LBL 2018
Algemeen
LBL 2018 - Internationaal samenwerkingsprotocol voor kinderen en adolescenten met lymfoblastisch lymfoom
- Leeftijd
- Enkel kinderen
- Fase onderzoek
- Fase 3
- Bij diagnose
-
- Lymfoblastair lymfoom
Het primaire doel van de eerste gerandomiseerde vraag (R1) die openstaat voor alle LBL-patiënten (pts) van de kern van het studiecohort, is om te evalueren of de cumulatieve incidentie van recidieven in het centrale zenuwstelsel kan worden verlaagd door prednison te vervangen (60 mg/m²/d gedurende 21 dagen plus een tapering van 9 dagen) (standaardarm, SA) door dexamethason (10 mg/m²/d gedurende 14 dagen zonder tapering) (experimentele arm, EA) in inductietherapie. Het primaire doel van de tweede gerandomiseerde vraag (R2) open voor high-risk pts van de kern van het studiecohort, is te testen of de waarschijnlijkheid van pEFS kan worden verbeterd door een geïntensiveerde behandelingsarm (EA) in vergelijking met de standaard behandelingsarm (SA) ). De EA pts ontvangen 2 extra doses PEG-asparaginase tijdens protocol Ib* en een geïntensiveerd protocol M bestaande uit één kuur voor hoog risico (HR) ALL (HR-1'), gevolgd door één standaard hoge dosis methotrexaat (MTX) kuur, gevolgd door nog een intensieve kuur voor HR ALL (HR-2') en een tweede standaard hoge dosis MTX-kuur.
Internationale intergroep multicenter open-label gerandomiseerde, prospectieve klinische studie.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Veiligheid
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Kinderen en adolescenten tot 18 jaar met onbehandeld lymfoblastisch lymfoom komen mogelijk in aanmerking voor de studie LBL 2018.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
Patiënten die aan de volgende criteria voldoen, komen in aanmerking voor het onderzoek (Inclusiecriteria
Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's.
):
• nieuw gediagnosticeerd lymfoblastisch lymfoom
• leeftijd <18 jaar bij diagnose
• patiënt is ingeschreven in een deelnemend centrum
• schriftelijke Geïnformeerde toestemming
Vrijwillige toestemming, met kennis van alle relevante informatie, om deel te nemen aan een wetenschappelijk of klinisch onderzoek. Voordat een onderzoek mag worden uitgevoerd, moeten deelnemers worden geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek zoals de doelen, methoden, verwachte voordelen en mogelijke risico's. Deelnemers moeten ook weten dat ze zich op elk moment uit het onderzoek kunnen terugtrekken zonder negatieve gevolgen voor hun lopende zorg of behandeling.
van de patiënt (> 14 jaar of volgens lokale wet- en regelgeving) en ouders voor participatie in de studie en overdracht en verwerking van gegevens
• Bereidheid van patiënten en de onderzoeker/patholoog om adequate slides/blocks ter beschikking te stellen voor referentie (moleculaire) pathologie en internationaal pathologiepanel en/of verse of vers ingevroren monsters voor genetische risicogroepstratificatie als deze monsters beschikbaar zijn na standaard diagnostische procedures
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
Patiënten die aan de volgende criteria voldoen, komen niet in aanmerking voor het onderzoek (Uitsluitingscriteria
Uitsluitingscriteria of exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert.
):
• lymfoblastisch lymfoom als secundaire maligniteit
• niet-lymfoom gerelateerde relevante medische, psychiatrische of sociale omstandigheden die onverenigbaar zijn met een onderzoeksbehandeling, waaronder onder andere:
- voorafgaande orgaantransplantatie
- ernstige immunodeficiëntie
- demyelinisatie van het syndroom van Charcot-Marie-Tooth
- ernstige acute of chronische infecties, zoals HIV, VZV en tuberculose
- urineweginfectie, cystitis, urinaire uitstroomobstructie, ernstig nierinsufficiëntie (creatinineklaring minder dan 20 ml/min)
- ernstige leverinsufficiëntie (bilirubine > 3 maal ULN, transaminasen > 10 keer ULN)
- myocardiale insufficiëntie, ernstige aritmieën
- zweren in de mondholte en bekende actieve gastro-intestinale ulcera ziekte
- bekende overgevoeligheid voor een IMP en een excipiënt (vermeld in rubriek 6.1 van de betreffende SPC)
• steroïde-voorbehandeling met ≥ 1 mg/kg/dag gedurende de laatste maand vóór de diagnose gedurende meer dan twee weken
• vaccinatie met levende vaccins binnen 2 weken vóór aanvang van de protocolbehandeling
• behandeling gestart volgens een ander protocol of voorbehandeling met cytostatica
• deelname aan een andere klinische studie die interfereert met het protocol, behalve NHL-BFM Registry 2012 en trials met verschillende Eindpunt
Het eindpunt van een klinisch onderzoek is een vooraf gedefinieerde gebeurtenis, bijvoorbeeld het optreden van een ziekte of een symptoom, of een specifieke laboratoriumuitslag. Zodra iemand het eindpunt bereikt, wordt hij/zij doorgaans uitgesloten van verder onderzoek in de studie. Eindpunten kunnen hard (objectief) of zacht (subjectief) zijn. In sommige gevallen kunnen ze worden vervangen door surrogaateindpunten. De eindpunten die in een onderzoek worden gebruikt, moeten worden gedefinieerd en gedocumenteerd als onderdeel van het onderzoeksprotocol.
en, met aspecten van ondersteunende behandeling, die parallel kan lopen met LBL 2018 zonder de uitkomst van deze studie te beïnvloeden (bijv. trials over anti-emetica, antibiotica, strategieën voor psychosociale ondersteuning)
• bewijs van zwangerschap of borstvoeding
• seksueel actieve adolescenten die niet bereid zijn om een zeer effectieve anticonceptiemethode (pearllindex <1) te gebruiken tot 12 maanden na het einde van de cytostatische therapie
De primaire reden voor Randomisatie Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen. 1 (prednison versus dexamethason) is het verminderen van het aantal terugvallen met betrokkenheid van het centraal zenuwstelsel. Inductie van dexamethason kan gepaard gaan met een verhoogd risico op behandelingsgerelateerde morbiditeit (infecties, hematologische toxiciteit, hepatische toxiciteit) en mortaliteit. Daarom is de duur van blootstelling aan dexamethason beperkt tot 14 dagen om het risico op toxiciteit te verminderen. De deelnemende groepen gaan ervan uit dat de potentiële voordelen van dexamethason in dit onderzoek opwegen tegen de potentiële risico's die aan studieparticipatie zijn verbonden. De primaire reden voor Randomisatie Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen. 2 met behandelintensificatie voor hoogrisicopatiënten met LBL via de introductie van ALLE hoogrisicocursussen in het geïntensiveerde protocol M is het verbeteren van de gebeurtenisvrije overleving en algehele overleving volgens de gevestigde ALL-BFM behandelstrategie voor hoge risicopatiënten. Vanwege de relevante toxiciteit van behandelplannen met 3 tot 6 opeenvolgende risicovolle kuren waargenomen bij ALL-patiënten met een hoog risico, is overeengekomen om 2 risicokuren in het protocol M te introduceren, maar om twee standaardkuren met hoge dosis methotrexaat van protocol M te behouden in de proef LBL 2018. Potentiële risico's zijn een toename van behandelingsgerelateerde morbiditeit en mortaliteit, evenals vertragingen in de behandeling. Verbetering van de overleving bij hoogrisicopatiënten zou echter de overweging van deze intensievere behandeling kunnen rechtvaardigen. Een ander beoogd voordeel van de proef LBL 2018 met de prospectieve validatie van de nieuw geïntroduceerde stratificatie van de risicogroep is om de behandeling aan te passen aan het individuele risico op terugval. Op de middellange termijn kan dit een verdere verlaging van de behandelingsintensiteit mogelijk maken bij patiënten met een laag risico die de acute en langdurige toxiciteit bij deze patiënten verminderen.
N.v.t.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.