LUPSA
Algemeen
177Lu-PSMA Radioligand therapie voor gevorderde speekselklierkanker, een fase II pilot studie.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 2
- Bij diagnose
-
- Speekselklier
Het doel van dit onderzoek is om de veiligheid en werkzaamheid van Lutetium-177-PSMA-I&T therapie te onderzoeken voor de behandeling van speekselklierkanker. De werkzaamheid bij speekselklierkanker is onbekend.
Het onderzoek bestaat uit twee cohorten: - cohort 1: 5 patiënten met gevorderde adenoïd cysteus carcinoom - cohort 2: 5 patiënten met gevorderde salivary duct carcinoom Het betreft een monocenter, fase 2 pilot studie.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek, Therapeutisch, Veiligheid, Anders, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Volwassenen met gevorderde speekselklierkanker, van het subtype adenoïd cysteus carcinoom of salivary duct carcinoom. Patiënten dienen een positieve PSMA-PET scan te hebben.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- patiënten moeten in staat zijn om informed consent te kunnen geven.
- patiënten moeten ≥ 18 jaar zijn.
- patiënten moeten een ECOG performance status hebben van 0 tot 2
- patiënten moeten histologisch, pathologisch en/of cytologisch bewezen
adenoid cysteus carcinoom of salivary duct carcinoom hebben.
- alleen patiënten met lokaal uitgebreid, teruggekomen of uitgezaaid
adenoid cysteus carcinoom of salivary duct carcinoom kunnen
deelnemen.
- patiënten met een adenoid cysteus carcinoom kunnen alleen
deelnemen indien er objectieve groei is de laatste 3 maanden of indien
patiënten klachten heeft gerelateerd aan de ziekte.
- patiënten moeten een adequate orgaan functie hebben:
voor het beenmerg is dit gedefinieerd als: leukocyten ≥2.5x10^9/, trombocyten ≥100x10^9/L, Hb ≥6 mmol/L en absolute neutrofielen ≥ 1.5x10^9/L
voor de lever is dit gedefinieerd als: totaal bilirubine ≤1.5 x ULN. Voor patiënten bekend met Gilbert's Syndrome ≤ 3 x ULN is toegestaan. Alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST) ≤ 3.0 × ULN OR ≤5.0 × ULN voor patiënten die bekend zijn met
leverMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n.
voor de nieren is dit gedefinieerd als: serum creatinine ≤1.5 x ULN of creatinine clearance ≥ 50 mL/min
- patiënten moeten een meetbare ziekte hebben. Dit is gedefinieerd als ≥ 1 laesie ≥ 2 cm (lange as) die aanwezig is op de baseline CT.
- patiënten moeten een positieve 68Ga-PSMA PET/CT scan hebben, gedefinieerd als ten minste een laesie van 1.5 cm (lange as) met ligand opname boven de leveropname.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Patiënten die zwanger zijn of borstvoeding geven
- Patiënten in de vruchtbare levensfase en die geen adequate
anticonceptie gebruiken
- Patiënten die bekend zijn met hersenMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n of craniele epidurale
ziekte of intracardiale Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n
- Patiënten met gelijktijdige ernstige medische aandoeningen (bepaald
door de hoofdonderzoeker), waaronder niet beperkt tot: New York Heart
Association klasse III of IV hartfalen, geschiedenis van aangeboren
verlengd QT syndroom, ongecontroleerde infectie, actieve hepatitis B of
C, andere significante comorbiditeit die naar mening van de onderzoeker
niet wenselijk zijn voor deelname aan de studie.
- Patiënten met een urineweginfectie of hydronefrose
- Minder dan 4 weken sinds laatste beenmergonderdrukkende therapie
of andere radionuclide therapie
- Gelijktijdige kankerbehandeling
Belastingen bestaan voornamelijk uit het aantal bezoeken en studie-gerelateerde onderzoeken zoals hierboven beschreven. Verder zijn mogelijke risico's bijwerkingen van de behandeling. Wat betreft het risico op kortetermijnbijwerkingen van de radioligand-therapie van lutetium-PSMA; eerdere klinische studies bij gevorderde prostaatkanker toonden relatief gunstige toxiciteitsprofielen op korte termijn bij patiënten die werden blootgesteld aan vergelijkbare doses vergeleken met deze studie. Mogelijke toxiciteiten die worden waargenomen bij patiënten met gevorderde prostaatkanker zijn: beenmergtoxiciteit, verslechtering van de nierfunctie en xerostomie als gevolg van bestraling van de speekselklieren, waarvan de meeste bijwerkingen omkeerbaar zijn. Het is nog niet duidelijk wat het toxiciteitsprofiel op lange termijn is van deze nieuwe therapeutische aanpak. Tijdens het onderzoek zullen bijwerkingen zorgvuldig worden gemonitord. De behandeling zal indien nodig worden aangepast door de hoofdonderzoeker.
4 cycli met 7.4 GBq Lutetium-177-PSMA radioligand therapie
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.