MEDOCC-CrEATE
Algemeen
Adjuvante chemotherapie op basis van detecteerbaar circulerend tumor DNA bij bij stadium II coloncarcinoom patiënten: de MEDOCC-CrEATE studie
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet beschikbaar
- Bij diagnose
-
- Colorectale kanker
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Alrijne Ziekenhuis
-
VieCuri Medisch Centrum
-
Primaire doel: onderzoeken of analyse van circulerend tumor DNA (ctDNA) leidt tot het starten van adjuvante chemotherapie bij patiënten met stadium II dikkedarmkanker bij een positieve test. Secundair doel: onderzoeken of adjuvante chemotherapie de kans op terugkeer van ziekte (recidief) verkleint bij patiënten met stadium II dikkedarmkanker met aantoonbaar circulerend tumor DNA (ctdNA) na de operatie.
Deze studie zal gaan lopen binnen de bestaande landelijke cohortstudie voor patiënten met dikkedarmkanker, het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC). CrEATE is ingericht volgens het zogenaamde Trials within Cohorts (TwiCs) design. Aanvullende informatie hierover staat reeds vermeld bij 'aanvullende opmerkingen'. Op dit moment loopt binnen PLCRC al de observationele PLCRC-MEDOCC studie, waarbij bij patiënten met stadium II en III dikkedarmkanker op geregelde tijden bloed wordt afgenomen om de voorspellende waarde van ctDNA te bepalen. In de hier voorgestelde studie zullen patiënten, die deelnemen aan de observationele PLCRC-MEDOCC studie en bij wie geen aanvullende chemotherapie wordt voorgesteld door de behandelaar, na operatie worden geloot naar een controlegroep (standaard behandeling, geen aanvullende chemotherapie) en een groep die geïnformeerd zal worden over de MEDOCC-CrEATE studie. In deze groep wordt, na toestemming, direct na operatie in het bloed gekeken naar aanwezigheid van ctDNA. Indien dit aanwezig is, zal aan patiënten aanvullende chemotherapie aangeboden worden.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Populatie/domein: Patiënten met stadium II dikkedarmkanker die (volgens behandelaar/huidige richtlijn en advies) niet in aanmerking komen voor adjuvante chemotherapie.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Leeftijd ≥ 18 jaar
- Informed consent voor PLCRC met specifieke toestemming voor extra bloedafnames, verzamelen van weefsel en geïnformeerd willen worden over toekomstig experimenteel onderzoek.
- Histologisch bevestigd stadium II coloncarcinoom
- Conditioneel in staat om combinatie chemotherapie te ondergaan (fluoropyrimidine en oxaliplatin) volgens behandelend arts
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Indicatie voor adjuvante chemotherapie volgens behandelaar
- Andere maligniteit in voorgaande 5 jaar behalve carcinoma in situ en huidkanker anders dan melanoom
- Incomplete tumor resectie (R1 of R2 resectie)
- Contraindicatie voor fluoropyrimidines of oxaliplatin
- Zwangerschap
De belasting en de risico's voor de patiënt in dit onderzoek zijn laag ten aanzien van de interventie (directe analyse van een bloedsample). Er zijn implicaties voor het kleine gedeelte van de patiënten waarbij postoperatief ctDNA aangetoond wordt. We schatten dat dit bij ~5% van de patiënten het geval is, deze patiënten krijgen de uitslag dat er nog aantoonbare fragmenten DNA van tumorcellen in de bloedbaan te vinden zijn en dat we daarom denken dat het risico op terugkeer van ziekte erg groot is. Deze mensen worden vervolgens voorgelicht over adjuvante chemotherapie. De combinatie van een fluoropyrimidine en oxaliplatin is deel van de reguliere adjuvante behandeling bij colon carcinoom sinds het begin van deze eeuw. Daarom zijn de risico's en de toxiciteit van de gebruikte chemotherapeutica bekend. Het grootste deel van de bijwerkingen zijn goed te behandelen en voorbijgaand. Het risico van het afnemen van extra buisjes bloed gecombineerd met bloedafnames in het kader van de reguliere zorg zijn verwaarloosbaar.
Patiënten worden gevraagd informed consent te geven om hun ctDNA status direct te laten bepalen in het bloedsample dat post-operatief is afgenomen. Patiënten met ctDNA in het bloed zullen adjuvante chemotherapie aangeboden krijgen. Adjuvante chemotherapie is geen onderdeel van de interventie, maar zal bij voorkeur bestaan uit 3-wekelijkse cycli met capecitabine en oxaliplatin (CAPOX) of 2-wekelijkse cycli met 5FU/LV en oxaliplatin (FOLFOX). De duur van de behandeling zal bij beide behandelschema's 6 maanden bedragen (24 weken).
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Alrijne Ziekenhuis
-
VieCuri Medisch Centrum
-
Reinier de Graaf Gasthuis
-
Ikazia Ziekenhuis
-
Ziekenhuis Gelderse Vallei
-
Deventer Ziekenhuis
-
Flevoziekenhuis
-
Jeroen Bosch Ziekenhuis
-
Noordwest Ziekenhuisgroep
-
Meander Medisch Centrum
-
Ziekenhuis st Jansdal
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.