Landscape 1011
Algemeen
Een fase 1b/2 open-label overkoepelend onderzoek naar sasanlimab in combinatie met antikankerbehandelingen gericht op meerdere moleculaire mechanismen bij deelnemers met niet-kleincellige longkanker (non-small cell lung cancer, NSCLC)
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 2
- Bij diagnose
-
- Niet-kleincellige longkanker
Deelonderzoek A Fase 1b: Om de DLT te beoordelen en de MTD van sasanlimab in combinatie met encorafenib en binimetinib te schatten om de RP2D voor de combinatie te bepalen. Fase 2: Om de langdurige ORR van sasanlimab in combinatie met encorafenib en binimetinib te beoordelen. Deelonderzoek B Fase 1b: Om de DLT te beoordelen en de MTD van sasanlimab in combinatie met axitinib en SEA-TGT te schatten om de RP2D voor de combinatie te bepalen. Fase 2: Om de ORR van sasanlimab in combinatie met axitinib en SEA-TGT. te beoordelen.
Algemene opzet Dit is een prospectief, open-label, overkoepelend fase 1b/2-onderzoek met parallelgroepen in meerdere centra ter beoordeling van de veiligheid, werkzaamheid, farmacokinetiek en/of farmacodynamiek van sasanlimab in combinatie met gerichte middelen ter verhoging van de antitumorimmuniteit en -activiteit bij volwassen deelnemers met lokaal gevorderde of geMetastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). erde NSCLC. Elk deelonderzoek kan parallel worden uitgevoerd, omdat er nieuwe middelen worden opgenomen om een deelonderzoek binnen het kader van het masterprotocol op te starten. In elk deelonderzoek zal de behandelingssetting worden gespecificeerd. Deelnemers ontvangen onderzoeksinterventies tot aan de criteria voor permanente stopzetting van de behandeling wordt voldaan. De combinatiegroepen worden individueel beoordeeld in 2 delen: 1. Een fase 1b-gedeelte om de veiligheid van de combinatie te beoordelen en een RP2D-dosisniveau voor de combinatie te selecteren. 2. Een fase 2-gedeelte ter beoordeling van de activiteit en verdere beoordeling van de veiligheid van de RP2D uit het fase 1b-deel in vooraf gespecificeerde deelnemerpopulaties. Opzet fase 1b: De dosis sasanlimab blijft vast (300 mg SC Q4W of 225 mg SC Q3W) voor alle cohorten in het fase 1b-deel van elk deelonderzoek. Richtlijnen voor dosering fase 1b (dosisniveau te beoordelen in het volgende cohort) en beslissingen over inschrijving (aantal deelnemers dat in het volgende cohort wordt ingeschreven) worden gebaseerd op methoden beschreven voor elk deelonderzoek. Opzet fase 2: Zodra fase 1b is afgerond voor een deelonderzoek en de combinatie RP2D is vastgesteld, kan fase 2 voor het deelonderzoek worden gestart om de veiligheid en antitumoractiviteit verder te beoordelen.
Onderzoekspopulatie
Er zullen naar verwachting ongeveer 375 volwassen deelnemers met NSCLC op basis van geschiktheid worden toegewezen aan een van de deelonderzoeken, uitgaande van het eerste plan dat er 5 combinaties worden verkend in het overkoepelende onderzoek. In deelonderzoek A bestaat de doelpopulatie uit deelnemers met BRAFV600E-mutaties. In deelonderzoek B bestaat de doelpopulatie in fase 2 uit deelnemers zonder oncogene drivers die PD-L1-positieve tumoren (TPS ≥ 1%) hebben en behandelingsnaïef zijn of ziekteprogressie vertoonden na eerdere behandeling met immuuncheckpointremmers.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Fase 1b en fase 2 voor alle deelonderzoeken:
Leeftijd en geslacht:
Mannelijke of vrouwelijke deelnemers ≥ 18 jaar bij de screening (behalve in Japan, waar deelnemers ≥ 20 jaar moeten zijn).
Mannelijke en vrouwelijke deelnemers moeten akkoord gaan met het gebruik van anticonceptie volgens de in bijlage 4 beschreven criteria voor voortplanting.
Vruchtbare vrouwelijke deelnemers moeten een negatieve zwangerschapstest op serum of urine hebben bij de screening.
Type deelnemers en ziektekenmerken:
Gedocumenteerde histologisch of cytologisch bevestigde lokaal gevorderde/geMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
erde (stadium IIIB‐IV) NSCLC, volgens het TNM-systeem van AJCC/International Union for Cancer Control, 7deeditie.16 Stadium IIIB-recidief tijdens de behandeling of binnen 6 maanden na adjuvante behandeling zal worden beschouwd als geMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
erde ziekte. Stadium IIIB mag bovendien niet geschikt zijn voor definitieve behandeling (bijv. chirurgie of chemoradiatie).Ten minste 1 meetbare laesie volgens RECIST v1.1 bij de screening.
ECOG performancestatus 0 of 1.
Acute effecten van enige eerdere behandeling hersteld tot de ernst van de baseline of CTCAE graad ≤ 1, tenzij anders gespecificeerd.
Levensverwachting ≥ 3 maanden, beoordeeld door de onderzoeker, voor eerder behandelde deelnemers of ≥ 12 maanden voor onbehandelde eerstelijns deelnemers.
Adequate beenmergfunctie (zonder hematopoëtische groeifactor of transfusieondersteuning binnen 14 dagen voorafgaand aan de eerste dosis van de onderzoeksinterventie), waaronder:
a. absoluut aantal neutrofielen ≥ 1500/mm3 of ≥ 1,5 × 109/l;
b. bloedplaatjes ≥ 100.000/mm3 of ≥ 100 × 109/l;
c. hemoglobine ≥ 9 g/dl (ondergane transfusie is toegestaan).
Adequate nierfunctie, gedefinieerd als:
geschatte creatinineklaring ≥ 30 ml/min volgens de Cockcroft-Gault-formule, door 24-uurs urineverzameling voor creatinineklaring of volgens de lokale institutionele standaardmethode.
Adequate leverfunctie, waaronder:
a. totaal serumbilirubine ≤ 1,5 × ULN, tenzij de deelnemer gedocumenteerd gilbertsyndroom heeft;
b. ASAT en ALAT ≤ 2,5 × ULN; ≤ 5,0 × ULN bij leverbetrokkenheid door de tumor;
c. alkalische fosfatase ≤ 2,5 × ULN (≤ 5 × ULN in geval van botMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n).
• extra inclusie criteria voor sub-study A staan in Protocol sectie 12.5.1
• extra inclusie criteria voor sub-study B staan in Protocol sectie 13.5.1
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Fase 1b en fase 2 voor alle deelonderzoeken:
Medische aandoeningen:
1. Actieve of eerdere auto-immuunziekte die kan verslechteren bij het krijgen van een immunostimulerend middel. Deelnemers met diabetes type I, vitiligo, psoriasis of hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie die geen immunosuppressieve behandeling vereisen, komen in aanmerking.
2. Eerdere graad ≥ 3 irAE; of onopgeloste irAE’s voorafgaand aan de eerste dosis van de onderzoeksinterventie.
3. Actieve niet-infectieuze pneumonitis, longfibrose of bekende voorgeschiedenis van immuungemedieerde pneumonitis.
4. Actieve infectie waarvoor systemische behandeling nodig is.
5. Klinisch significante cardiovasculaire ziekte, waaronder één of meer van de volgende:
a) Voorgeschiedenis van acuut myocardinfarct, acuut coronair syndroom (waaronder instabiele angina, coronaire bypassoperatie, coronaire angioplastiek of stent)
≤ 6 maanden voorafgaand aan de start van de onderzoeksbehandeling;
b) Congestief hartfalen waarvoor behandeling nodig is (New York Heart Association klasse ≥ 2);
c) Ongecontroleerde hypertensie, gedefinieerd als aanhoudende systolische bloeddruk ≥ 150 mmHg of diastolische bloeddruk ≥ 100 mmHg ondanks optimale behandeling;
d) Voorgeschiedenis of aanwezigheid van klinisch belangrijke of ongecontroleerde aanhoudende hartritmestoornissen (waaronder ongecontroleerd atriumfibrilleren of ongecontroleerde paroxysmale supraventriculaire tachycardie);
e) Voorgeschiedenis van trombo-embolische of cerebrovasculaire voorvallen ≤ 3 maanden voorafgaand aan de eerste dosis van de onderzoeksbehandeling. Voorbeelden hiervan zijn voorbijgaande ischemische aanval, cerebrovasculaire accident, hemodynamisch belangrijke (d.w.z. massieve of submassieve) diepe veneuze trombose of longembolie.
Opmerking: Deelnemers met diepe veneuze trombose of longembolie die niet leidt tot hemodynamische instabiliteit mogen worden ingeschreven zolang ze stabiel en asymptomatisch zijn en een stabiel antistollingsregime volgen gedurende ten minste 2 weken.
Opmerking: Deelnemers met trombo-embolische voorvallen in verband met verblijfskatheters of andere procedures kunnen worden ingeschreven.
6. Andere maligniteit binnen 2 jaar voorafgaand aan de eerste dosis van de onderzoeksinterventie, met uitzondering van adequaat behandelde basaalcel- of plaveiselcelcarcinoom van de huid, carcinoom in situ van de borst of de baarmoederhals, laaggradige prostaatkanker (Gleason 6 of lager) onder toezicht zonder plannen voor behandelingsinterventie (bijv. chirurgie, bestraling of castratie) of andere gelijktijdige maligniteit waarvan de onderzoeker meent dat deze een zeer lage kans heeft tot Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
.
7. Klinisch belangrijke meervoudige of ernstige geneesmiddelallergieën, intolerantie voor topische corticosteroïden of ernstige overgevoeligheidsreacties na de behandeling (inclusief maar niet beperkt tot erythema multiforme major, lineaire immunoglobuline A [IgA] dermatose, toxische epidermale necrolyse en exfoliatieve dermatitis).
8. Symptomatische hersenMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n: deelnemers die eerder zijn behandeld voor deze aandoening of onbehandeld zijn met hersenMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n < 10 mm zonder geassocieerd oedeem en asymptomatisch zijn in afwezigheid van behandeling met corticosteroïden, zijn toegestaan.
9. Leptomeningeale ziekte.
10. Bekende voorgeschiedenis van acute of chronische pancreatitis.
11. Gelijktijdige neuromusculaire aandoening die in verband wordt gebracht met mogelijk verhoogde CK (bijv. ontstekingsmyopathieën, spierdystrofie, amyotrofische laterale sclerose, spinale musculaire atrofie).
12. Andere medische of psychiatrische aandoening, inclusief recente (in het afgelopen jaar) actieve suïcide-ideatie/suïcidegedrag of een afwijkende laboratoriumwaarde die het risico van deelname aan het onderzoek kan verhogen of waardoor de deelnemer naar het oordeel van de onderzoeker ongeschikt is voor deelname aan dit onderzoek.
13. Deelnemers met actieve, ongecontroleerde bacteriële, schimmel- of virusinfectie, waaronder HBV, HCV of bekende hiv-infectie. Als de hiv-infectiestatus onbekend is, moeten testen op hiv worden uitgevoerd in centra waar dit lokaal verplicht is.
Eerdere/gelijktijdige therapie:
14. Levende verzwakte vaccins binnen 4 weken voorafgaand aan de eerste dosis van de onderzoeksinterventie en tijdens de onderzoeksbehandeling.
15. Zware operatie of bestralingstherapie ondergaan binnen 2 weken voorafgaand aan de eerste dosis onderzoeksinterventie.
Andere Exclusiecriteria
Exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert.
:
16. Medewerkers van de onderzoekslocatie of medewerkers van Pfizer die rechtstreeks zijn betrokken bij de uitvoering van het onderzoek, medewerkers van de onderzoekslocatie die op andere wijze onder leiding staan van de onderzoeker en hun respectievelijke familieleden.
• extra exlusie criteria voor sub-study A staan in Protocol sectie 12.5.2.
• extra exlusie criteria voor sub-study A staan in Protocol sectie 13.5.2.
De relatie tussen risico’s en voordelen is zorgvuldig overwogen bij de planning van dit onderzoek. Op basis van gegevens uit onderzoek B8011001 is er een belangrijk klinisch voordeel wat betreft OR en ziektecontrole voor deelnemers met gevorderde/geMetastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). erde solide tumoren die zijn behandeld met sasanlimab als monotherapie. Deze resultaten zijn consistent met de ORR en DCR die bij dezelfde tumortypes zijn gemeld voor andere middelen van dezelfde klasse. Sasanlimab wordt goed verdragen, met een lage frequentie van behandelingsgerelateerde SAE’s. De klinische veiligheidsgegevens die tot op heden beschikbaar zijn met sasanlimab als monotherapie suggereren een aanvaardbaar veiligheidsprofiel, waarbij de meeste waargenomen AE’s overeenkomen met de AE’s die verwacht worden bij patiënten met gevorderde solide tumoren of effecten van mAb’s die de PD‐1/PD‐L1-as blokkeren. Immuungerelateerde AE’s zijn geïdentificeerd als belangrijke risico’s voor sasanlimab en er zijn risicobeperkende maatregelen geïmplementeerd in alle lopende klinische onderzoeken, inclusief dit onderzoek. Deze maatregelen omvatten richtlijnen voor het onderbreken van onderzoeksmiddel en stopzetting van de behandeling in geval van toxiciteit en richtlijnen voor de implementatie van steroïdbehandeling. In hetzelfde onderzoek heeft sasanlimab bewijs getoond van klinische activiteit, overeenkomend met andere enkelvoudige anti-PD‐1/PD-L1-middelen bij deelnemers met gevorderde/geMetastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). erde NSCLC. Het is ook belangrijk om te overwegen dat PD-1-antagonisten met veel andere middelen te combineren zijn. Er zijn uitzonderlijke gevallen waarbij combinaties niet werden verdragen; combinaties met middelen van dezelfde klasse worden in dit onderzoek niet uitgevoerd. Middelen in combinatie met sasanlimab hebben een MTD en/of een RP2D voor het enkelvoudig middel, die in andere onderzoeken werden bepaald als basis voor de opzet van de fase 1b-veiligheidscohorten in dit onderzoek. Er zal voor elke combinatie een veilig dosisniveau worden bepaald in fase 1b van dit onderzoek, voordat wordt doorgegaan naar een fase 2-uitbreidingscohort. Op basis van de bovenstaande overwegingen is de risico-batenbeoordeling voor de start van fase 1b-veiligheidscohorten voor combinaties met andere middelen gunstig.
Sasanlimab SC (300 mg Q4W of 225 mg Q3W) wordt toegediend in alle deelonderzoeken (fase 1b). In deelonderzoek A zijn de toegediende onderzoeksproducten sasanlimab, encorafenib en binimetinib als drievoudige behandeling. In deelonderzoek B zijn de toegediende onderzoeksproducten sasanlimab, axitinib en SEA-TGT als drievoudige behandeling. Dosisniveaus fase 2: RP2D/MTD van sasanlimab + andere onderzoeksmiddelen
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.