Immunomonitoring in Melanoma patients
Algemeen
Longitudinaal onderzoek naar tumor-specifieke T-cel immuniteit in niet-resectabel stadium IIIc en IV melanoom-patienten
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet beschikbaar
- Bij diagnose
-
- Melanoom
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Leids Universitair Medisch Centrum
-
• Het bestuderen van het effect van behandeling (e.g. anti-CTLA4, BRAF inhibitie, TIL therapie) op de grootte en diversiteit van melanoom-specifieke T-cel populaties zoals gemeten met MHC tetrameer technologie en antigeen-specifieke cytokine productie. • Het onderzoeken van behandelings-geinduceerde veranderingen in de immuuninfiltraten in tumorbiopten.
In totaal kunnen 50-100 patienten met histologisch of cytologisch bewezen niet-resectable stadium IIIc of stadium IV melanoom geincludeerd worden in deze studie. Alle patienten worden geinformeerd over deze studie die uit 2 delen bestaat: 1) Perifere bloedafnames voor longitudinale analyse van melanoom-reactieve immuunresponsen en 2). Weefselanalyse m.b.v. tumorbiopten voor en tijdens behandeling. Patienten worden apart om toestemming gevraagd voor onderdeel 1) en 2) . Na het tekenen van het informed consent wordt er 100 ml perifeer bloed afgenomen voor behandeling en 50 ml, 1-3 keer, tijdens behandeling. Geisoleerde perifere mononucleaire cellen worden direct ingevroren. Als een Metastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). makkelijk bereikbaar is voor punctie en als de patient het informed consent hiervoor heeft getekend, wordt er een tumorbiopt genomen voor en tijdens de behandeling. Sampling van bloed en tumorweefsel tijdens therapie is afhankelijk van het type behandeling. Voor patienten die worden behandeld met standaard chemotherapie (DTIC of temozolomide), wordt bloed- en tumorweefsel sampling verricht na 2 kuren (tegelijk met de radiologische respons evaluatie). Bloedsampling bij patienten die behandeld worden met targeted agents (incl. BRAF/MEK/PI3K/c-KIT inhibitors) wordt verricht na 1 kuur (na 3-4 weken behandeling) en op het moment van radiologische response evaluatie (bloed en tumorweefsel). Bloed- en tumorweefsel sampling van patienten met immuunactiverende middelen (incl. anti-CTLA4, anti-PD-1, anti-PD-L1, anti-CD40 mAb etc.) wordt verricht 3 maanden na het begin van de behandeling (tegelijk met de radiologische respons evaluatie). Het idee achter deze verschillende tijdspunten is gebaseerd op het werkingsmechanisme van het medicijn en de kennis en verwachting van de tijdsduur tot respons. Ipilimumab (anti-CTLA4), een immunotherapeutisch-werkend middel, geeft over het algemeen een langzame respons. Nieuwe targeted agents zoals PLX4032, een BRAF V600E inhibitor, kunnen soms binnen enkele dagen al tot een klinische respons leiden. Om geen pieken in immuunrespons te missen, zijn er verschillende tijdspunten per behandeling vastgesteld.
- Onderzoeksgebied
- Anders
- Soort onderzoek
- Observationeel onderzoek In de epidemiologie en statistiek trekt een observationeel onderzoek conclusies over het mogelijke effect van een behandeling bij de deelnemers, waarbij de indeling van de deelnemers in een behandelgroep versus een controlegroep buiten de controle van de onderzoeker valt. In sommige gevallen zijn observationele onderzoeken echter de geschiktste opzet – bijvoorbeeld als de aandoening die wordt onderzocht, zeldzaam is. Daarbij zijn niet-interventionele observationele onderzoeken soms de enige ethische benadering. Als bijvoorbeeld het effect van een risicofactor in het milieu als asbest wordt onderzocht, zou het onethisch zijn deelnemers opzettelijk bloot te stellen aan die risicofactor. In een niet-interventioneel observationeel onderzoek worden geen aanvullende diagnostische of controleprocedures toegepast op de patiënten, en worden er epidemiologische methoden gebruikt voor de analyse van verzamelde gegevens (zoals volgens artikel 2(c) van 2001/20/EG).
Onderzoekspopulatie
Inclusie criteria • Histologisch of cytologisch bewezen niet-resectabel stadium IIIc of IV melanoom • Leeftijd boven 18 jaar • WHO-performance score van 0, 1 of 2 bij het begin van de studie • Geschreven informed consent Exclusie criteria • Ernstige anemie (Hb < 6.0 mmol/L)
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
-Histologisch of cytologisch bewezen niet-resectabel stadium IIIc of IV melanoom
-Leeftijd boven de 18 jaar
-WHO perfomance score van 0, 1 of 2 bij het begin van de studie
-Getekend informed consent
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
-Ernstige anemie (Hb < 6.0 mmol/L)
Voor bloedafnames nauwelijks belasting en risico: evt hematoom-vorming. Voor biopten mogelijk hematoom-vorming/bloeding en pijn. Er worden echter alleen biopten genomen van makkelijk toegankelijke lesies waardoor de belasting en risico's tot een minimum beperkt zullen blijven.
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Leids Universitair Medisch Centrum
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.