LysAA
Algemeen
Een multi-centrum, open label, post autorisatie veiligheidsstudie om het effect van LysaKare infusie op het serum kalium gehalte bij GEP-NET patiënten, die in aanmerking komen voor Lutathera behandeling, te onderzoeken.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 4
- Bij diagnose
-
- Neuro-endocrine kanker
Primaire doelstelling(en): Het beoordelen van het effect van LysaKare®-toediening op de kaliumconcentratie in serum bij patiënten met GEP-NET's die in aanmerking komen voor Lutathera®-behandeling Secundaire doelstellingen: Het bevestigen van het veiligheidsprofiel van LysaKare®-infusie bij patiënten met GEP-NET's die in aanmerking komen voor Lutathera®-behandeling zonder medetoediening van Lutathera®
Dit is een multicentrisch, open-label veiligheidsonderzoek na vergunningverlening (PASS). In totaal zullen 40 patiënten met GEP-NET's worden ingeschreven voor het krijgen van één infusie met LysaKare® voor de systematische beoordeling van het effect van LysaKare®-toediening op de kaliumconcentratie in bloed tot maximaal 24 h, in vergelijking met de uitgangswaardemeting. Het onderzoeksschema voor iedere patiënt bestaat uit een screeningsperiode die gevolgd wordt door een infusiedag met een optionele overnachting in het ziekenhuis, en een follow-uptelefoongesprek.
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Veiligheid, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Mannelijke en vrouwelijke patiënten van 18 jaar of ouder bij wie SSTR-positieve GEP-NET's zijn vastgesteld en die voldoen aan de criteria voor behandeling met Lutathera®.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1. Mannelijke of vrouwelijke patiënten met somatostatinereceptorpositieve gastro-enteropancreatische neuro-endocriene tumoren (GEP-NET's), die in aanmerking komen voor de behandeling met Lutathera® volgens de indicatie op het etiket van Lutathera®.
2. Leeftijd ≥ 18 jaar.
3. Patiënten die een ondertekend toestemmingsformulier hebben verstrekt voor deelname aan het onderzoek, verkregen vóór de start van protocolgerelateerde procedures.
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
1. Reeds bestaande hyperkaliëmie (> 6,0 mmol/l bij de screening) indien niet adequaat gecorrigeerd vóór de start van de LysaKare®-infusie.
2. Gevallen waarin Lutathera® niet wordt aanbevolen volgens de SmPC van Lutathera®:
a. Ongecontroleerd congestief hartfalen (NYHA III, IV);
b. Nierfalen met creatinineklaring < 50 ml/min, berekend met behulp van de Cockcroft-Gault-methode;
c. Verminderde hematologische functie met oftewel Hb < 4,9 mmol/l (8 g/dl), bloedplaatjes < 75 g/l (75 x 103/mm3), of leukocyten < 2 g/l (2.000/mm3) (behalve lymfopenie);
d. Verslechterde leverfunctie met oftewel totale bilirubinemie > 3 keer de bovengrens van normaal of albuminemie < 30 g/l en protrombineratio afgenomen < 70%.
3. Zwangerschap of het geven van borstvoeding, positieve zwangerschapstest bij de screening of pre-dosis op basis van de contra-indicatie voor Lutathera®.
4. Overgevoeligheid voor de werkzame stoffen in het onderzoeksgeneesmiddel.
5. Een belangrijke medische of sociale aandoening die het vermogen van de proefpersoon om zich te houden aan het schema van de onderzoeksbezoeken of om mee te werken aan de onderzoeksbeoordelingen kan verstoren.
6. Patiënten die binnen de afgelopen 30 dagen een onderzoeksmiddel hebben gekregen.
7. Patiënten die voorafgaand aan het screeningsbezoek een dosis Lutathera® hebben gekregen of zijn ingepland voor Peptide Receptor Repeat (PRRT)-behandeling binnen 7 dagen vóór de onderzoeksinfusie met LysaKare®.
Het onderzoeksschema voor iedere patiënt bestaat uit een screeningsperiode die gevolgd wordt door een infusiedag met een optionele overnachting in het ziekenhuis, en een follow-uptelefoongesprek. In totaal krijgen de patiënten 3 x een lichamelijk onderzoek, 8 x metingen van vitale functies, 5 x een ECG, 8 x een bloedonderzoek en een 4 uur durende infusie met LysaKare®. Op de infusiedag worden de patiënten geïnstrueerd elk uur minstens 1 glas water drinken. Als de patiënt een vrouw is die zwanger kan worden, moet ze 2 x een zwangerschapstest ondergaan. Risico-batenanalyse: Aminozuuroplossingen met een vergelijkbare samenstelling als LysaKare® zijn zeer vaak gebruikt voor bescherming van de nieren tijdens PRRT-behandeling. De beoordeling van de mogelijke risico's van LysaKare® voor dit onderzoek is gebaseerd op de gepresenteerde literatuurgegevens over “well established use". In de IB (brochure voor de onderzoeker) voor LysaKare® worden mogelijke risico's en de belangrijkste risicobeheeractiviteiten samengevat waarmee rekening moet worden gehouden bij het toedienen van LysaKare®. De belangrijkste bijwerkingen die gemeld zijn na de toediening van de aminozuuroplossing zijn onder meer misselijkheid, braken en hyperkaliëmie. • Misselijkheid en braken De belangrijkste bijwerkingen zijn misselijkheid (ongeveer 25%) en braken (ongeveer 10%). Voorbehandeling met een anti-emeticum 30 minuten vóór de start van de LysaKare®-infusie wordt aanbevolen om de incidentie van misselijkheid en braken te verlagen. • Hyperkaliëmie Er kan een verhoging van serumkaliumgehalten optreden. Verhogingen van serumkaliumgehalten zijn in het algemeen licht en voorbijgaand. Tijdens de infusie dienen de vitale functies te worden gemonitord, ongeacht de serumkaliumgehalten bij de uitgangswaardemeting. Patiënten dienen de instructie te krijgen om op de dag van de infusie aanzienlijke hoeveelheden water te drinken (minstens 1 glas per uur) om gehydrateerd te blijven en de uitscheiding van overmatig serumkalium te bevorderen. Wanneer zich tijdens de LysaKare®-infusie symptomen van hyperkaliëmie ontwikkelen, moeten gepaste corrigerende maatregelen worden genomen. In dit onderzoek zullen de veiligheidseffecten van LysaKare® zorgvuldig worden beoordeeld, en de patiënten zullen nauwlettend worden gemonitord. Aangezien LysaKare® in de medische praktijk met Lutathera® wordt toegediend als een middel ter bescherming van de nieren tegen straling en zelf geen therapeutisch effect op GEP-NET's heeft, is er geen direct voordeel voor de patiënten die aan het onderzoek deelnemen. Dit onderzoek is echter van essentieel belang voor het beter begrijpen van het effect van LysaKare® op serumkaliumgehalten in de populatie van patiënten met GEP-NET's, in het kader van het veilige gebruik ervan met Lutathera®.
Proefpersonen ontvangen 1 x 4 uur durende infusie met Lysakare.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.