INCREASE
Algemeen
Ipilimumab plus Nivolumab en ChemoRadiotherapie gevolgd door chirurgie bij NSCLC patiënten met resectabele en borderline resectabele T3-4N0-1 tumor
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 1/2
- Bij diagnose
-
- Niet-kleincellige longkanker
Hoofddoel: • De veiligheid en haalbaarheid beoordelen van het toevoegen van ipilimumab-nivolumab aan een CRT-inductieprotocol • Om de effectiviteit van het toevoegen van ipilimumab-nivolumab aan CRT te beoordelen op de waarschijnlijkheid van een pCR en MPR Secundaire doelstellingen: • Lokale en verre recidiefpercentages, ziektevrije overleving (DFS) • Algemene overleving (OS) na 1 en 2 jaar
monocenter, 1 armig, fase 1 / 2 studie
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Veiligheid, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
patiënten met resecteerbare of borderline resecteerbare NSCLC tumoren met de stadiering: cT3-4N0-1M0 (met uitzondering van patiënten met ipsilaterale lesies in dezelfde lob (T3) of ipsilaterale long (T4)) of patienten waarvan verwacht wordt dat zij na inductie chemoradiotherapie ook resectabele ziekte zullen ontwikkelen volgens de beoordeling van het MDO
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1. Histologisch bevestigd NSCLC, een histologische biopsie is verplicht
2. T3-4, N0-1 tumoren op basis van grootte of ingroei in de thoracale wand, mediastinum, wervel of diafragma
3. Patiënten die vooraf niet-resecteerbaar zijn, maar waarvan verwacht wordt dat ze resecteerbaar zijn na inductie van chemoradiotherapie, volgens multidisciplinaire evaluatie van het MDO
4. in staat om schriftelijke toestemming te geven voor de studie
5. ouder dan 18 jaar op de dag van ondertekening van toestemming.
6. meetbare ziekte op basis van RECIST 1.1.
7. PS van 0-1 volgens ECOG.
8. voldoende orgaanfunctie.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
1. Bekende oncogene drivers zoals activerende EGFR- of BRAF-mutaties of ALK- of ROS1-gen-rearrangements
2. Voorafgaande chirurgie en / of radiotherapie op de ipsilaterale thorax
3. Patiënten die niet opereerbaar worden geacht
4. Patiënten met een aandoening die systemische behandeling met corticosteroïden (> 10 mg dagelijkse prednison-equivalent) of andere immunosuppressieve medicijnen vereist binnen 14 dagen na dag 0. Geïnhaleerde of topische steroïden en bijniervervangende steroïden van 10 mg dagelijkse prednison-equivalent, zijn toegestaan bij afwezigheid van actieve auto-immuunziekte.
5. Extra maligniteit die actieve behandeling vereist. Uitzonderingen zijn basaalcelcarcinoom van de huid, plaveiselcelcarcinoom van de huid of in situ baarmoederhalskanker die mogelijk curatieve therapie heeft ondergaan.
6. Actieve auto-immuunziekte die systemische behandeling met steroïden in de afgelopen 3 maanden, of een bekende ernstige auto-immuunziekte, of een syndroom dat systemische steroïden vereist.
7. Bewijs van interstitiële longziekten of actieve, niet-infectieuze pneumonitis.
8. Actieve infectie die systemische therapie vereist.
9. Human Immunodeficiency Virus (HIV) (HIV 1/2 antilichamen).
10. Actieve hepatitis B of C.
11. Psychiatrische of middelenmisbruikstoornissen die deelname aan de studie zouden verstoren.
12. Heeft eerdere therapie ontvangen met een anti-PD-1, anti-PD-L1, anti-PD-L2, anti-CTLA-4 antilichaam of enig ander antilichaam of medicijn dat specifiek gericht is op co-stimulatie van T-cellen of immuuncontrolepunt paden.
13. Patiënt is zwanger of geeft borstvoeding, of verwacht zwanger te worden binnen de verwachte duur van het onderzoek, te beginnen met het pre-screening- of screeningbezoek tot 23 weken na de laatste dosis van de proefbehandeling.
De last en risico's verbonden aan deelname worden als laag beschouwd. De combinatie van nivolumab en CRT bleek veilig te zijn. De veiligheid van de combinatie van gelijktijdig IPI / NIVO en CRT is onbekend, maar voorlopige veiligheidsgegevens over IPI / NIVO-consolidatie na CRT toonden aan dat de bijwerkingen beheersbaar waren. Neo-adjuvante onderzoeken waarin chemo en immunotherapie worden gecombineerd, hebben al een aanzienlijke toename van de percentages van pCR en MPR aangetoond. Daarom verwachten we dat patiënten klinisch voordeel halen uit deelname aan dit onderzoek, vooral omdat de meeste recidieven van de ziekte na trimodaliteitstherapie Metastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). n op afstand zijn. In deze proef is de immunologische synergie mogelijk zelfs nog hoger, omdat anti-CTLA4 en radiotherapie de effector-T-cellen kunnen primen en activeren. De inzichten verkregen in het translationele deel van deze studie kunnen van groot belang zijn voor toekomstige cohorten van NSCLC-patiënten. Patienten zullen op 6 momenten extra bloedafnames ondergaan als ze al geprikt worden voor de reguliere zorg, dit wordt beschouwd als een veilige procedure.
alle patiënten worden behandeld met chemoradiotherapie volgens internationale richtlijnen. Bovendien zal 1 cyclus van IPI / NIVO worden toegediend bij het begin van de radiotherapie en 1 cyclus van alleen nivolumab wordt toegediend 3 weken na het begin van de radiotherapie.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.