LORD (BOOG 2014-04)
Algemeen
Behandeling van laag-risico DCIS (een mogelijk voorstadium van borstkanker): behandelen of nauwlettend volgen (‘active surveillance’)?
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Borstkanker HER-2-pos
- Borstkanker hormoonpositief
- Borstkanker triple negatief
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Rijnstate Arnhem
-
Alrijne Ziekenhuis
-
In dit onderzoek willen de onderzoekers bekijken of de standaardbehandeling bestaand uit een operatie eventueel gevolgd door radiotherapie en/of hormoontherapie bij laag-risico DCIS veilig weggelaten kan worden. Dit kan vrouwen onnodige operaties, bestralingen en/of hormonale therapie besparen. Veilig weglaten wordt nauwlettend gevolgd (actieve controle genoemd bestaande jaarlijkse mammografie + lichamelijk onderzoek) wat betekent dat vrouwen een jaarlijks mammogram krijgen om eventuele veranderingen van de DCIS te bepalen.
Het betreft een fase III, niet-gerandomiseerde, patient preference, multi-center, klinische studie waarin 2500 patiënten zullen deelnemen om vast te stellen dat ‘active surveillance’ beleid voor laag-risico DCIS net zo veilig is als de huidige behandeling. Vrouwen zonder borstkanker in het verleden of heden met laag-risico DCIS gevonden op basis van bij screening gevonden calcificaties kunnen deelnemen. Vrouwen kunnen kiezen tussen ‘actieve controle’ en de standaard behandeling. Indien een vrouw kiest voor ‘active surveillance’ zal zij jaarlijks tot 5 jaar FU en op 7 en 10 jaar door middel van een mammografie en lichamelijk onderzoek onderzocht worden om eventuele progressie van de laesie tijdig op te kunnen sporen. De standaard behandeling is WLE met of zonder radiotherapie of masectomie eventueel gevolgd door hormoontherapie. De FU na de standaard behandeling is gelijk aan die van de active surveillance arm.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Veiligheid
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Vrouwen van 45 jaar of ouder gediagnosticeerd met premair laag risico (graad I en II) DCIS voortkomend uit het bevolkingsonderzoek of opportunistische screening.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Getekend informed consent
- vrouwen van 45 jaar of ouder (elke menopausale status toegestaan)
- Elke grootte van unilaterale DCIS toegestaan.
- ASA score 1-2
- Calcificaties gevonden op mammografie in het kader van bevolkingsonderzoek of in oppertunistische setting
- Minstens zes biopten met maat 12 Gauge of een equivalent hiervan afgenomen binnen twaalf weken na detectie op mammografie. Dit betekent dat het volume minimaal 7cc moet zijn en onafhankelijk van het merk naalden tenminste drie 8G, vier 9G, vijf 10G of vijf 11G biopten. Biopten zijn representatief als er calcificaties worden gevonden in het x-specimen of bij histologie in geval dat er geen x-specimen is gemaakt.
- Estrogen receptor ≥80% positief en HER2 negatief: 0 or 1+ or 2+ met negatief ISH), centraal geanalyseerd door pathologie van het NKI-AVL
- Indien laesie groter dan 5 cm, zijn aanvullende biopten van het centrum en de periferie van de laesie verplicht.
- In geval van multipele laesie, moeten er biopten worden genomen van twee verschillende laesies.
- Het plaatsen van een marker op de plek van biopsie is verplicht
- Goede correlatie tussen de radiologische en pathologische bevindingen, dus geen
verdenking op hooggradig DCIS of op invasief borstkanker.
- Eerdere chirurgie van de ipsilaterale borst voor een goedaardige afwijking is
- Het interval tussen histologische diagnose van laag risico DCIS en Randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
mag max 12 weken duren.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Estrogen receptor negatief <20% of HER2 positief:3+ of 2+ met positieve ISH
- Aanwezigheid van een massa, toegenomen densiteit, stervormige afwijking of
verstoring van de ‘architectuur’ van het borstweefsel rondom de calcificaties
op het mammogram.
- Ziekte van Paget van de borst, invasief borstkanker of
pleiomorfe lobulair carcinoma in situ, klassiek lobulair carcinoma in situ en/of atypische lobulaire hyperplasie zijn wel toegestaan.
- symptomatisch DCIS (symptomen zoals een voelbare massa, bloederig
tepeluitvloed).
- Synchroon een invasief carcinoom in de contralaterale borst.
- Voorgeschiedenis van mammacarcinoom of DCIS, eerder goedaardige ingreep van de borst is toegestaan
- Voorgeschiedenis kanker m.u.v. Carcinoma in situ van de baarmoederhals except of basaal carcinoom van de huid
- Ernstige ziekte die een chirurgische ingreep verhinderen (bijvoorbeeld
cardiale/pulmonale of renale aandoeningen.
- Familielid die drager is van een gen-mutatie wat een verhoogd risico geeft op het krijgen van borstkanker, tenzij patiënte zelf bewezen geen draagster is.
- Psychologische, sociologisch of geografische omstandigheden die de
behandeling of de follow-up in de weg kunnen staan.
- Zwangerschap tijdens Randomisatie
Randomisatie is een methode voor indelen of selecteren zonder gebruikmaking van een systeem. Het is zuiver willekeurig (bepaald door het toeval). In klinische onderzoeken worden deelnemers gewoonlijk willekeurig in verschillende armen van het onderzoek ingedeeld (bijvoorbeeld voor toediening van het onderzoeksmiddel of voor placebo). Dit is een bepalend onderdeel van het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek ('randomised controlled trial', RCT). Randomisatie in klinische onderzoeken houdt in dat elke deelnemer een gelijke kans heeft in een van de armen van het onderzoek te worden ingedeeld. Het is een belangrijke methode om het risico van vertekening (bias) in de uitkomsten van het onderzoek te verlagen.
of het geven van borstvoeding
In de ‘actieve controle’ studiegroep, wordt de patiënt niet behandeld en hoeft dus niet naar het ziekenhuis voor een behandeling maar zullen jaarlijks welke naar het ziekenhuis komen voor de controles. Er worden in deze arm ook geen bijwerkingen verwacht. Er wordt vanuit gegaan dat ‘actieve controle’ even veilig is als de huidige behandeling, maar daar is nog geen bewijs voor. Dit kan mogelijk wel psychologisch belastend zijn voor de patiënt. Mocht in de loop der tijd toch invasieve borstkanker ontwikkelen zal dit in een zeer vroeg stadium worden gedetecteerd en zal het hoogstwaarschijnlijk om een laaggradig, oestrogeen receptor positieve tumor gaan met zeer goede vooruitzichten. In de groep die de standaard behandeling krijgt zal voor zowel de behandeling als de jaarlijkse controles naar het ziekenhuis komen. Beide groepen worden op 6 verschillende momenten gevraagd een vragenlijst in te vullen.
Actieve controle van DCIS door een jaarlijks mammografie en lichamelijk onderzoek.
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Rijnstate Arnhem
-
Alrijne Ziekenhuis
-
Leids Universitair Medisch Centrum
-
MCL Leeuwarden
-
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
-
Haaglanden Medisch Centrum
-
Slingeland Ziekenhuis
-
Reinier de Graaf Gasthuis
-
HagaZiekenhuis
-
Antonius Ziekenhuis Sneek
-
Maasstad Ziekenhuis
-
Groene Hart Ziekenhuis
-
Tjongerschans Ziekenhuis
-
Ziekenhuis Gelderse Vallei
-
Catharina Ziekenhuis
-
Deventer Ziekenhuis
-
Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
-
Flevoziekenhuis
-
Jeroen Bosch Ziekenhuis
-
Noordwest Ziekenhuisgroep
-
Medisch Spectrum Twente
-
Albert Schweitzer Ziekenhuis
-
Maxima Medisch Centrum
-
Alexander Monro Ziekenhuis
-
Wilhelmina Ziekenhuis Assen
-
Ziekenhuis st Jansdal
-
Universitair Medisch Centrum Groningen
-
Diakonessenhuis Utrecht
-
Gelre Ziekenhuis Apeldoorn
-
Spaarne Gasthuis Haarlem
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.