N20CYM
Algemeen
Fenotyperingsstudie naar de CYP3A4 activiteit in patienten met prostaat carcinoom in vergelijking met mannelijke patienten met andere soorten solide tumoren, onderzocht met midazolam
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 1
- Bij diagnose
-
- Solide tumoren
Doel van het onderzoek is het vaststellen van de CYP3A4 activiteit en deze vergelijken tussen mannen met een testosteron level op castratie niveau (prostaatkanker patienten die behandeld worden met hormoontherapie) en mannen met een normaal testosteron niveau (patienten met een andere solid tumor). Naar verwachting heeft de eerste groep een verhoogde CYP3A4 activiteit.
In totaal zullen 18 patienten geincludeerd worden, waarvan 9 in de eerste groep (prostaatkanker met hormoontherapie) en 9 in de 2e groep (mannen met een andere vorm van kanker). Alle patienten zullen op dag 1 oraal midazolam krijgen (2 mg), waarna tot 8 uur na inname bloed zal worden afgenomen voor de farmacokinetiek van midazolam. Alle patienten zullen op dag 2 intraveneus midazolam krijgen (1 mg), waarna tot 8 uur na toediening bloed zal worden afgenomen voor de farmacokinetiek van midazolam. De klaring van midazolam zal worden bepaald als fenotyperingstest voor de CYP3A4 activiteit. De farmacokinetiek na orale en intraveneuze blootstelling van midazolam kan als exploratief Eindpunt Het eindpunt van een klinisch onderzoek is een vooraf gedefinieerde gebeurtenis, bijvoorbeeld het optreden van een ziekte of een symptoom, of een specifieke laboratoriumuitslag. Zodra iemand het eindpunt bereikt, wordt hij/zij doorgaans uitgesloten van verder onderzoek in de studie. Eindpunten kunnen hard (objectief) of zacht (subjectief) zijn. In sommige gevallen kunnen ze worden vervangen door surrogaateindpunten. De eindpunten die in een onderzoek worden gebruikt, moeten worden gedefinieerd en gedocumenteerd als onderdeel van het onderzoeksprotocol. worden vergeleken ter evaluatie van de gastro-intestinale + hepatische danwel alleen de hepatische CYP3A4 activiteit.
- Onderzoeksgebied
- Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
In totaal zullen 18 patienten geincludeerd worden, waarvan 9 in de eerste groep (prostaatkanker met hormoontherapie) en 9 in de 2e groep (mannen met een andere vorm van kanker)
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1. Mannelijke patient die antikanker behandeling of supportive care binnen het onderzoeksinstituut krijgen.
• Groep 1: histologisch of cytologisch bewezen prostaat carcinoom, waarvoor de behandeling leidt tot testosteron spiegels op castratie-niveau, gedefinieerd als ≤ 50 ng/dL (of ≤ 0.50 ng/mL of 1.73 nmol/L)
• Groep 2: histologisch of cytologisch bewezen andere solide tumor
2. Fit bevonden voor behandeling met midazolam naar beoordeling van de behandelend arts
3. Leeftijd van 18 jaar of ouder
4. Bereid en instaat om schriftelijk informed consent te geven
5. Bereid en in staat om bloedafnames voor PK en farmacogenetische analyse te ondergaan
6. Bereid en in staat om zich aan de studie restricties te houden en om in het studie centrum te verblijven voor de benodigde duur
7. Adequate beenmerg, hepatische en renale functie
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
1. Gelijktijdig gebruik van medicijnen, kruiden of voeding waardoor de farmacokinetiek van midazolam kan worden beïnvloed binnen 14 dagen of 5 halfwaarde tijden (de kortste van de 2) voorafgaand aan start van de studie. Hieronder vallen o.a. remmers en inducers van CYP3A4. Vooral gebruik van enzalutamide, bicalutamide en dexamethason is niet toegestaan. Prednisolon is wel toegestaan mits er een maximale dosering is van 10 mg per dag.
2. Actieve rokers of patienten die gestopt zijn met roken binnen 7 dagen voorafgaand aan start van de studie
3. Cachexie volgens een 'modified Glasgow Prognostic Score' (mGPS) van 2: albumine <35 g/L en CRP gelijk aan of hoger dan 10 mg/L
4: Patienten met een bekende psychologische of fysieke aandoening en/of een verwachte slechte prognose, die in de opinie van de onderzoeker een contra-indicatie vormt voor ziekenhuisopname en/of deelname aan de studie voor deze individuele patient
De belasting voor patienten is vooral logistiek: de studie bedraagt 2 dagen aanwezigheid op de studieafdeling voor het ondergaan van bloedafnames via een intraveneuze venflon. Patienten hebben zelf geen direct voordeel van deelname aan de studie. Gezien de lage dosering van midazolam worden er vrijwel geen bijwerkingen verwacht, ten hoogste wat slaperigheid. Mogelijke complicaties van het inbrengen van een venflon tbv bloedafnames zijn een blauwe plek, flebitis, lokale pijn en een veneuze bloeding.
Alle patienten zullen op dag 1 oraal midazolam krijgen (2 mg), waarna tot 8 uur na inname bloed zal worden afgenomen voor de farmacokinetiek van midazolam. Alle patienten zullen op dag 2 intraveneus midazolam krijgen (1 mg), waarna tot 8 uur na toediening bloed zal worden afgenomen voor de farmacokinetiek van midazolam
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.