NivoILP
Algemeen
Een fase Ib/II gerandomiseerde dubbel blinde placebo gecontroleerde trial naar het effect van Nivolumab voor patiënten met in-transit melanoom metastasen behandeld met geïsoleerde ledemaat perfusie (NivoILP trial)
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 1/2
- Bij diagnose
-
- Melanoom
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
-
Het evalueren van de veiligheid en het effect van geïsoleerde ledemaat perfusie samen met Nivolumab als een manier om de effectiviteit te verhogen en meer inzicht te geven in de vroege immunologische mechanismen. In de eerste fase/ Ib-gedeelte zullen 20 patiënten worden geregistreerd en gevolgd voor een minimum van 3 maanden. Een onafhankelijke data safety monitoring board (DSMB) zal de veiligheid continu evalueren en de ernst van de voorvallen beoordelen en ook adviseren om het onderzoek te stoppen indien nodig. De volgende veiligheidsdoelstellingen zullen worden geëvalueerd: - Ernstige ongewenste voorvallen - Ongewenste gebeurtenissen Als de DSMB geen veiligheidsproblemen vindt, gaat de proef door als een fase II-proef. (Doelstellingen zie hieronder)
De studie is een gerandomiseerde Placebo In klinische onderzoeken is een placebo een geneesmiddel zonder werkzame bestanddelen. Placebo's hebben geen bekende medische effecten. Het 'placebo-effect' is een gunstig effect of bijwerking ervaren door patiënten die een placebo innemen ondanks het feit dat het geen geneesmiddel betreft. gecontroleerde Dubbelblind Dubbele blindering is een methode die wordt toegepast in klinische onderzoeken om het risico van vertekening te verlagen, wat bewust of onbewust kan optreden wanneer onderzoeksdeelnemers en/of onderzoekers weten welke deelnemers welke behandeling (of placebo) krijgen. In een onderzoek met één behandelgroep en één placebogroep betekent blindering bijvoorbeeld dat de deelnemers niet weten in welke groep ze zijn ingedeeld. In een dubbelblind onderzoek weten noch het onderzoeksteam noch de deelnemers in welke groep de deelnemer is ingedeeld. Soms wordt de term 'enkelblind' gebruikt om onderzoeken te beschrijven waarin de deelnemers niet weten in welke groep ze zijn ingedeeld maar het onderzoeksteam wel. e proef. Patiënten worden gerandomiseerd naar ILP met Nivolumab of ILP met Placebo In klinische onderzoeken is een placebo een geneesmiddel zonder werkzame bestanddelen. Placebo's hebben geen bekende medische effecten. Het 'placebo-effect' is een gunstig effect of bijwerking ervaren door patiënten die een placebo innemen ondanks het feit dat het geen geneesmiddel betreft. . Actieve follow-up gedurende 3 jaar. Arm A: ILP + Nivolumab 480mgx1 Arm B: ILP + Placebo In klinische onderzoeken is een placebo een geneesmiddel zonder werkzame bestanddelen. Placebo's hebben geen bekende medische effecten. Het 'placebo-effect' is een gunstig effect of bijwerking ervaren door patiënten die een placebo innemen ondanks het feit dat het geen geneesmiddel betreft. x1
Onderzoekspopulatie
man of vrouw boven de 18 met melanoom in-transit Metastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). n op een ledemaat welke in aanmerking komen voor een geïsoleerde ledemaat perfusie
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
1. Man of vrouw ouder dan 18 jaar.
2. Ondertekende en van datum voorziene schriftelijke Geïnformeerde toestemming
Vrijwillige toestemming, met kennis van alle relevante informatie, om deel te nemen aan een wetenschappelijk of klinisch onderzoek. Voordat een onderzoek mag worden uitgevoerd, moeten deelnemers worden geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek zoals de doelen, methoden, verwachte voordelen en mogelijke risico's. Deelnemers moeten ook weten dat ze zich op elk moment uit het onderzoek kunnen terugtrekken zonder negatieve gevolgen voor hun lopende zorg of behandeling.
voor het begin van het specifieke protocol procedures.
3. Histologisch of cytologisch bewezen in-transit Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n van maligne melanoom met of zonder regionale lymfeklierMetastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
n (AJCC v8 fase N1c, N2c en N3c).
4. Meetbare ziekte met ten minste 1 Metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
van ten minste 5 mm
5. ECOG-prestatiestatus van 0-2
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
1. Levensverwachting van minder dan 6 maanden
2. Onvermogen om bepaalde informatie te begrijpen of om onderzoeksprocedures te ondergaan volgens het protocol
3. Zwangerschap of borstvoeding. Vrouwen die een mogelijkheid hebben tot zwangerschap, moeten binnen 24 uur tot het begin van het onderzoek een negatieve zwangerschapstest laten uitvoeren.
4. Patiënten moeten akkoord gaan met het volgen van de instructies voor de anticonceptiemethode gedurende 5 maanden (vrouwen) en 7 maanden (mannen) na de behandeling, zoals beschreven in rubriek 8.4.
5. Medische voorgeschiedenis van ischemische hartziekte of congestief hartfalen met een LVEF <40%.
6. Medische voorgeschiedenis van COPD of andere chronische longaandoeningen met PFT's die wijzen op een FEV<50% voorspeld voor de leeftijd.
7. Verminderde nierfunctie gedefinieerd als S-Creatinine >=1.5xULN of Creatinine klaring <40 mL/min, berekend met behulp van de Cockroft en Gault formule.
8. Verminderde leverfunctie (gedefinieerd als ASAT, ALAT, bilirubine >1,5 ULN en PK-INR>1,5) of een medische voorgeschiedenis van levercirrose of portaalhypertensie.
9. Verlaagde leukocyten of trombocyten gedefinieerd als een leukocytentelling < 2,0x109/L en trombocytentelling < 100x109/L
10. Actieve, bekende of verdachte auto-immuunziekte. De proefpersonen mogen zich inschrijven als ze vitiligo, diabetes mellitus type I, residuele hypothyreoïdie als gevolg van een auto-immuunziekte hebben waarvoor alleen een hormoonvervanging nodig is, psoriasis waarvoor geen systemische behandeling nodig is, of aandoeningen waarvan niet verwacht wordt dat ze zich opnieuw zullen voordoen bij afwezigheid van een externe trigger.
11. Heeft aanwijzingen van interstitiële longziekte of actieve, niet-infectieuze pneumonitis.
12. Een aandoening die systemische behandeling vereist met corticosteroïden (> 10 mg per dag prednison-equivalenten) of andere immunosuppressieve medicijnen binnen 30 dagen na toediening van het studiemedicijn. Ingeademde of actuele steroïden en bijniervervangende doses > 10 mg per dag prednisone-equivalenten zijn toegestaan in afwezigheid van een actieve auto-immuunziekte.
13. Heeft een actieve infectie die een systemische therapie vereist.
14. Heeft een levend vaccin ontvangen binnen 30 dagen voor de eerste dosis proefbehandeling en 3 maanden na de behandeling.
15. Heeft een gelijktijdige behandeling met een van de volgende behandelingen: IL 2 of andere niet-studie-immunotherapieschema's; cytotoxische chemotherapie met uitzondering van melphalan (ILP); andere onderzoekstherapieën 30 dagen voor en na de behandeling in deze proef.
Er zijn tal van onderzoeken uitgevoerd en nog steeds gaande met immunocheckpointremmers bij patiënten met melanoom van de huid. De behandeling is al goedgekeurd voor melanoom in de vorm van ipilimumab, nivolumab en pembrolizumab en heeft een zeer goed klinisch effect met verlengde overleving. De halfwaardetijd van nivolumab in deze dosis is ongeveer 4 weken, en in tegenstelling tot eerdere studies waar herhaalde doses om de 3 tot 4 weken worden gegeven, zal slechts één dosis van het geneesmiddel worden gegeven. Het profiel van de bijwerking zal dus naar verwachting zeer laag zijn, aangezien de bijwerkingen zich meestal voordoen na herhaalde injecties met het geneesmiddel. De ernstige bijwerkingen die tot nu toe gezien zijn na langdurige behandeling zijn koorts, vermoeidheid, braken, maagpijn, maagklachten, verlies van eetlust, losse of waterige ontlasting, kortademigheid, lage bloedspiegels, rugpijn, zwakte, rode bloedcellen en zelfs immuunbijwerkingen zoals hyperthyreoïdie, hypothyreoïdie, infuusreacties en immunologische reacties in de dikke darm, lever, huid, longen, hypofyse, nieren, spieren, alvleesklier en ogen. Het profiel van de ongewenste bijwerking na ILP is bekend en veroorzaakt vooral lokale effecten in het geperfundeerde ledemaat, met zwelling en roodheid als belangrijkste symptomen. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot een compartimentsyndroom waarbij fasciotomie nodig kan zijn. Een combinatiebehandeling met ILP (met behulp van Melphalan en/of Tasonermin) en Nivolumab is nog niet eerder uitgevoerd, maar de bijwerkingen zijn niet overlappend. Nivolumab behandeling veroorzaakt immuun gerelateerde bijwerkingen, terwijl de ILP behandeling lokale symptomen veroorzaakt door de toxische effecten van hyperthermie en chemotherapie. Er is een risico op lekkage tijdens de ILP, en de lekkage wordt nauwlettend in de gaten gehouden met behulp van een continue isotopenmeting. De bovengrens voor toelaatbare lekkage volgens de productinformatie voor Tasonermine is 10%, en als die grens wordt bereikt, moet de behandeling worden stopgezet. Daarom, de hypothetisch hoogste systemische blootstelling aan zowel Melphalan als Tasonermin is respectievelijk 15mg (10% van de maximale dosis 150 mg) en 0,4mg (10% van 4 mg). In de grootste reeks die melding maakt van lekkage, waaronder 438 ILP's met Melphalan, is een cumulatieve systemische lekkage na ILP van 0,9 procent (95 procent betrouwbaarheidsinterval 0,7-1,1 procent) te zien. Elk potentieel lek wordt geverifieerd voordat een geneesmiddel wordt toegediend, en in het Sahlgrenska University Hospital ligt het lek in de meeste gevallen (>95%) tussen 0% en 1%, en geen enkele patiënt had in de moderne tijd een lek van meer dan 10% (ongepubliceerde gegevens). Op basis van een typische dosis van 50-100 mg Melphalan en een leksnelheid van 1% is de systemische dosis eerder 0,5-1mg Melphalan en op basis van een maximale dosis van 4 mg Tasonermin is de systemische dosis 0,04 mg. Voor een ziekte als geMetastase Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel). erd maligne melanoom, waarbij de meest effectieve behandeling met ILP vandaag de dag slechts bij ongeveer 60% van de patiënten een volledige respons krijgt, wordt het zeer belangrijk geacht om de mogelijkheid van nieuwe behandelschema's te evalueren. In het licht van deze situatie wordt de baten-risicobalans als gunstig beschouwd voor een klinische evaluatie van combinatietherapie met Nivolumab en ILP.
Arm A: ILP + Nivolumab 480mgx1 Arm B: ILP + Placebo In klinische onderzoeken is een placebo een geneesmiddel zonder werkzame bestanddelen. Placebo's hebben geen bekende medische effecten. Het 'placebo-effect' is een gunstig effect of bijwerking ervaren door patiënten die een placebo innemen ondanks het feit dat het geen geneesmiddel betreft. x1
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.