iPREDICT
Algemeen
Een open-label fase IIB-onderzoek naar 89Zr-Df-crefmirlimab-PET-CT-scan bij proefpersonen met bepaalde gevorderde of gemetastaseerde maligniteiten waaronder melanoom, merkelcelcarcinoom, niercelcarcinoom en niet-kleincellige longkanker, die als standaardzorg immuuntherapie zullen krijgen als enkelvoudig middel of in combinatie, om de respons op de behandeling te voorspellen
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 2
- Bij diagnose
-
- Merkelcelcarcinoom
- Nierkanker
- Melanoom
- Niet-kleincellige longkanker
Primaire doelstelling: evaluatie hoe goed 89Zr-Df-crefmirlimab PET-CT werkt voor het voorspellen van de reactie van de patiënt op immuuntherapie. Secundaire doelstellingen: - evaluatie van 89Zr-Df-crefmirlimab PET-CT voor het voorspellen van laesie-respons op immuuntherapie. - beoordelen van de veiligheid van de herhaalde 89Zr-Df-crefmirlimab-infusies. Verkennende doelstellingen: - evaluatie 89Zr-Df-crefmirlimab PET-CT als een discriminator van pseudo-progressie. - evaluatie 89Zr-Df-crefmirlimab PET-CT in patiënten die klinische en / of radiografische progressie ontwikkelen om te onderzoeken hoe de mechanismen zijn die ervoor zorgen dat de behandeling niet aanslaat. - evaluatie 89Zr-Df-crefmirlimab PET-CT als voorspeller of surrogaat voor door immuuntherapie veroorzaakte immuungerelateerde ongewenste bijwerkingen. - correlatie 89Zr-Df-crefmirlimab PET-opname met CD8-expressie en PD-1 / PD-L1-expressie zoals bepaald door immunohistochemie - evaluatie 89Zr-Df-crefmirlimab PET-CT als voorspeller van progressievrije overleving (PFS) en de duur van de response (DOR).
Proefpersonen die aan de in- exclusie criteria voldoen zullen tot 3 PET-CT scans ondergaan met een infuus met 89Zr-Df-crefmirlimab: - de eerste scan binnen 14 dagen voor de start van de immuuntherapie - de tweede scan 4 tot 6 weken na de start van immuuntherapie De tweede scan met 89Zr-Df-crefmirlimab infuus moet gedaan zijn voor de start van de 3e cyclus van de immuuntherapie. Proefpersonen waarbij de behandelend arts ziekte progressie (PD) onder immuuntherapie heeft vastgesteld kunnen optioneel een derde 89Zr-Df-crefmirlimab PET-CT scan ondergaan indien de onderzoeker dat zinvol acht. Alle PET-CT scans zullen 24± 3 uur na ieder infuus met 89Zr-Df-crefmirlimab gedaan worden. Conventionele CT met IV contrast van thorax, abdomen, bekken (en indien van toepassing: inclusief nek, hersenen en extremiteiten) of MRI wordt binnen 30 dagen voor het eerste infuus met 89Zr-Df-crefmirlimab. Een 18FDG-PET scan van het hele lichaam wordt binnen 30 dagen voor het eerste 89Zr-Df-crefmirlimab infuus gedaan indien deze scans tot de standaard medische zorg horen. Deze scan is niet verplicht om patiënten te includeren of om geschiktheid te controleren. Anti-drug antibody (ADA) bloed monsters zullen op de volgende momenten worden afgenomen: - baseline, vóór ontvangst 89Zr-Df-crefmirlimab infuus. - tijdens bezoek 2, 5, en 7: de dagen waarop de PET-CT scan gemaakt wordt. Einde studie bezoek: 48 weken na start van de immuuntherapie of, als dat eerder is, na bevestiging van progressieve zieke en/of beëindiging van de immuuntherapie. Beeldvorming wordt gedaan volgens de standaardzorg. Er wordt verwacht dat proefpersonen die iedere 2 of iedere 4 weken immuuntherapie ontvangen iedere 8 weken ± 3 dagen beeldvorming ondergaan. Van proefpersonen die iedere 3 weken immuuntherapie krijgen wordt verwacht dat ze iedere 9 weken ± 3 dagen beeldvorming ondergaan. Deze standaardzorg scans worden door ImaginAb opgevraagd tot 48 weken na de start van de immuuntherapie of, als date eerder is, tot bevestiging van ziekte progressie en/of beëindiging van de immuuntherapie.
Onderzoekspopulatie
In dit onderzoek zullen ongeveer 80 volwassen proefpersonen (≥18 jaar) met gevorderde of Metastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). rende tumoren geïncludeerd worden, die systemische immuuntherapie zullen ondergaan. Er zullen 3 cohorten zijn: - In Cohort A zullen ongeveer 40 proefpersonen worden opgenomen met melanoom (geen uveamelanoom, geen mucosaal melanoom) of merkelcelcarcinoom (MCPyV poistief en negatief) die enkelvoudige of gecombineerde immuuntherapie als eerstelijns behandeling zullen krijgen (geen chemotherapie of lokale therapie). - In Cohort B zullen ongeveer 20 proefpersonen worden opgenomen met niercelkanker (geen papillair carcinoom) die enkelvoudige of gecombineerde immuuntherapie zullen krijgen of immuuntherapie met tyrosine kinase inhibitor (geen chemotherapie of lokale therapie) - In Cohort C zullen ongeveer 20 proefpersonen met niet-kleincellige longkanker die zonder niet-roker/driver mutaties die atezolizumab als monotherapie krijgen met een dosering van 840mg q2w of 1680 mg q4w als hun standaard zorg of immuuntherapie als eerstelijnsbehandeling. In Nederland zal niet in cohort C geïncludeerd worden.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1. Proefpersonen moeten voldoen aan 1a of 1b:
1a. Voor cohort A: proefpersonen met histologisch bevestigd gevorderd of geMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
erd niet-uveaal/niet-mucosaal melanoom of merkelcelcarcinoom (MCPyV-positief en negatief) voor wie chirurgische ingrijpen geen optie is en voor wie enkelvoudige of gecombineerde immunotherapie gepland is (cytotoxische chemotherapie is niet toegestaan) als eerstelijnsbehandeling.
1b. Voor cohort B: proefpersonen met histologisch bevestigd gevorderd of geMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
erd niet-papillair niercelcarcinoom voor wie chirurgische ingrijpen geen optie is en die kandidaat zijn om enkelvoudige of gecombineerde immunotherapie alleen of immunotherapie in combinatie met tyrosinekinaseremmer te krijgen (cytotoxische chemotherapie is niet toegestaan) als eerste- of tweedelijnsbehandeling.
1c. In Nederland zal cohort C niet gebruikt worden omdat het protocol niet past bij de standaard zorg in Nederland.
2. Minimaal 1 RECIST 1.1-meetbare, niet-bestraalde, niet-cutane, niet-ossale (tenzij er een meetbare component van zacht weefsel is) laesie gedocumenteerd op CT (met i.v. contrast) of MRI (volgens RECIST-criteria 1.1) voorafgaand aan de eerste 89Zr-Df-crefmirlimab-infusie.
3. Heeft een adequate wash-out periode vóór de datum van toestemming.
4. Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) status ≤ 2 en verwachte overleving van ten minste 6 maanden.
5. De proefpersoon moet immunotherapie-naïef zijn.
6. Man of vrouw, leeftijd ≥ 18 jaar.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Proefpersonen met alleen botafwijkingen op conventionele beeldvorming (MRI, PET, CT) of met alleen huidlaesies.
Patiënten zullen voor dit onderzoek maximaal 8 keer het ziekenhuis bezoeken. Elk bezoek duurt 1-2 uur. Eerst is er een screeningsbezoek met de volgende beoordelingen: een Informed Consent-procedure, medische geschiedenis, demografie, lichamelijk onderzoek inclusief ECOG, vitale functies, bloedonderzoek (voor veiligheid en voor bepaling anti-medicamenteuze antilichamen) en beoordeling van co-medicatie. CT/MRI sans zullen als standaardzorg worden uitgevoerd. Als FDG-PET-scan beschikbaar is, worden de resultaten gebruikt, maar de test is niet nodig voor inclusie. Na de screening en inclusie komt de patiënt voor bezoek 1, met vitale functies, ECG, bloedafname voor de veiligheid, urinezwangerschapstest, beoordeling van bijwerkingen en co-medicatie. Tijdens dit bezoek wordt de IP 89Zr-Df-crefmirlimab toegediend. De volgende dag komen patiënten voor bezoek 2, met bloedafname voor de veiligheid, bloedmonster voor Anti Drug Antibody-analyses, een optionele tumorbiopsie en de 89Zr-Df-crefmirlimab PET-CT-scan. Hierna zal hun standaard immunotherapie starten. Details van de toediening van immunotherapie zullen worden geregistreerd Na 2 cycli van immunotherapie volgen bezoeken 3 en 4 hebben, die vergelijkbaar zijn met bezoeken 1 en 2. De resultaten van de immunotherapie zullen worden gevolgd met standaard CT-beeldvorming. Na ziekteprogressie zijn er optioneel weer 2 bezoeken, bezoek 5 en 6, met dezelfde bepalingen en interventies. 48 weken na de start van de immunotherapie, of na bevestiging van progressieve ziekte en/of stopzetting van de behandeling, wat zich het eerst voordoet, zal een 'Einde Onderzoek' bezoek plaats vinden. Tijdens dit bezoek worden lichamelijk onderzoek inclusief ECOG, vitale functies, bloed afname voor de veiligheid, urine-zwangerschapstest, nakijken van bijwerkingen en co-medicatie gedaan.
Proefpersonen zullen als volgt 3 PET-CT scans krijgen met de tracer 89Zr-Df-crefmirlimab (maximaal 1.0 mCi +/- 20% bij 1.5 mg API per scan, in totaal dus maximaal 3.0 mCi +/- 20% and 4.5 mg API): - de eeste scan binnen 14 dagen voor de start van de standaard zorg immuunthearpie - de tweede scan 4 tot 6 weken na de start vand e standaard zorg immuuntherapie. Deze tweede scan moet voor de start van de derde cyclus immuuntherapie gemaakt worden. - proefpersonen bij wie door de behandelend arts ziekte progressie (PD) tijdens immuuntherapie wordt vastgesteld kunnen optioneel een derde 89Zr-Df-cefmirlimab PET-CT scan krijgen. Tumor biopten zijn optioneel. Archief tumor weefsel of tumor biopsie materiaal verkregen tijdens de behandeling, zal worden onderzocht voor correlatie tussen immunohistochemie in CD8+ cellen en opname van 89Zr-Df-crefmirlimab. Er worden maximaal 2 of 3 biopten gedaan, waarvoor apart toestemming wordt gevraagd.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.