NK4AML
Algemeen
Toediening van ex vivo gegenereerde allogene natural killer cellen in combinatie met subcutaan IL-2 in patiënten met acute myeloïde leukemie: een fase I/IIa studie
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Fase 1/2
- Bij diagnose
-
- AML
- Deelnemende ziekenhuizen
-
-
Radboud Universitair Medisch Centrum
-
De studie is verdeeld in 2 fasen. Het doel van de eerste fase is de veiligheid en toxiciteit te onderzoeken van de toediening van natural killer cellen, met en zonder toediening van IL-2 in patiënten met AML, nadat ze immuunremmende medicatie hebben gekregen. In deze fase zullen we de maximaal verdraagbare dosis IL-2 bepalen. Het doel van de tweede fase is het effect van toediening van natural killer cellen in combinatie met IL-2 op de ziekte activiteit te bepalen in patiënten met AML.
Nadat patiënten informed consent hebben ondertekend wordt er een geschikte donor gezocht in de cord blood bank Nijmegen. Ondertussen wordt gekeken of patiënt aan alle Inclusiecriteria Inclusiecriteria zijn de kenmerken die potentiële deelnemers moeten hebben om in aanmerking te komen voor deelname aan een klinisch onderzoek. Ze beschrijven de criteria voor de patiëntenpopulatie en patiëntenselectie. De inclusiecriteria (en exclusiecriteria) zijn een belangrijk onderdeel van een onderzoeksprotocol. Als ze goed zijn gedefinieerd, vergroten de inclusie- en exclusiecriteria de kansen dat het onderzoek betrouwbare resultaten oplevert. Ook beschermen ze de deelnemers tegen letsel en minimaliseren ze de risico's. voldoet. 7 dagen voor de geplande NK cel toediening wordt patiënt opgenomen in het ziekenhuis en krijgt hij/zij gedurende 4 dagen chemotherapie ter voorbereiding op de NK cel toediening. Na de NK cel toediening krijgen patiënten 6 keer om de dag een subcutane injectie met IL-2, beginnend op de dag van NK-cel toediening. Patiënten blijven in het ziekenhuis tot en met de laatste IL-2 toediening. Fase 1: 3 cohorten van 3 patiënten die IL-2 in oplopende dosis krijgen (0, 3.0, 6.0 x 10^6 IU/dosis). Toxiciteit zal gescoord worden tot 28 dagen na toediening van de natural killer cellen. 28 dagen na toediening van de natural killer cellen van de laatste patiënt van een bepaald cohort kan een nieuw cohort gestart worden. Fase 2: fase 2 bestaat uit 2 stages; indien 3 of meer van de 8 patiënten uit stage 1 een respons laten zien, die bepaald wordt op 28 dagen na toediening van de natural killer cellen, zal stage 2 starten, waarin een additionele 10 patiënten geïncludeerd worden om de exacte respons rate te bepalen. Indien minder dan 3 patiënten een respons laten zien in stage 1 zal de studie gestaakt worden.
- Onderzoeksgebied
- Therapeutisch, Veiligheid, Farmacokinetiek
- Soort onderzoek
- Interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Patiënten met AML of MDS EB-2 die stabiele of niet snel progressieve ziekte hebben met of zonder ziekteremmende medicatie en die op moment van inclusie niet in aanmerking komen voor een allogene stamceltransplantatie.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
AML of MDS-EB2 patiënten die stabiele ziekte of niet snel progressieve ziekte hebben met of zonder ziekteremmende medicatie die op het moment van inclusie niet in aanmerking komen voor een allogene stamceltransplantatie.
- Leeftijd ouder dan 18 jaar
- WHO performance 0-2
- Levensverwachting langer dan 4 maanden
- Ondertekende toestemmingsverklaring
- Ziekteremmende medicatie is toegestaan tot 7 dagen voor toediening natural killer cellen (Hydrea tot 3 dagen voor toediening)
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Progressieve ziekte indien voorafgaande behandeling
- Patiënten met immuunremmende medicatie of actieve graft versus host ziekte
- Patiënten met actieve infecties
- Ernstige cardiovasculaire, pulmonale, renale, hepatische, neurologische of psychiatrische comorbiditeit
- Aanwezigheid van HLA-antistoffen
- Patiënten met chemotherapie of interferon-alpha behandeling
- Zwangerschap of borstvoeding
Ten gevolge van de chemotherapie zijn patiënten vatbaar voor infecties die antibiotische behandeling kunnen vereisen. Daarnaast kunnen bloedtransfusies noodzakelijk zijn. NK-cel therapie is tot dusver veilig gebleken. Patiënten ervaren relatief milde bijwerkingen. In theorie zou een afstotingsreactie op kunnen treden, wat tot nu toe nog niet gezien is. Toediening met IL-2 kan gepaard gaan met griepachtige verschijnselen, schommelingen in bloeddruk en huiduitslag op de plaats van injectie.
Ter voorbereiding op de NK-cel toediening krijgen patiënten gedurende 4 dagen chemotherapie, gevolgd door een eenmalige toediening van NK-cellen via een perifeer infuus. Op 3 patiënten na, krijgen alle patiënten vervolgens 6 keer om de dag een subcutane injectie van IL-2. Follow up bestaat uit vena puncties en in totaal 3 keer een beenmergbiopt en aspiratie.
Het getoonde overzicht van studielocaties is (nog) niet compleet. Check met uw arts of deze studie ook nog ergens anders loopt.
-
Radboud Universitair Medisch Centrum
Mijn overzicht
Hier vind je een overzicht van de door jou bewaarde studies. Zo maak je eenvoudig een lijstje van onderzoeken die voor jou relevant zijn. Ook kun je ervoor kiezen om in één keer een samenvatting van al je geselecteerde onderzoeken te printen.