MRI-guided focal salvage HDR-BT
Algemeen
Plaatselijke inwendige bestraling voor de behandeling van patiënten met teruggekeerde prostaatkanker
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet van toepassing
- Bij diagnose
-
- Prostaatkanker
Bepalen van de toxiciteit van MRI geleide salvage high-dose-rate brachytherapie als monotherapie bij recidief prostaatkanker. Als secundaire eindpunten worden technische haalbaarheid, kwaliteit van leven en biochemische ziektevrije overleving (Phoenix criteria) onderzocht.
Prospectieve ontwikkelingsstudie waarbij MRI geleide salvage high-dose-rate brachytherapie wordt toegepast als focale salvage monotherapie voor lokaal recidief prostaatkanker. Prostaatkanker patiënten vanuit het UMC Utrecht die voldoen aan de Inclusiecriteria Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's. zullen benaderd worden voor deelname aan het onderzoek. Voor de behandeling zal een diagnostische MRI met contrast en een PSMA-PET scan verricht worden. Tijdens de behandeling zal een MRI zonder contrast gemaakt worden voor beeldvorming van de brachytherapie catheters. Zes maanden na behandeling zal een derde MRI gemaakt worden ter beoordeling van de behandelrespons. De inclusietijd voor dit onderzoek zal 2 jaar bedragen. Voor behandeling zal de toxiciteit van de primaire behandeling bepaald worden. Tijdens de eerste 90 dagen na behandeling zal de acute gastro-intestinale en/of urogenitale toxiciteit gemonitord worden. Na deze periode zal de late gastro-intestinale en/of urogenitale toxiciteit in kaart gebracht worden gedurende een periode van 10 jaar. Toxiciteit voor en na behandeling zal gemeten worden aan de hand van de Common Terminology Criteria for Adverse Events (CTCAE) versie 4.0 en de International Symptom Score (IPSS). Kwaliteit van leven Kwaliteit van leven (Quality of Life, QoL) is een maat in de gezondheidseconomie. Het verwoordt het effect van factoren als symptomen, pijn, psychische gezondheid en welzijn op het leven van mensen. Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (Health-related quality of life, HRQoL) is een maat om uit te rekenen wat de behandeling waarschijnlijk voor gevolgen zal hebben voor het leven van patiënten. vragenlijsten zullen gedurende 10 jaar na behandeling afgenomen worden. Hiervoor zullen de RAND-36, EORTC QLQ-PR-25, de EORTC QLQ-C30 en de IIEF-5 vragenlijsten gebruikt worden. Voor bepaling van een biochemisch recidief (Phoenix criteria) zal het Prostaatspecifiek Antigeen (PSA) gemeten worden tijdens iedere follow-up visite. Het eerste follow-up bezoek zal 4 weken na behandeling plaatsvinden. Gedurende het eerste jaar na behandeling zal de patiënt elke drie maanden teruggezien worden. Het tweede jaar na behandeling zal de patiënt twee keer worden teruggezien en daarna jaarlijks, volgens de Dutch prostate guideline.
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Dertig patiënten met een recidief prostaatkanker, die voldoen aan de Inclusiecriteria Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's. en informed consent hebben gegeven voor deelname aan het onderzoek.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Leeftijd ≥18 jaar
- PA bewezen lokaal recidief prostaatcarcinoom
- PA bewezen recidief ten minste 2 jaar na primaire radiotherapie (low-dose-rate brachytherapie of uitwendige bestraling)
- Gelimiteerde en niet-aggressieve tumorpresentatie op het moment van salvage therapie (Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) op het moment van salvage <10)
- Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) verdubbelingstijd >12 maanden
- Acceptabele toxiciteit na primaire radiotherapie (Internationaal Prostaat Symptoom Score (IPSS)<15)
- Tumor locatie technisch te bereiken voor brachytherapie
- Tumor locatie op MRI en PSMA-PET scan binnen de anatomische grenzen van de prostaat (geen extracapsulaire groei of Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n)
- Karnofski score ≥70
- Geschreven informed consent
- Geschikt voor spinale anesthesie
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n op afstand
- Hevige toxiciteit tijdens primaire bestraling (Internationaal Prostaat Symptoom Score (IPSS)>15)
- Contra-indicaties voor MRI volgens het protocol van de afdeling radiologie van het UMC Utrecht
- Anti-coagulantia toediening continu noodzakelijk, uitgezonderd Ascal
- Discongruentie tussen bevindingen bij prostaatbiopten en contrast MR beeldvorming
- Geen eerdere prostaatkanker behandelingen (HIFU, een recente TURP (<6 maanden voor salvage HDR behandeling), cryochirurgie), behalve eerdere radiotherapie
Er zal een strikte dosis limiet gehandhaafd worden voor de kritieke organen in het bestralingsgebied, zoals urethra, blaas en rectum. Met behulp van deze strikte dosis planning voorafgaand aan de behandeling, kan een veilige bestralingsdosis op het CTV (clinical target volume) worden vastgesteld voordat de behandeling plaatsvindt. Indien de dosis limiet voor de kritieke organen overschreden wordt, zal de dosering verlaagd worden. Voor het onderzoek naar Kwaliteit van leven Kwaliteit van leven (Quality of Life, QoL) is een maat in de gezondheidseconomie. Het verwoordt het effect van factoren als symptomen, pijn, psychische gezondheid en welzijn op het leven van mensen. Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (Health-related quality of life, HRQoL) is een maat om uit te rekenen wat de behandeling waarschijnlijk voor gevolgen zal hebben voor het leven van patiënten. zullen vragenljisten gebruikt worden. De extra MRI scan gedurende de behandeling zal geen extra risico's voor de patient opleveren. Vanwege de focale behandeling wordt minder toxiciteit in gezonde weefsels (blaas en rectum) verwacht in vergelijking met huidige salvage behandelingsmethoden. Bovendien is het mogelijk dat in de toekomst het starten van hormonale therapie voorkomen of uitgesteld kan worden. Dit zal hormoon geinduceerde toxiciteit voor de patient kunnen voorkomen. Focale salvage high-dose-rate brachytherapie van de prostaat is in het verleden niet dikwijls uitgevoerd. Derhalve zijn lange termijn effecten van deze therapie onbekend.
High-dose rate brachytherapie zal worden uitgevoerd bij patienten met een recidief van het prostaatkanker. De behandeling zal bestaan uit een éénmalige fractie van 19 Gy. Salvage high-dose-rate brachytherapie zal worden toegepast door middel van het echogeleid inbrengen van catheters via het perineum. Voor het plaatsen van de catheters zullen de echobeelden gefuseerd worden met de diagnostische MRI. Het Gross Tumour Volume (GTV) zal ingetekend worden met behulp van de diagnostische MRI en de PSMA-PET scan. Met de hulp van de T2, Dynamic Contrast Enhanced (DCE) en Diffusion Weighted Imaging (DWI) sequenties is een nauwkeurige intekening van het GTV mogelijk. Het Clinical Target Volume (CTV) wordt gedefinieerd als het GTV met een ruime marge, zodat eventuele tumoruitbreiding in het CTV valt. Het Planning Target Volume (PTV) zal gelijk zijn aan het CTV. Op basis van de gefuseerde beelden zullen de catheters in het GTV worden geplaatst. Vervolgens wordt de patient in de MRI geplaatst en onder MR geleiding kunnen eventueel opgetreden catheterverschuivingen, gecorrigeerd worden. Vervolgens wordt voorafgaand aan de behandeling een dosisplanning uitgevoerd, waarmee de dosis op de verschillende gebieden (GTV, CTV, prostaat, urethra, rectum en blaas) worden voorspeld. De behandeling zal bestaan uit 1 fractie high-dose-rate behandeling. Na de behandeling zullen de catheters verwijderd worden en zal de patient, na een korte observatie op de afdeling, uit het ziekenhuis worden ontslagen.
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.