve Hepatitis B (e.g., HBsAg reactief) of Hepatitis C (e.g., HCV RNA (qualitatief) is gedetecteerd).
De lasten en risico's van deze studie zijn beperkt, aangezien wij slechts enkele malen een venapunctie vragen van patiënt teneinde perifeer bloed te verkrijgen. We gebruiken ook het biopsie weefsel indien beschikbaar, maar de biopsie is een standaardprocedure voor diagnose en wordt niet uitgevoerd als een studie procedure.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.