immunomonitoring in NBL
Algemeen
Onderzoek naar de functionele dynamiek van het immuun systeem van kinderen met neuroblastoom tijdens immunotherapie.
- Leeftijd
- Enkel kinderen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Neuroblastoom
Het immuun systeem monitoren tijdens (immuun)therapie. We zullen het effect van (immuun) therapie bestuderen op NK cellen, T effector en Treg cellen. Daarnaast zullen we de farmacokinetiek van dinutuximab bestuderen.
Een prospectieve observationele analyse van perifeer bloed tijdens (immuun)therapie.
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Observationeel onderzoek In de epidemiologie en statistiek trekt een observationeel onderzoek conclusies over het mogelijke effect van een behandeling bij de deelnemers, waarbij de indeling van de deelnemers in een behandelgroep versus een controlegroep buiten de controle van de onderzoeker valt. In sommige gevallen zijn observationele onderzoeken echter de geschiktste opzet – bijvoorbeeld als de aandoening die wordt onderzocht, zeldzaam is. Daarbij zijn niet-interventionele observationele onderzoeken soms de enige ethische benadering. Als bijvoorbeeld het effect van een risicofactor in het milieu als asbest wordt onderzocht, zou het onethisch zijn deelnemers opzettelijk bloot te stellen aan die risicofactor. In een niet-interventioneel observationeel onderzoek worden geen aanvullende diagnostische of controleprocedures toegepast op de patiënten, en worden er epidemiologische methoden gebruikt voor de analyse van verzamelde gegevens (zoals volgens artikel 2(c) van 2001/20/EG).
Onderzoekspopulatie
Patiënten met neuroblastoom tussen de 0 en 18 jaar oud.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Neuroblastoom, tussen 1 en 18 jaar oud
Neuroblastoom histologisch bewezen
Informed consent
Tumor stadieering aanwezig
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Incompleet informed consent
Zwangerschap
De risico's zijn verwaarloosbaar en er is geen extra belasting voor de patiënt. Er worden geen extra prikken gegeven en er wordt 5 ml extra bloed afgenomen tijdens geplande bloedafnames. Bij laag risico patiënten wordt er eenmalig 5 ml bloed afgenomen. Bij matig risico patiënten wordt er ook eenmalig 5 ml bloed afgenomen. Bij hoog risico patiënten wordt er 5ml bloed afgenomen voorafgaande aan de behandeling en therapie. In totaal 18x. Extra prikken zijn niet nodig omdat er alleen bloed wordt afgenomen op momenten dat er al een bloedafname gepland is voor diagnostiek. Daarnaast hebben bijna alle patiënten centraal veneuze lijnen.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.