PAM
Algemeen
Neo-adjuvante pembrolizumab in dMMR/ POLE-EDM baarmoederkanker patienten: een haalbaarheid studie.
- Leeftijd
- Enkel volwassenen
- Fase onderzoek
- Niet beschikbaar
- Bij diagnose
-
- Uteruskanker
Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken of behandeling van baarmoederkanker met immuuntherapie (pembrolizumab) voor baarmoederverwijdering haalbaar is. Daarnaast wordt gekeken of immuun therapie effectief is in de behandeling van baarmoederkanker.
In deze "window-of-opportunity" studie, maken we gebruik van de wachttijd tussen diagnose en hysterectomie. We zullen patiënten met dMMR of POLE-EDM baarmoederkanker behandelen met 2 kuren pembrolizumab met een interval van 3 weken. Om te bepalen of er sprake is van een pathologisch respons van de tumor door pembrolizumab zal weefsel worden verzameld tijdens de hysterectomie (standaard zorg). Voorafgaand aan de behandeling en na de behandeling zal een MRI plaats vinden om de radiologische respons te meten. Tot slot zal er op verschillende momenten bloed worden verzameld om de systemische immuun respons te beoordelen.
- Onderzoeksgebied
- therapie, veiligheid, werkzaamheid
- Soort onderzoek
- interventie-onderzoek Een interventioneel onderzoek is een onderzoek waarin bij de deelnemers een interventie wordt uitgevoerd, zoals een nieuw geneesmiddel, om deze te beoordelen. Tijdens het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen worden geneesmiddelen beoordeeld door interventionele onderzoeken, ook bekend als klinische onderzoeken. Klinische onderzoeken kunnen op veel manieren worden opgezet, maar ze zijn doorgaans gerandomiseerd (deelnemers worden willekeurig ingedeeld in verschillende armen in het onderzoek) en gecontroleerd (het onderzoeksmiddel wordt aan de ene arm gegeven en de uitkomsten worden vergeleken met een andere behandeling of placebo gegeven in een andere arm). Dit worden gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken of RCT's ('randomised controlled trials') genoemd.
Onderzoekspopulatie
Patiënten met primaire baarmoederkanker gekenmerkt door dMMR of POLE-EDM, die worden behandeld met een hysterectomie.
Inclusiecriteria: Je mag meedoen als
- Vrouwelijke deelneemster, ouder dan 18 jaar, met histologisch bevestigde dMMR of POLE-EDM baarmoederkanker welke worden behandeld met een hysterectomie
- Meetbare ziekte met MRI obv RECIST 1.1. criteria
- De deelneemster is of niet vruchtbaar of stemt er mee in om anticonceptie te gebruiken tijdens de studie
- de deelneemster geeft schriftelijk toestemming voor deelname aan de studie
Exclusiecriteria: Je mag niet meedoen als
- Een positieve zwangerschapstest 72 uur voor inclusie
- Eerder behandeling met anti-PD-1, anti-PD-L1, anti PD-L2 of andere stimulerende of co-inhiberende T-cel receptor middelen
- behandeling met systemische anti-kanker therapie 4 weken voor aanvang van de studie
- Radiotherapie 2 weken voor aanvang van de studie
- Levende vaccinatie ontvangen 30 dagen voor de eerste toediening van studiemedicatie
- Deelname aan andere studie of eerdere deelname aan een studie met studiemedicatie tot 4 weken voor start studiemedicatie
- immuun gecompromitteerden of behandeling met chronische systemische steroïden
- een andere bekende maligniteit waarvoor actieve behandeling noodzakelijk was in de afgelopen 3 jaar
- actieve metastase
Metastase (of uitzaaiing) is de verspreiding van tumorcellen vanuit de oorspronkelijke locatie (de primaire locatie) naar een ander deel van het lichaam. Tumoren kunnen metastaseren (uitzaaien) door nabijgelegen weefsel binnen te dringen of door zich te verspreiden via de circulatie (bloed en lymfestelsel).
in het centrale zenuwstelsel
- ernstige hyper sensitiviteit (>graad 3) tegen pembroluzimab
- actieve auto-immuun ziekte waarvoor behandeling heeft plaats gevonden in de afgelopen 2 jaar
- een voorgeschiedenis met pneumonitis waarvoor steroïden behandeling nodig was.
- Actieve infectie waarvoor systemische behandeling nodig is
- HIV
- Hepatitis B of C
- voorgeschiedenis of huidige conditie wat volgens de onderzoeker de studie kan beïnvloeden
- Bekende psychiatrische stoornis of middelenmisbruik
- zwangerschap of borstvoeding
Pembrolizumab wordt al breed toegepast in de reguliere zorg, daarom zijn de bijwerkingen goed bekend. Op basis hiervan kunnen we met vrij grote zekerheid zeggen dat de kans op bijwerkingen in deze korte periode, met slechts twee kuren minimaal zullen zijn en de standaard behandeling niet zal worden uitgesteld. Desalniettemin is er bij behandeling met Pembrolizumab kans op een ontsteking van de schildklier (~3%) en de darmen (~1-2%). Deze bijwerkingen kunnen met behulp van steroïden in bijna alle gevallen goed behandeld worden, maar zou kunnen lijden tot uitstel van de geplande operatie. Deelname aan het onderzoek betekent ook: • Dat de deelneemster extra tijd kwijt is; namelijk 4 extra ziekenhuis bezoeken en 3 controle bezoeken na pembrolizumab behandeling. • Extra handelingen (6 extra bloedafnames, 2 MRI-scans)
Pembrolizumab 200mg IV. Er worden in het totaal 2 kuren toegediend per patiënt voorafgaand aan de standard operatie die plaats vind.