MITCH
Algemeen
Onderzoek naar de mogelijkheid om het metabolisme van een hersentumor bij kinderen te karakteriseren met behulp van MRI met een hoge veldsterkte
- Leeftijd
- Enkel kinderen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Laaggradig glioom
Bepalen of metabole beeldvorming op 7 Tesla haalbaar en geschikt is om veranderingen in fosfolipiden en APT-waarden in hersentumoren bij kinderen te detecteren.
Observationele studie.
- Onderzoeksgebied
- Diagnostiek
- Soort onderzoek
- Observationeel onderzoek In de epidemiologie en statistiek trekt een observationeel onderzoek conclusies over het mogelijke effect van een behandeling bij de deelnemers, waarbij de indeling van de deelnemers in een behandelgroep versus een controlegroep buiten de controle van de onderzoeker valt. In sommige gevallen zijn observationele onderzoeken echter de geschiktste opzet – bijvoorbeeld als de aandoening die wordt onderzocht, zeldzaam is. Daarbij zijn niet-interventionele observationele onderzoeken soms de enige ethische benadering. Als bijvoorbeeld het effect van een risicofactor in het milieu als asbest wordt onderzocht, zou het onethisch zijn deelnemers opzettelijk bloot te stellen aan die risicofactor. In een niet-interventioneel observationeel onderzoek worden geen aanvullende diagnostische of controleprocedures toegepast op de patiënten, en worden er epidemiologische methoden gebruikt voor de analyse van verzamelde gegevens (zoals volgens artikel 2(c) van 2001/20/EG).
Onderzoekspopulatie
Kinderen (5-18 jaar) met een laaggradig glioom (n = 20) of een pons tumor (DIPG; n =5).
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Kinderen, tussen de 5 en 18 jaar met een laaggradig glioom of ponstumor;
- De kinderen moeten in staat zijn om zonder anesthesie een MRI te ondergaan;
- Er moet informed consent gegeven zijn (door ouders/voogd en/of patiënt).
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Claustrofobie;
- Patiënten waarvan bekend is dat zij een totale tumor resectie zullen ondergaan binnen 1 maand;
- MRI-specifieke Exclusiecriteria
Exclusiecriteria zijn kenmerken die mensen uitsluiten van deelname aan een onderzoek. Exclusiecriteria kunnen bijvoorbeeld – afhankelijk van de eisen van het onderzoek – leeftijd, geslacht, type of stadium van de ziekte omvatten en de aan- of afwezigheid van andere medische aandoeningen. Exclusiecriteria (en inclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed worden gedefinieerd, vergroten exclusie- en inclusiecriteria de kansen dat een onderzoek betrouwbare resultaten oplevert.
, zoals metalen implantaten;
- Het ontbreken van informed consent.
Deelnemers wordt gevraagd om 3 maal een 7T MRI scan te laten maken: vlak na diagnose, en twee maal tijdens de follow up (bijv. na 3 en 6 maand). Een MRI scan is een non-invasieve beeldvormende modaliteit, welke gebruik maakt van sterke magnetische velden. In het algemeen wordt een MRI niet geassocieerd met een veiligheidsrisico, behalve met een mogelijke claustrofobische reactie. De deelnemers hebben geen direct voordeel van hun deelname. Deelname zal wel bijdrage aan een duidelijker beeld van de fysiologie van verschillende typen hersentumoren bij kinderen. Daarnaast willen we met dit onderzoek een tool ontwikkelen die behandeling (chemo en/of radiotherapie) kan evalueren en ziekte progressie in kaart kan brengen. Dit kan ervoor zorgen dat de diagnostiek en beslissingen rondom behandelstrategieën op een individueel niveau verbeterd worden. Hersentumoren bij kinderen zijn klinische, genetische en biologisch anders dan hersentumoren bij volwassen. Daarom kan deze studie niet uitgevoerd worden zonder deze kinderen.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.